Ακροβασίες σε τεντωμένο σχοινί του Αλ. Τσίπρα, σενάρια καταστροφής που παραπέμπουν στην κόλαση του Δάντη και το αδιέξοδο λίγο πριν κοπεί το νήμα των διαπραγματεύσεων, στα σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου σήμερα.
Ακροβασίες σε τεντωμένο σχοινί του Αλ. Τσίπρα, σενάρια καταστροφής που παραπέμπουν στην κόλαση του Δάντη και το αδιέξοδο λίγο πριν κοπεί το νήμα των διαπραγματεύσεων, στα σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου σήμερα.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup πληθαίνουν οι φωνές σχολιαστών που προειδοποιούν για τις ευρύτερες επιπτώσεις ενδεχόμενου Grexit, πολλοί εκ των οποίων δανείζονται εικόνες που παραπέμπουν στην κόλαση του Δάντη. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα πέφτουν στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα περιθώρια χειρισμών που διαθέτει αυτή την ύστατη στιγμή.
Στο προαύλιο της κόλασης;
Για τον σχολιαστή της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung o Αλ. Τσίπρας ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. «Πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα σε δύο κακές εναλλακτικές, όπου η πρώτη, η ρήξη με την Ε.Ε., είναι άκρως ριψοκίνδυνη», επισημαίνει. «Γιατί θα του έμενε η ρετσινιά ότι για μια διαφωνία σε σχέση με τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό διακινδύνευσε την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. (…) Δεν του απομένει παρά η δεύτερη κακή εναλλακτική, δηλαδή η εσωκομματική εξέγερση σε περίπτωση που την τελευταία στιγμή κάνει παραχωρήσεις. Οι σύντροφοί του ωστόσο τον εμπιστεύονται ότι θα αντέξει μια τέτοια εξέγερση».
Η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση. «Θέλει η Ευρώπη μια νέα ασταθή δημοκρατία της Βαϊμάρης; (…) Επιθυμεί ελληνικό βέτο κατά των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας; Απαντήσεις δεν θα δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα», υποστηρίζει ο Ολλανδός σχολιαστής. «Μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός που θα συνοδεύεται από νέα διαμάχη και νέους συμβιβασμούς, μπορεί να επέλθει κρίση, ελέγχους στη ροή κεφαλαίων, άδειες τράπεζες, αλλά αυτό δεν θα είναι ούτε ο ουρανός, ούτε η κόλαση, αλλά το προαύλιο της κολάσεως», προειδοποιεί η εφημερίδα.
«Ευκαιρία για την Ε.Ε. ενδεχόμενο Grexit»
Στο πρωτοσέλιδο της γερμανικής Handelsblatt το καίριο ερώτημα: «Και τώρα τι, κ. Τσίπρα;». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και στον ασυνήθιστα δραματικό τόνο των γραφομένων, στη νευρικότητα των επενδυτών και των πολιτικών, στην βιαιότητα των λόγων του πρωθυπουργού, όταν για παράδειγμα, αναφέρεται στο ΔΝΤ και τους φόβους των άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας.
«Το κλίμα στην Ιταλία περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιταλικών Τραπεζών Αντόνιο Πατουέλ, “είμαστε ανήσυχοι και νευριασμένοι”», γράφει ο αρθρογράφος. «Ανήσυχοι είναι οι Ιταλοί, επειδή η χώρα από την άλλη πλευρά του Ιονίου Πελάγους χρεοκοπεί και μπορεί να βάλει σε δύσκολη θέση την Ευρώπη και την Ιταλία (…) Ανήσυχοι είναι οι Ιταλοί επειδή οι διαπραγματεύσεις τραβούν σε μάκρος και επειδή η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως εκφοβισμό πολύ συχνά την επερχόμενη καταστροφή και στην Ιταλία».
Η γαλλική Le Figaro βλέπει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ως ευκαιρία για την Ευρώπη. «Ασφαλώς θα ήταν ήττα για την Ε.Ε., θα την έσπρωχνε στην πιο σοβαρή πολιτική κρίση στην ιστορίας της», παρατηρεί ο σχολιαστής. «Οι δανειστές θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις ελπίδες ότι θα ξανάβλεπαν τα χρήματά τους (…) όμως θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη, να αναδιαρθρώσει τους θεσμούς και τους κανόνες για το ευρώ».
Πηγή: Deutsche Welle