Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2005 17:11

Στα 65 δισ. ευρώ τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες

Mε ταχύτατο ρυθμό αυξάνονται οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Στο τέλος Οκτωβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες προσέγγισε τα 65 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 36% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος.

Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιηθέντων δανείων) διαμορφώθηκαν στα 42,27 δισ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30,7% σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2004.

Στο τέλος Οκτωβρίου το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών ξεπέρασε τα 21 δισ.ευρώ (+30,4% σε σύγκριση με πέρυσι). Τους πλέον δυναμικούς ρυθμούς αύξησης εμφανίζουν τα προσωπικά δάνεια (για τη χορήγησή τους δεν απαιτείται κατάθεση δικαιολογητικών αγορών). Τα υπόλοιπα τους ξεπερνούν τα 8,9 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 45,2% σε σχέση με πέρυσι.

Αθροιστικά οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφθασαν στο τέλος Οκτωβρίου τα 134,5 δισ. ευρώ.

Στις επιχειρήσεις παρατηρείται επιβράδυνση του δανεισμού καθώς ο ρυθμός μεταβολής των υπολοίπων από 5,9% το Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 5,2% τον Οκτώβριο) και τα υπόλοιπα ανέρχονται σε 69,4 δισ. ευρώ.