Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2005 11:09

Munich Re: Εμμένει στον στόχο για τα κέρδη του 2005

ΤΑ κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα βοηθήσουν τη μεγαλύτερη εταιρεία αντασφαλίσεων στον κόσμο, Munich Re, να επιτύχει τον στόχο κερδοφορίας για το 2005, παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις από τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες στις ΗΠΑ, διογκώθηκαν.

Τα κέρδη τονώθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ (1,37 δισ. δολ.) από την ανταλλαγή μετοχών της HVB Group σε μετοχές της UniCredito Italiano SpA και τα έσοδα 552 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου στην Allianz AG. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Μόναχο, επιδιώκει απόδοση 12% των μετοχών φέτος.

Οι τυφώνες, συμπεριλαμβανομένους του «Katrina», του «Rita» και του «Wilma», θα μειώσουν τα μετά φόρων κέρδη κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ (1,78 δισ. δολ.), σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Munich Re. Τον Νοέμβριο η εταιρεία προέβλεπε ότι θα εμφάνιζε ζημίες 750 εκατ. ευρώ, χωρίς τον τυφώνα «Wilma». H αύξηση αντικατοπτρίζει μεγάλο όγκο απαιτήσεων εξ αιτίας του «Katrina», σύμφωνα με την εταιρεία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Munich Re, οι ασφαλίσεις από φυσικές καταστροφές άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ και σχεδόν διπλασιάστηκαν φέτος από το 2004, υπερβαίνοντας τα 75 δισ. δολ. Περισσότερα από 60 δισ. δολ., αφορούσαν τους τυφώνες, με τις απαιτήσεις μετά τον «Katrina», να αποτελούν περίπου τα 45 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Munich Re σημείωναν άνοδο 1,41 ευρώ, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 117,28 ευρώ η μία, στις 9:22' π.μ. στη Φραγκφούρτη. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα κατά 55%, στα 3,10 ευρώ.

«Τα αποτελέσματα των βασικών δραστηριοτήτων μας στον τομέα των ασφαλειών και των αντασφαλειών ήταν καλά», ανέφερε στην ανακοίνωση της εταιρείας, ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Nikolaus von Bomhard.