Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2005 10:37

Ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος αποδίδεται στις δηλώσεις του Γκι Καντέν, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται νέες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για πάντα στα σημερινά χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Καντέν σε συνέντευξή του σε βελγικό περιοδικό.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 10:19 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,1870 δολάρια έναντι 1,1832 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.

«Τα σχόλια του Καντέν παρέχουν στήριξη στο ευρώ, καθώς ενισχύουν την άποψη ότι η ΕΚΤ θα προβεί συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά το επόμενο έτος. Ωθηση στο ευρώ δίνει επίσης η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδίως της γερμανικής», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Barclays.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα καταδεικνύουν αισθητή βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/29/1135697.htm .

Παράλληλα, στις 10:29, το δολάριο είχε αναρριχηθεί στα 117,78 γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Θετικά επηρεάζουν το δολάριο τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οι πιέσεις στο γιεν αποδίδονται στην εκτίμηση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει τα ιαπωνικά επιτόκια στο μηδέν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2006.