Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2005 16:31

ΤΕΕ: Αυθαίρετες και άδικες οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Αυθαίρετες και άδικες χαρακτηρίζει τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Όπως επισημαίνει, για μια ακόμη φορά οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αντιμετωπίστηκαν ως φορολογικό και όχι τεχνικό εργαλείο, με προφανή στόχο την μεγιστοποίηση των φορολογικών εσόδων.

Σε γενικές γραμμές, υπογραμμίζει το ΤΕΕ, πρόκειται για αυθαίρετες αξίες, καθώς:

• Βασίστηκαν στους ίδιους χάρτες ζωνών που είχαν συνταχθεί προ εικοσαετίας, με συνέπεια να μην ληφθούν υπόψη - με ελάχιστες εξαιρέσεις - οι αλλαγές που επήλθαν όλα τα αυτά τα χρόνια στα πολεοδομικά και άλλα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Είναι ενδεικτικό ότι κατά μήκος και μόνο της Αττικής οδού ελήφθη υπόψη η επίδραση του συγκεκριμένου έργου, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τις εκατέρωθεν περιοχές.

• Χρησιμοποιήθηκε στον προσδιορισμό των νέων τιμών η ίδια μεθοδολογία που είχε χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν και η οποία είχε καταδειχτεί με συγκεκριμένες εισηγήσεις του ΤΕΕ ατελέσφορη και αντιεπιστημονική.

• Στηρίχτηκαν σε τυχαία συλλογή στοιχείων και εισηγήσεις των κατά τόπους ΔΟΥ, άλλοτε ακριβή και άλλοτε όχι (ανάλογα με τον «πατριωτισμό» των υπαλλήλων, που κλήθηκαν να υποκαταστήσουν τα απαξιωμένα και διαλυμένα τμήματα κεφαλαίου).

Πρόκειται επίσης για αξίες που δημιουργούν προφανείς αδικίες, καθώς, όπως σημειώνει το ΤΕΕ:

• Ευνοήθηκαν, για μια ακόμη φορά, περιοχές με πολύ υψηλή αγοραστική αξία, στις οποίες καθορίστηκαν υπο-πολλαπλάσιες αντικειμενικές τιμές (π.χ. στο Καβούρι, με αγοραίες τιμές που φθάνουν τις 12.000 ευρώ η αντικειμενική αξία προσδιορίστηκε στο ήμισυ).

• Οι δυτικές περιοχές επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα, έναντι των ανατολικών, μόνο και μόνο επειδή η συλλογή και εκτίμηση των στοιχείων έγινε με απόκλιση εξαμήνου (τον Απρίλιο για τις ανατολικές, Οκτώβριο-Νοέμβριο για τις δυτικές). Στο ενδιάμεσο, εξαιτίας των κερδοσκοπικών τάσεων που τροφοδότησαν οι ασαφείς πληροφορίες για επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές και οι επικείμενες αυξήσεις των ΑΑΑ, οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 10-15% και αυτό συνυπολογίστηκε μόνο στην αξιολόγηση των τιμών για τις δυτικές περιοχές.

Το ΤΕΕ επαναλαμβάνει επίσης πως η επιβολή του ΦΠΑ δεν συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς επιβάλλεται στις αγοραίες αξίες που διαμορφώνονται κάθε φορά, ενώ τονίζει πως θα αναμένει τους πλήρεις καταλόγους (κατά ζώνη) ώστε να οδηγηθεί σε ακριβή συμπεράσματα και να τοποθετηθεί στο όλο θέμα τις επόμενες ημέρες.

«Είναι προφανές», καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΕΕ, «ότι απότομη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, χωρίς παράλληλα μέτρα, οδηγεί σε ανεπίτρεπτη φορολογική επιβάρυνση. Αλλά οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με αλλοίωση των επιστημονικών δεδομένων και με πολιτικές επιλογές».