Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2005 17:46

Στις επιπτώσεις της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στέκεται η ΠΟΜΙΔΑ

«Από το Υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνον νέες ανώτατες και κατώτατες τιμές ζώνης ανά δήμο, χωρίς να προσδιοριστεί για πόσο χρόνο θα ισχύσουν και πότε θα αυξηθούν και πάλι. Aπό τα στοιχεία αυτά ουδείς φορολογούμενος έμαθε την νέα τιμή ζώνης της ιδιοκτησίας του. Αναμέουμε την ανακοίνωση συγκρίσιμων πινάκων με όλες τις νέες και παλαιές τιμές ζώνης, και το χρόνο της επόμενης αναπροσαρμογής για να μπορεί να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

«Παράλληλα, για να μην "παγώσει" η αγορά, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά για μια φορά ακόμη από το Υπουργείο Οικονομικών, να ορίσει ως χρόνο έναρξης εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών την 1η Μαρτίου 2005, όπως ακριβώς έγινε και το 2001, με αποτέλεσμα να κερδίσουν και οι φορολογούμενοι το χαμηλότερο φόρο και το Δημόσιο τα άμεσα έσοδα».

«Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα προσδιορίσουν φορολογικό βάρος κατά μέσον όρο διπλάσιο από το παλαιό, παρά τα νέα -στην κυριολεξία συμβολικά- αυξημένα αφορολόγητα όρια στις οικογενειακές δικαιοπραξίες και στην πρώτη κατοικία. Αύξηση του φορολογικού βάρους θα αντιμετωπίσουμε στη φορολογία κεφαλαίου, ήτοι:

- στις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές,

- στις αγοραπωλησίες ακινήτων, διανομές και ανταλλαγές,

- στον ετήσιο φόρο της δήθεν μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Με τις νέες αντικειμενικές αξίες, όλοι οι φορολογούμενοι θα ξαπλώνονται κάθε χρόνο στο κρεβάτι του Προκρούστη των 83 εκ. δρχ. (243.600€), και όσοι έχουν από δεύτερη κατοικία και άνω θα πληρώνουν κάθε χρόνο ποσά που θα αυξάνονται συνεχώς γεωμετρικά.

- στο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και τα δυνητικά δημοτικά τέλη,

- στη φορολογία ιδιοκατοίκησης κύριας, αλλά κυρίως δευτερεύουσας κατοικίας,

- στη φορολογία εισοδήματος (τεκμήριο αγοράς και ανοικοδόμησης ακινήτων!)

- στα δημοτικά τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (πλατειών, πεζοδρομίων) κλπ.

Αυτόματη εκτίναξη του κόστους παροχής υπηρεσιών θα αντιμετωπίσουμε:

- στις χωρίς ανώτατο όριο αμοιβές συμβολαιογράφων (1,20%) και υποθηκοφυλάκων (0,475-0,775%). Σημειώνεται ότι στις δικηγορικές αμοιβές έχει από πενταετίας επιβληθεί ουσιαστικά ανώτατο όριο, μέσω της κλιμακωτής μείωσης του ποσοστού τους.

- στις αμοιβές μηχανικών και αρχιτεκτόνων για την έκδοση οικοδομικών αδειών.