Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός δράματος διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Αυτή έγινε βασική παράμετρος για την ισοδυναμία του ευρώ έναντι των αντιπάλων νομισμάτων του και για την άνοδο των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων. Στο εσωτερικό η δυναμική της διαπραγμάτευσης έχει πάρει διαφορετικής φόρτισης κατεύθυνση καθώς υπάρχει πολλαπλασιαζόμενη εκροή καταθέσεων αφού η πολιτική αντίθεση έχει ανεβάσει τους τόνους.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι γνωστές σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες ενός δράματος διαρκείας που ονομάζεται κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Αυτή έγινε βασική παράμετρος για την ισοδυναμία του ευρώ έναντι των αντιπάλων νομισμάτων του και για την άνοδο των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων. Στο εσωτερικό η δυναμική της διαπραγμάτευσης έχει πάρει διαφορετικής φόρτισης κατεύθυνση καθώς υπάρχει πολλαπλασιαζόμενη εκροή καταθέσεων αφού η πολιτική αντίθεση έχει ανεβάσει τους τόνους.
Στην αγορά όμως κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί στις συναλλαγές και αυτοί επηρεάζονται από την ροή των εκθέσεων των ειδήσεων και των αναλύσεων ξένων οίκων και ξένων μέσων οικονομικής ενημέρωσης. Εκεί λοιπόν σήμερα την τελευταία μέρα της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου οι τίτλοι των ειδήσεων έχουν ως ακολούθως:
Αυτή η εικόνα, που δεν είναι σύμφωνη με τις απόψεις των εγχώριων αναλυτών και επενδυτών αφού βιώνουν την κατάσταση δεν την πληροφορούνται, δικαιολογεί το φαινόμενο των τελευταίων συνεδριάσεων την ώρα που οι συναλλαγές δυναμώνουν με τη συμμετοχή των θεσμικών του δολαρίου οι πιέσεις να αυξάνονται μόνιμα.
«Ίλιγγο» προκάλεσαν οι διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα «βάλτο» που μεταβάλλεται ανάλογα με τα μηνύματα που ερχόντουσαν γύρω από το Eurogroup για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, δηλαδή από τις 12 Ιουνίου, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες που έφτασαν το 17,3%, ή πάνω από 140 μονάδες. Έφτασε, μάλιστα, σε χαμηλά τριών ετών, τα οποία συμπίπτουν με την «σκληρή» περίοδο πριν το PSI, της αναδιάρθρωσης δηλαδή του ελληνικού χρέους και της πολιτικής κρίσης που προηγήθηκε και επακολούθησε.
Οι επενδυτές στο ΧΑ χθες έβαλαν φρένο στην κάθοδο των ημερών και οι traders στα παράγωγα βιάστηκαν να περάσουν στη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ την αισιοδοξία τους. Τελικά η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Ιουλίου που θα κυριαρχεί από σήμερα μετά τις 14:00 ορίστηκε στις 209 μονάδες, ήτοι με προπορεία έναντι του υποκείμενου δείκτη.
Η στήλη παρακολουθώντας ανά πράξη, τις κινήσεις των τιμών στο ταμπλό είχε παρατηρήσει, αυτή τη βδομάδα κύρια αλλά όχι μόνο, την σταθερή εμφάνιση πιέσεων όταν πλησίαζε η ώρα για να ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. «Ξυπνούν» οι διαχειριστές των κεφαλαίων σε δολάρια με την έναρξη των συναλλαγών της Wall Street και επεμβαίνουν κατά περίπτωση στις αγορές μετοχών της ευρωζώνης. Στο ΧΑ συνήθιζαν να ασκούν πιέσεις, που προστίθεντο στις υπάρχουσες και το κλίμα της διαπραγμάτευσης βάραινε.
Από τα παραπάνω δηλαδή από την εκπνοή των σειρών Ιουνίου και τα ξένα δημοσιεύματα και εκθέσεις επενδυτικών Οίκων που θα επηρεάσουν τους θεσμικούς από τις ΗΠΑ. Το ερώτημα σήμερα είναι αν θα ακολουθήσει το ΧΑ το ράλι που σηματοδότησαν τα χρηματιστήρια των μεγάλων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και της Νέας Υόρκης. Σήμερα οι αυξανόμενες προσδοκίες για βραδύτερη πορεία στις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ έστειλαν το δολάριο χαμηλότερα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων με το δείκτη για το δολάριο κοντά σε χαμηλά ενός μήνα. Σε ένα άλλο πιθανό αντίθετο άνεμο για τις αγορές την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα μετά από την διαπίστωση ότι την Πέμπτη απέτυχε η σύνοδος με τους υπουργούς Οικονομικών του κοινού νομίσματος να κάνει ένα σημαντικό βήμα σχετικά με μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις με την Ελλάδα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Nasdaq να καταρρίπτει το ιστορικό του ρεκόρ, λαμβάνοντας ώθηση από την «υπομονή» που δείχνει η Federal Reserve στο ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1% στις 18.115,84 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,34% στις 5.132,95 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,99% στις 2.121,24 μονάδες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), Τζάνετ Γέλεν, διαβεβαίωσε χτες ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει σταδιακά και μόνο όταν οι συνθήκες της οικονομίας το επιτρέψουν. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο γίνεται λόγος για αύξηση των επιτοκίων, ενώ η απόφαση έχει συνδεθεί με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Στο ταμπλό, η BioMarin Pharmaceutical ενισχύθηκε κατά 12,2%, μετά την ανακοίνωση ότι ένα νέο φάρμακο για τα παδιά έχει δώσει πολύ θετικά αποτελέσματα στα πρώτα πειράματα.
Στον αντίποδα, η Oracle υποχώρησε κατά 4,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 2,78 δισ. δολάρια ή 0,62 δολάρια ανά μετοχή έναντι κερδών 3,6 δισ. δολαρίων ή 0,80 δολαρίων ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 113,3 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2015, στο 2,6% του ΑΕΠ, έναντι των 103,1 δισ. δολαρίων που είχε διαμορφωθεί, το δ' τρίμηνο του 2014 (2,3% του ΑΕΠ).
Επίσης, κατά 12 χιλ. υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας τις ΗΠΑ, στις 267.000, την εβδομάδα από τις 7 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουνίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφώνονταν στις 277.000. Τέλος, άνοδο 0,4% σημείωσε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο του 2015. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα καταγραφόταν αύξηση 0,5%.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατάφεραν όχι μόνο να ξεπεράσουν τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, αλλά και να καταγράψουν ισχυρά κέρδη, καθώς τα θετικά μηνύματα για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, επισκίασαν τις ανησυχίες για τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα εξέταζε και πάλι το ελληνικό ζήτημα.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 6.708 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,11% στις 11.100 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,26% στις 4.803 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,13% στις 384,22 μονάδες. Από την αρχή του μήνα ο δείκτης χάνει πάνω από 4,6%.
Στο ταμπλό, η Telecom Italia σημείωσε κέρδη 4,1%, μετά την είδηση ότι η Vivendi, η μεγαλύτερη μέτοχός της, στηρίζει την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση των δραστηριοτήτων στη Βραζιλία.
Επίσης, η Bilfinger υποχώρησε κατά 14%, καθώς ανακοίνωσε ότι προέκυψαν δυσλειτουργίες σε μονάδες που ειδικεύονται στην παραγωγή ενέργειας. Η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής της εντός του έτους.
Τα βλέμματα χθες ήταν εστραμμένα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου και θα υπήρχε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Επισήμως πάντως το θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν η κατάσταση σε Πορτογαλία και Κύπρο.
ΧΑ
«Ίλιγγο» προκάλεσαν οι διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα «βάλτο» που μεταβάλλεται ανάλογα με τα μηνύματα που ερχόντουσαν γύρω από το Eurogroup για την Ελλάδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,37% στις 683,43 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 699,67 μονάδες και η χαμηλότερη στις 651,78. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 44,30% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 114,43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 5,53 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η διακύμανση του γενικού δείκτη ξεπέρασε το 7% ή τις 47 μονάδες, καθώς βρέθηκε έως το -4,27% αλλά και έως το +2,76%. Οι εναλλαγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με την αγορά να άγεται και να φέρεται ανάλογα με την παραμικρή δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που θα μπορούσε να δώσει έστω και ένα σημάδι για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.
Όπως, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά κινείται με βάση την ειδησεογραφία τόσο από το Λουξεμβούργο (όπου γίνεται το Eurogroup) όσο και από την Αθήνα, με τις διεργασίες να έχουν κορυφωθεί, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα. Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χρονικά όρια και περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, όσον αφορά τη λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης με τους Θεσμούς στο τέλος του τρέχοντος μήνα, αλλά και την αποπληρωμή των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, με την μεταβλητότητα και τη νευρικότητα να αναμένεται να ενταθούν σε επικίνδυνα επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, δηλαδή από τις 12 Ιουνίου, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες που έφτασαν το 17,3%, ή πάνω από 140 μονάδες. Έφτασε, μάλιστα, σε χαμηλά τριών ετών, τα οποία συμπίπτουν με την «σκληρή» περίοδο πριν το PSI, της αναδιάρθρωσης δηλαδή του ελληνικού χρέους και της πολιτικής κρίσης που προηγήθηκε και επακολούθησε.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 0,66%, στις 207, 78 μονάδες, ενώ κατέγραψε διακύμανση 7,81%. Μεγαλύτερες οι διακυμάνσεις του τραπεζικού δείκτη, με το «τόξο» του να φτάνει στο 15,59%, ήτοι μεταξύ -5,80% και +9,79% για να κλείσει στο +1,15% στις 502,73 μονάδες.
Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ ΟΤΕ+10,00% (+10%), της Ελλάκτωρ(+8,72%), της Eurobank(+6,25%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+5,48%), της Motor Oil(+4,08%), της Πειραιώς(+3,12%), της ΜΕΤΚΑΜΕΤΚ+2,53% (+2,53%) και του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,14% (+2,14%).
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo(-7,69%), της Alpha Bank(-5,31%), της Τέρνα Ενεργειακή(-4,68%), της Aegean Airlines(-4,42%), της Grivalia Properties(-4,35%), της ΕΧΑΕ(-2,70%), των ΕΛΠΕ(-2,32%) και της Viohalco(-2,31%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+10,00%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-6,06%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 55 κινήθηκαν ανοδικά, 51 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Επιμένουμε στα χθεσινά: «Τεχνικά η εικόνα επιδεινώθηκε αλλά η ιστορική μνήμη στο ΧΑ λειτουργεί από τότε που κυριάρχησαν στις συναλλαγές οι ξένοι θεσμικοί. Άλλωστε και το 2012 οι αγορές προεξοφλούσαν Grexit και διαψεύσθηκαν και σήμερα που όλοι υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες ενός Grexit είναι μεγάλες υπάρχει στο νου των θεσμικών η πιθανότητα να υπάρξει λύση αντί ρήξης. Η στήριξη λοιπόν στη ζώνη μεταξύ των 202 και 209 μονάδων είναι υπαρκτή και απομένει να εμφανιστεί στο ταμπλό αν δεν υπάρξει μια έντονα αρνητική εξέλιξη σήμερα που υπάρχει και η αγωνία για τη σύνοδο του Eurogroup αφού μειώθηκε η ανησυχία για την ρευστότητα των τραπεζών.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ: ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση επαναφορά του Δείκτη άνω των 720 μονάδων για να μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε την περαιτέρω πτώση των 50 μονάδων έως τις 650 μονάδες, ως εκδήλωση ενός "exhaust καθοδικού candlestick" με την ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων εκτόνωσης και αποφόρτισης χαρτοφυλακίων.
Στην αντίθετη περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιήσει συνεχόμενα ημερήσια κλεισίματα κάτω από τα όρια των προηγούμενων σχηματισμών πυθμένων μεταξύ των 720 με 705 μονάδων θα ανοίξει την όρεξη των 'Bears' για μια περαιτέρω επώδυνη βύθιση προς τις 620 με 580 μονάδες, κίνηση η οποία θα 'σέρνει μαζί της' άσχημες μακροοικονομικές εξελίξεις για τη Χώρα.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα Παρασκευή, και το δολάριο παρέμεινε αδύναμο έναντι των νομισμάτων της περιοχής, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ δεν θα αυξηθούν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.
Αυτό αφαιρεί μια πηγή αβεβαιότητας για τις ασιατικές αγορές στο εγγύς μέλλον και θα πρέπει να αποτελέσει θετικό παράγοντα, αν και η ανησυχία για ελληνικό πρόβλημα θα μετριάσει οποιαδήποτε αισιοδοξία. Σύμφωνα με τον Stephen Chiu, στρατηγικό αναλυτή της Mitsubishi UFJ Financial Group στο Χονγκ Κονγκ.
Μια μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ κατά τους προηγούμενους μήνες είχε μεγαλώσει τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα εμφανίσει μια επιθετική στάση κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, αλλά ο επιφυλακτικός τόνος της προκάλεσε μια αίσθηση ανακούφισης και γέννησε στους επενδυτές τη διάθεση να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.
Ο ευρύς δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,6%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei κερδίζει 0,7% από ένα χαμηλό μήνα που σημειώθηκε την Πέμπτη.
Οι βασικοί δείκτες μετοχών των ΗΠΑ πήδηξαν περίπου ένα τοις εκατό, με το Nasdaq Composite να ξεπερνά το ορόσημο από την εποχή του dot-com για να ορίσει νέο ρεκόρ βίου ενδοσυνεδριακά.
Ενώ οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Federal Reserve είναι ακόμη σε καλό δρόμο για την εφαρμογή της πρώτης αύξηση των επιτοκίων της από την παγκόσμια οικονομική κρίση τον Σεπτέμβριο, τα παράγωγα για τις αγορές σταθερού εισοδήματος, αποκαλύπτουν ότι αναμένεται η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μόνο τον Δεκέμβριο.
Οι αγορές φαίνεται να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία φορά αυτό το έτος, και όχι δύο φορές, όπως είχε προεξοφληθεί (πριν από τη συνάντηση επί της πολιτικής της Fed που έληξε την Τετάρτη). Δήλωσε ο Daisuke Uno, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Sumitomo Mitsui Τράπεζας.
Οι αυξανόμενες προσδοκίες για βραδύτερη πορεία στις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ έστειλαν το δολάριο χαμηλότερα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων με το δείκτη για το δολάριο κοντά σε χαμηλά ενός μήνα.
Παρά την ήσυχη αισιοδοξία σε όλη την Ασία, οι επενδυτές έχουν εστραμμένη την προσοχή τους στην τρέχουσα αναταραχή στις κινεζικές μετοχές όπου οι δείκτες αναφοράς είναι κάτω περισσότερο από 3% στις αρχές του εμπορίου. Στα σημερινά επίπεδα, οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα είναι στο δρόμο για την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση τους από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2008 ή τα βάθη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στα ομόλογα, οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών εγκαταστάθηκαν στο 2,33%, ενώ οι ανάλογες αποδόσεις των ιαπωνικών ήταν στο 0,44%.
Στην βασικά προϊόντα, οι τιμές του πετρελαίου ήταν μια σκιά ασθενέστερες, αλλά η άφθονη παραγωγή σε γενικές γραμμές συναντήθηκε με τη ζήτηση.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Τελικά η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διακρατήσει τα κεκτημένα της μεγάλης ανόδου άνω των 800 μονάδων της περασμένης Πέμπτης, όχι μόνο προκάλεσε την 'πυρπόληση' της ζώνης στήριξης των 775 με 760 μονάδων αλλά στην πορεία, λόγω της έντονης γωνίας πτώσης, παρέσυρε και το τελευταίο οχυρό των 'Buyers' στις 705 μονάδες.
Διαγραμματικό γεγονός, όπου τους οδήγησε σε άτακτη οπισθοχώρηση προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 660 με 645 μονάδων.
Τώρα ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση επαναφορά του Δείκτη άνω των 720 μονάδων για να μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε την περαιτέρω πτώση των 50 μονάδων έως τις 650 μονάδες, ως εκδήλωση ενός "exhaust καθοδικού candlestick" με την ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων εκτόνωσης και αποφόρτισης χαρτοφυλακίων.
Ανοδικό σενάριο το οποίο εάν πραγματοποιηθεί θα γυρίσει το Δείκτη προς τη ζώνη επανεκτίμησης βραχυχρόνιας τάσης στις 750 μονάδες.
Στην αντίθετη περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιήσει συνεχόμενα ημερήσια κλεισίματα κάτω από τα όρια των προηγούμενων σχηματισμών πυθμένων μεταξύ των 720 με 705 μονάδων θα ανοίξει την όρεξη των 'Bears' για μια περαιτέρω επώδυνη βύθιση προς τις 620 με 580 μονάδες, κίνηση η οποία θα 'σέρνει μαζί της' άσχημες μακροοικονομικές εξελίξεις για τη Χώρα.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Τα μαλακότερα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ βελτιώνει το κλίμα των συναλλαγών στην Ασία
Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές πραγματοποίησαν άνοδο, μετά την παρακολούθηση στη διάρκεια της νύχτας του ράλι στις αμερικανικές μετοχές εν μέσω προσδοκιών μιας πιο σταδιακής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, εκτός από τα χρηματιστήρια στην Κίνα. Πράγματι, Κίνας SHCOMP έχει πέσει 9,2% από την επίτευξη μιας επταετίας στις 12 Ιουνίου. Στην Ιαπωνία, η BoJ δήλωσε ότι διατηρείται αμετάβλητη η νομισματική πολιτική και θα συνεχίσει να επεκτείνει τη νομισματική βάση με ετήσιο ρυθμό 80 τρις γιεν. Δεδομένου ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη, η αντίδραση του νομίσματος ήταν υποτονική.
Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο. Οι επικεφαλής των κρατών της ζώνης του ευρώ έχουν προγραμματίσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για τις 22 Ιουνίου που θα μπορούσε να είναι μια έσχατη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για να αποτραπεί μια οικονομική κρίση για την Ελλάδα. Καθώς η πιθανότητα μιας κρίσης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, η ΕΚΤ μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει τις περικοπές στα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που δέχεται ως εγγυήσεις. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επισπεύσει την ανάγκη για έλεγχο των κεφαλαίων.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ως θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία βλέπουν στο Μαξίμου τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εκφράζεται μάλιστα η βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».
Στην έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα στις 19:00 το απόγευμα θα λυθούν οι «διαφορές» Ελλάδος, εταίρων και πιστωτών της, όπως όλα δείχνουν. Η χθεσινή απόφαση των 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ήταν αναμενόμενη, υπό την έννοια ότι ουδείς περίμενε στο Λουξεμβούργο να βγει λευκός καπνός και τα χρονικά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια δεν υπάρχουν.
Δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς σχετικά αναγνώρισε ότι το σενάριο της παράτασης εξετάζεται. Ο κ. Ντέισελμπλουμε έστειλε σαφές μήνυμα ότι ο χρόνος που απομένει για την Ελλάδα είναι ελάχιστος και ότι η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές να καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup,υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Nτομπρόβσκις, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα. «Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη από την ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμοι, υποστηρίζει σε έκθεσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, οι δυνητικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη από την ελληνική κρίση θα είναι διαχειρίσιμοι, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα υπάρξει μία έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε πολιτικό επίπεδο.
Η αποτυχία της Ελλάδας στο Eurogroup της Πέμπτης καθιστά άκρως σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, υπογραμμίζει ο Μοχάμεντ Ελ – Εριάν, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα. Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός επενδυτής και επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz υποστηρίζει ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας καθιστά άκρως σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται στη Ρωσία μάλλον για τη συζήτηση κοινών πρότζεκτ παρά προς αναζήτηση χρημάτων», πρόσθεσε, μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν υπάρχουν αιτήματα για οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο κ. Στόρτσακ από την Αγία Πετρούπολη, όπου και πραγματοποιείται διεθνές οικονομικό φόρουμ.
Η πιθανότητα στάσης πληρωμών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εξαιρετικά αυξημένη, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch. Σε σύντομο σημείωμά της προς τους επενδυτές, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πιθανότητα έγκαιρης εκταμίευσης των εναπομεινάντων χρημάτων προς την Ελλάδα είναι αρκετά μικρή. Όπως εξηγεί εν συνεχεία, αυτό συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους ώστε να αποπληρώσει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου.
Τη διανομή μερίσματος 9,30 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια ΚΑΡΕΛ+0,04% που πραγματοποιήθηκε χθες. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έγκριση του πίνακα διανομής των εταιρικών κερδών της εταιρείας για τη χρήση 2014, καθώς επίσης και η διανομή μερίσματος ανερχομένου στο ποσό των 9,30 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή και μετά την αφαίρεση του προβλεπομένου φόρου στο ποσό των 8,37 ευρώ (καθαρό) ανά μετοχή.
Τη μη διανομή μερίσματος για την οικονομική χρήση 2014, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων, αποφάσισε χθες η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Βιοκαρπέτ. Επίσης, εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο με εξαετή θητεία, στο οποίο συμμετέχουν οι: Ιωάννης Καντώνιας, Γεώργιος Καντώνιας, Αθανάσιος Τσιάρας, Βασίλειος Τσιάρας, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Βασίλειος Πανηγυριτζόγλου, Βασίλειος Φλώρος, Αντώνιος Μαυρομάτης και Ιωάννης Χατζηευθυμίου.
Σε 0,01 ευρώ ανά μετοχή ανέρχεται το μέρισμα που θα διανείμει η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε. για τη χρήση 2014, η δε παρακράτηση φόρου επί τους μερίσματος είναι 10%. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων της εταιρείας την Τρίτη 11 Αυγούστου 2015 (record date). Από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου Kempinski στο Βερολίνο, ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, παρουσιάζει τομείς που ενδείκνυνται για ξένες εταιρείες, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη Μεγαλόνησο. Εκτός από τη γερμανική πρωτεύουσα η παρουσίαση που διοργάνωσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού σε συνεργασία με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Κύπρου θα επαναληφθεί στο Ντίσελντορφ και στο Μόναχο.
Κατά 89 δισ. κυβικά πόδια αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του MarketWatch, οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 93 εκ. κυβικά πόδια. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου.
Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Μαΐου έκλεισε χθες ο χρυσός, καθώς κατέγραψε ισχυρά κέρδη στον απόηχο της πτώσης του δολαρίου. Ανοδικά έκλεισε και το πετρέλαιο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 2,1%, στα 1.202 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 0,9%, κλείνοντας στα 60,45 δολάρια το βαρέλι.
Στις 267.000 υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν πτώση κατά 12.000 την εβδομάδα από τις 7 Ιουνίου έως τις 13 Ιουνίου. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφώνοντας στις 277.000.
Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών. Οι αναλυτές πάντως, ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,5%. Η άνοδος του δείκτη αντανακλά την αύξηση των λιανικών τιμών του αερίου, εν όψει της θερινής περιόδου.
Κάτω από τα επίπεδα του 1 τρισ. δολαρίων υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2010 τα έσοδα του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών), γεγονός που αποδεικνύει πως οι χαμηλές τιμές πετρελαίου έπληξαν τις χώρες που εξαρτώνται τα μέγιστα από τις πωλήσεις πετρελαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα έσοδα των 12 χωρών-μελών του καρτέλ διαμορφώθηκαν στα 993,3 δισ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας μείωση 11% σε σύγκριση με το 2013.