Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές κατά την τελευταία ημέρα της συνεδρίασης του έτους, περιορίζοντας τα ετήσια κέρδη τους. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Honda Motor Co. κινήθηκαν πτωτικά μετά τις μικρότερες πωλήσεις παλαιών κατοικιών σε οκτώ μήνες στις ΗΠΑ, γεγονός που αύξησε τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα κλονιστεί.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 123,25 μονάδες, στις 12:20' μ.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Εννέα από τους 10 κλάδους που αποτελούν τον δείκτη, σημείωναν απώλειες. Αυτήν την εβδομάδα ο περιφερειακός δείκτης σημείωσε άνοδο για δέκατη συνεχόμενη εβδομάδα. Φέτος κέρδισε συνολικά ποσοστό 22%, μετά την αναρρίχησή του το 2003 και το 2004, τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μία δεκαετία.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχωρούσε 1,4%, φθάνοντας στις 16.111,43 μονάδες. Παρά τη σημερινή του υποχώρηση, ο δείκτης φέτος έχει κερδίσει 40%, σημειώνοντας τα υψηλότερα ετήσια κέρδη από τα αντίστοιχα και σε ποσοστό 44%, που είχε σημειώσει το 1986. Το Χρηματιστήριο του Τόκυο έκλεισε σήμερα στις 11 π.μ., τοπική ώρα, κατά την περιορισμένη συνεδρίαση πριν από το Νέο Ετος.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,2% από τα επίπεδα ρεκόρ, τη στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, σημείωνε απώλειες 0,7%. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στην Ταϊβάν, τη Μαλαισία και την Κίνα, ενώ κέρδη σημείωναν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας. Κλειστές ήταν σήμερα οι αγορές στη Ν. Κορέα, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index έχασε 0,3%, οδεύοντας προς τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις από το 2002. Οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον περασμένο μήνα κατά 1,7%, στις 6,97 εκατ. ετησίως και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της National Association of Realtors said. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο ετήσιος ρυθμός θα ήτνα τα 7 εκατομμύρια. Ο αριθμός των πωλήσεών τους αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τον Απρίλιο του 1986.