Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 10:33

Marketbeat: Η εγγραφή νέων χαμηλών έτους για τον 25άρη, έδωσε στην αντίδραση μικρές πιθανότητες

Η αναζήτηση νεότερων χαμηλών θα είναι πορεία σε αχαρτογράφητα ύδατα, αφού τιμές κάτω των 202 μονάδων σημαίνουν επαναφορά του δείκτη που ενδιαφέρει τους ξένους θεσμικούς στα χαμηλά του βίου του στο ευρώ όταν παίχτηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες για την παγκόσμια αγορά το Grexit.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η αναζήτηση νεότερων χαμηλών θα είναι πορεία σε αχαρτογράφητα ύδατα, αφού τιμές κάτω των 202 μονάδων σημαίνουν επαναφορά του δείκτη που ενδιαφέρει τους ξένους θεσμικούς στα χαμηλά του βίου του στο ευρώ όταν παίχτηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες για την παγκόσμια αγορά το Grexit.

Είναι μια κρίσιμη για την οικονομία μέρα (λόγω Eurogroup) αλλά οι αγορές απλά προσέχουν για το καλό από την Ευρώπη και τα άσχημα τα έχουν μάλλον προεξοφλήσει. Η άμυνα στις πιέσεις προέκυψε χθες από τη στάση των θεσμικών απέναντι στις τράπεζες κύρια. Με τις εταιρίες στα Τρόφιμα Ποτά βοηθό, ενώ σημαντική αντίδραση εμφάνισε και η μετοχή του ΟΤΕ. Δηλαδή αντέδρασαν οι πρόσφατα περισσότερο πιεσμένοι κλάδοι και ο συνήθης ύποπτος σε φάσεις άμυνας, που είναι η ΕΕΕ. Ο ΓΔ και ο 25άρης εμφάνισαν πορεία από την αρχή γεμάτη αλλαγές στην κατεύθυνση. Ωστόσο σε γενικές γραμμές, σχημάτιζαν καθοδική τάση με μικρή γωνία κλίσης.

Η δυναμική του 25άρη ήταν ελαφρώς καλύτερη γιατί οι τράπεζες έχουν σε αυτόν μεγαλύτερη βαρύτητα. Παράλληλα, τα δικά τους κέρδη ανοίγουν πάντα την όρεξη για αγορές και σε άλλους κλάδους. Η στήριξη στις 210 μονάδες που ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο στο 2015 λειτούργησε στην αρχή δειλά, αλλά αφού κράτησε ο δείκτης τιμές πάνω από εκεί, η αισιοδοξία αργά μα σταθερά κατάφερνε να αγκαλιάσει και άλλους επενδυτές. Η αλλαγή στο κλίμα και η επιδείνωση του, ήρθε μετά την είσοδο στις συναλλαγές των διαχειριστών κεφαλαίων σε δολάρια.

Οι τράπεζες στην τελευταία ώρα από θετικός πρωταγωνιστής έγιναν κλάδος με υποπολλαπλάσια πτώση έναντι των εταιριών Κοινής Ωφέλειας, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών,  Πετρελαίου Αερίου και Προσωπικών Οικιακών Ειδών που εμφάνιζαν πτώση πάνω από -6% με τον Τραπεζικό δείκτη στο -1,5%. Η αγορά προσπάθησε να κρατηθεί πάνω από τις 210 μονάδες ως προς τον 25άρη ή πάνω από τις 710 για τον ΓΔ, και δεν τα κατάφερε. Το γιατί πιέζουν οι θεσμικοί είναι ξεκάθαρο αφού και η κ. Γέλεν της Fed όπως προαναφέραμε αναφέρθηκε στην κρίση χρέους ενώ έγινε γνωστό πως στην Αθήνα βρίσκονται  αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές στα παράγωγα μετά την αλυσίδα των καθοδικών κλεισιμάτων κατέληξαν με τον 25άρη στις 206,41 μονάδες έδωσαν στο ΣΜΕ Ιουλίου που στο δεύτερο μέρος της αυριανής συνεδρίας θα είναι κυρίαρχη σειρά τιμή εκκαθάρισης 205,75 μονάδες. Ακόμα πιο βέβαιοι για πτώση και σήμερα έδειξαν με την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς 204,50 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν  θετικά στις οικονομικές προβλέψεις της Fed και στις δηλώσεις της Janet Yellen και οι δείκτες της  Wall Street έκλεισαν με οριακά κέρδη μετά από μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η ασάφεια των προθέσεων των θεσμικών.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, όπως υπολόγιζαν οι αγοραίοι στην αρχή της χρονιάς, αλλά έδωσε εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη και για την βελτίωση της αγοράς απασχόλησης. Στην ομιλία της η Janet Yellen υποστήριξε ότι η Fed χρειάζεται να δει ακόμα πιο πειστικά στοιχεία από τα μέτωπα της απασχόλησης και του πληθωρισμού προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Η συγκεκριμένη δήλωση πρόσκαιρα καθησύχασε τους επενδυτές οι οποίοι ανησυχούσαν πως μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα λειτουργήσει σαν φρένο στην ανάπτυξη των ΗΠΑ. Στον αντίποδα, εξακολούθησαν να προβληματίζουν τους επενδυτές οι εξελίξεις στην κρίση χρέους και συγκεκριμένα το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 17.935,74 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,20% στις 2.100,44 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 5.064,88 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Procter & Gamble Co (+1,3%) και American Express (+1,1%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι UnitedHealth (-1,6%) και JP Morgan (-0,4%).

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), μετά το πέρας της οποίας η πρόεδρος Τζάνετ Γέλεν διαβεβαίωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει σταδιακά και μόνο όταν οι συνθήκες της οικονομίας το επιτρέψουν. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο γίνεται λόγος για αύξηση των επιτοκίων, ενώ η απόφαση έχει συνδεθεί με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. 

Ωστόσο, η Γέλεν επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει "αναταραχή" εάν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία.  "Εάν υποτεθεί ότι δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, προβλέπω μια ενδεχόμενη αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και στις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο" ανέφερε η Γέλεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρωινό κλίμα, εξαιτίας των εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα, για το οποίο οι τόνοι μεταξύ των εμπλεκομένων έχουν ανέβει.

Ειδικότερα, o βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,43% στις 6.681 μονάδες,ο γερμανικός DAΧ κατέγραψε πτώση 0,60% στις 10.978 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,01% στις 4.791 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,45% στις 383,74 μονάδες, ενώ τις πρωινές ώρες σημείωνε κέρδη έως και το +0,8%.

Στο ταμπλό, η Telecom Italia ενισχύθηκε κατά 0,7%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι η Vivendi εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη συμμετοχή της στην ιταλική εταιρεία στο 15%.

Επίσης, η Remy Cointreau σημείωσε κέρδη 3,4%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τα λειτουργικά κέρδη του 12μηνου χρήσης που ανακοίνωσε. Επίσης, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 49% στα 94,6 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά έκλεισε και ο κλάδος της ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο σημειώνει κέρδη. Στο +2,5% βρέθηκε η Tullow Oil και στο +2,5% η Lundin Petroleum.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδος 0,3% υπήρξε στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο του 2015 στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2014. Κατά 0,3% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αγορά συναλλάγματος, μπορεί το πάγωμα των διαπραγματεύσεων Ελλάδας- δανειστών να συνεχίζεται, ωστόσο χθες, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,8% στο 1,1339 δολάρια.

Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,31% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά μία μονάδα στο 0,81%. Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κατέγραψε άνοδο μίας μονάδας στο 2,31% ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες στο 2,3%.

ΧΑ

Με ένα ντεμαράζ πωλήσεων την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε ακόμη χαμηλότερα, καταγράφοντας για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρές απώλειες, οι οποίες σήμερα του «στέρησαν» ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,15% στις 680,88 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 712,83 μονάδες και η χαμηλότερη στις 672,23. Το κλείσιμο στις 680 μονάδες είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012.  Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 26,21% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 79,30 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 4,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η αγορά προσπαθούσε να «υπερασπιστεί» το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, από τις 14:30 περίπου και έπειτα ο γενικός δείκτης έχασε το επίπεδο, για να σταματήσει στα όρια των 680 μονάδων, μετά από επιτάχυνση των πωλήσεων από τις 16:00 μέχρι τη λήξη. Αφορμή για ακόμη μία ημέρα στάθηκαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι φρόντισαν από σήμερα να χαμηλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις προσδοκίες για το αυριανό Eurogroup. 

Η αγορά δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενώ βλέπει ότι υπάρχει κάποια δυστοκία μεταξύ των πλευρών στο να εξευρεθεί μια βάση που θα αποτελέσει και το αντικείμενο νέων συζητήσεων προς μία συμφωνία. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι θα απαιτηθεί χρόνος από τη στιγμή που θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μέχρι να οριστικοποιηθεί, γιατί η διαδικασία επικύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια είναι πολύπλοκη.

Και όλα αυτά ενώ ο χρόνος κυλά αντίστροφα, δεδομένου του ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθεί η «ομαδοποιημένη» δόση των 1,54 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα που να καλύπτει την Ελλάδα (αφού το τρέχον λήγει στις 30/6) στις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει να αποδέχεται τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους ω εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 1,77% στις 206,41 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -3,22%. Απώλειες 1,38% για τον τραπεζικό δείκτη, στις 497,02 μονάδες, παρά το γεγονός ότι είχε καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τη στήριξη της Εθνικής, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,72% (είχε βρεθεί ακόμη και στο +6,01%). 

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η ΔΕΗ,  η οποία έκλεισε στο -14,18%, με την αγορά να αποτυπώνει τους φόβους της για την «τύχη» της (ως δημόσιος οργανισμός) σε περίπτωση αρνητικού σεναρίου. Απώλειες 10,34% σημείωσε και η ΜΠΕΛΑ, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -9%, για τους ίδιους λόγους που «σφυροκοπήθηκε» και η ΔΕΗ. 

Με πτώση 4,64% στα 0,2260 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank, στο -4,27% η Eurobank, απώλειες 1,23% για την Πειραιώς, ενώ ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι Ελλάκτωρ (-7,45%), Βιοχαλκο (-7,30%), Motor Oil (-7,30%) και ΟΛΠ (-5,85%). 

Εκτός της Εθνικής, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές  του ΟΠΑΠ (+1,45%), της Coca Cola HBC (+1,43%) και του ΟΤΕ (+0,78%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας (-10,52%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (+1,43%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 25 κινήθηκαν ανοδικά, 75 καθοδικά, ενώ η τιμή 12 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στα χθεσινά: «Τεχνικά η εικόνα επιδεινώθηκε αλλά η ιστορική μνήμη στο ΧΑ λειτουργεί από τότε που κυριάρχησαν στις συναλλαγές οι ξένοι θεσμικοί. Άλλωστε και το 2012 οι αγορές προεξοφλούσαν Grexit και διαψεύσθηκαν και σήμερα που όλοι υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες ενός Grexit είναι μεγάλες υπάρχει στο νου των θεσμικών η πιθανότητα να υπάρξει λύση αντί ρήξης. Η στήριξη λοιπόν στη ζώνη μεταξύ των 202 και 209 μονάδων είναι υπαρκτή και απομένει να εμφανιστεί στο ταμπλό αν δεν υπάρξει μια έντονα αρνητική εξέλιξη σήμερα που υπάρχει και η αγωνία για τη σύνοδο του Eurogroup αφού μειώθηκε η ανησυχία για την ρευστότητα των τραπεζών.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν με τρόπο που έδωσε μεικτή εικόνα μεταβολών την Πέμπτη και το δολάριο πέρασε σε άμυνα έναντι πιέσεων μετά την αίσθηση που δημιουργήθηκε πως η Federal Reserve έδειξε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό από ότι ανέμεναν οι αγορές.

Μετά από μια διήμερη συνάντηση, η Fed ανακοίνωσε ότι η οικονομία ήταν πιθανά αρκετά ισχυρή ώστε να στηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων από το τέλος του έτους. Αλλά μείωσε τις προβλέψεις της για το 2015 για την οικονομική ανάπτυξη λόγω του αδύναμου ξεκινήματος στο έτος και μείωσε προβλέψεις για τα επιτόκια που θα συνοδεύουν τα ομοσπονδιακά κεφάλαια ποσοστό.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αναρριχήθηκε 0,2%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei έπεσε -0,8% στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, αφού το γεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας ήταν έτοιμες να παρουσιάσουν το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος τους σε τέσσερις εβδομάδες.

Την Τετάρτη, οι μετοχές της Wall Street κατέγραψε οριακά κέρδη υψηλότερα σε μια ασταθής σύνοδο μετά από τις δηλώσεις της Fed, με τον Dow .DJI άνοδο 0,17 τοις εκατό και S & P .SPX κερδίζοντας 0,2 τοις εκατό.

Η στάση της Fed προκάλεσε απογοήτευση σε κάποιους επενδυτές οι οποίοι ανέμεναν η κεντρική τράπεζα να ειδοποιήσει για μια αύξηση των επιτοκίων ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων, η οποία είχε φτάσει σε υψηλά οκτώ μηνών την περασμένη εβδομάδα, έπεσε και ήταν μειωμένη η ισχύς του δολαρίου, ενάντια σε πολλούς από τους αντιπάλους του στην αγορά συναλλάγματος. Η απόδοση για το 10ετές ομόλογο υποχώρησε στο 2,32% από 2,39% πριν από την ανακοίνωση της Fed, και ήταν στο 2,27% στις ασιατικές συναλλαγές.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού έξι αντίπαλων νομισμάτων, ήταν κάτω κατά 0,2% στις 94,091, αφού έχει χάσει 0,8% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,3% σήμερα αγοράζοντας 123,10 γιεν, κάτω από το υψηλό την άλλη μέρα στα 124,465, ενώ το ευρώ αυξήθηκε περίπου 0,2% στα 1,1362 δολάρια, προσθέτοντας στην κατά +0,8% αύξηση της προηγούμενης ημέρας.

Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν για ένα σαφή οδικό χάρτη σχετικά με την έναρξη της ανόδου των επιτοκίων αλλά δεν ενίσχυσε καν την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Για την στερλίνα είχαμε μια διαφορετική ιστορία, καθώς εκτινάχθηκε στη διάρκεια της νύχτας μετά από ισχυρά δεδομένα περί της αύξησης των μισθών στην Βρετανία που στήριξαν την υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η λίρα άγγιξε ένα νέο υψηλό επτά μηνών των 1,5852 δολαρίων στην Ασία, και ήταν η τελευταία σήμερα πάνω 0,1% στα 1,5842 δολάρια.

Στη διαπραγμάτευση των εμπορευμάτων, το μπρεντ έπεσε 0,3% στα 63,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού μειώθηκαν επίσης περίπου 0,5% στα 59,61 δολάρια. Η τιμή Spot χρυσού, άλλος ένας δικαιούχος της αποδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου μετά τη συνεδρίαση της Fed, ήταν ψηλότερα περίπου το 0,1%  στα 1.186,76 δολάρια η ουγγιά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Ως απόλυτα λογική προβάλλει η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη πλησίον των χαμηλών 3ετίας, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, η οποία τροφοδοτεί αρνητικά δημοσιεύματα ένθεν κακείθεν.

Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού ενώπιον της Κ.Ο. και οι συναντήσεις του με δύο πολιτικούς αρχηγούς και Βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν πολλαπλή στόχευση σε αυτή τη δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης. Το ίδιο άλλωστε έχουν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε Φάρμακα και Ηλεκτρικό δεν ήταν πρότασή του, εν αντιθέσει όμως με τη μείωση Αμυντικών δαπανών.

Με τα χρονικά όρια και περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, όσον αφορά τη λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης με τους Θεσμούς στο τέλος του τρέχοντος μήνα, αλλά και την αποπληρωμή των €1,53 δισ. προς το ΔΝΤ, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα συνεχισθεί. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πληθαίνουν και οι εσωτερικές φωνές που επιθυμούν συμφωνία και όχι ρήξη, μέσα στην ιδιαίτερα κρίσιμη τουριστική περίοδο για την Χώρα.

Αυτό άλλωστε ζητά και ο Διοικητής της ΤτΕ, καθώς η ενδιάμεση έκθεσή της για την Οικονομία αναφέρεται μεταξύ άλλων σε εκροές καταθέσεων €30 δισ. το διάστημα Οκτωβρίου 2014 – Απριλίου 2015, σε σύνολο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ("κόκκινα" δάνεια, δάνεια εν μέρει ενήμερα και δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών) το α΄3μηνο του 2015 άνω των €100 δισ. και σε εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα 3μηνα, προειδοποιώντας ότι η ρήξη με τους Δανειστές θα οδηγήσει σε πτώχευση και έξοδο από την Ευρωζώνη.

Εν κατακλείδι, οι όποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις ή/και ρευστοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη συμφωνία, ή τη ρήξη της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ενώ δε μπορεί να αποκλεισθεί μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης και των συνεπειών της χαμηλής ρευστότητας, πριν την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα κέρδη τους μετά την απόφαση της FOMC

Οι Αμερικανικές μετοχές ανέβηκαν και το δολάριο υποχώρησε καθώς η FOMC έμεινε σε αναμονή προσαρμόζοντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το μέλλον των επιτοκίων. Τα επιτόκια τελείωσαν την ημέρα, σχεδόν αμετάβλητα. Το ομόλογο 10ετών των ΗΠΑ πήρε κάτω άλλο ένα εκατοστό κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ασίας και τώρα διαπραγματεύεται περίπου 2,27%. Ωστόσο, η FOMC άφησε ανοιχτή την πόρτα για την αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους. Η σημερινή έκθεση του Μαΐου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή  κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να ελεγχθούν για μια απόδειξη περί της εμμονής στην πρόσφατη υποχώρηση δομικού πληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι το μεγάλο χάσμα μεταξύ του δομικού του ΔΤΚ και του πληθωρισμού PCE είναι πιθανό να διατηρηθεί.

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν σε γενικές γραμμές ασθενέστερες κατά την πρωινή συνεδρίαση. Η TOPIX ήταν κάτω κατά 0,6%, και η BoJ αρχίζει μια διήμερη συνεδρίαση σήμερα. Οι Κινεζικές μετοχές ήταν οριακά χαμηλότερα το πρωί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα, αλλά χωρίς νέες προτάσεις από την Ελλάδα, η πρόοδος προς μια συμφωνία είναι απίθανη. Οι ευρωπαϊκές μετοχές αποδυναμωθεί από διάφορες εκθέσεις (για παράδειγμα, το Bloomberg) ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει διατεθειμένος να απορρίψει τα αιτήματα των πιστωτών και ότι οι ολλανδικές και γερμανικές αρχές κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια ελληνική χρεοκοπία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κατά 1,1 δισ. ευρώ αύξησε το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας(ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες το δ.σ. της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ), από τα 83 δισ. ευρώ στα 84,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η ΕΚΤ δεν έλαβε καμία νέα απόφαση σχετικά με το «κούρεμα» των εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, παραπέμποντας το ζήτημα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Οι εταίροι της Ελλάδας δεν μοιάζουν έτοιμοι να συναινέσουν σε ένα συμβιβασμό, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο συνέντευξης που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «Liberation». Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές, παρουσιάστηκε μια σειρά προτάσεων για τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά στην πραγματικότητα, οι συνομιλητές μας δεν φάνηκαν να είναι έτοιμοι για έναν συμβιβασμό.

Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων εξέφρασε η διοικήτρια της Federal Reserve, Tζάνετ Γέλεν. Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξε πως «δυστυχώς, Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων». «Ελπίζω Ελλάδα και δανειστές να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού, ώστε να υπάρξει συμφωνία» εξήγησε παράλληλα, η κ. Γέλεν. Πάντως, προειδοποίησε πως το ενδεχόμενο μη συμφωνίας θα έχει επιδράσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές. «Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν φαινόμενα διάχυσης ακόμη και στην αμερικανική οικονομία» συμπλήρωσε. 

Χαμηλά διατηρείται ο πήχης των προσδοκιών για επίτευξη ουσιαστικής προόδουστο ελληνικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του Εurogroup. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, ωστόσο επεσήμανε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.

«Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα»,είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας «Bild», που περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να μεταδώσει τον κίνδυνο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστήριξε ο διοικητής της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τζενς Βάιντμαν. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Γερμανός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η επιβίωση του ευρώ δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι το Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση της κρίσης και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. «Θα μπορούσε επίσης, να μεταλλάξει τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης» συμπλήρωσε.

Τα οκτώ βήματα που χωρίζουν την Ελλάδα από το Grexit παρουσιάζουν οι Financial Times, επισημαίνοντας τα γεγονότα – κλειδιά που θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Λαμβάνοντας ως αφετηρία το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης και καταλήγοντας στις 20 Ιουλίου, ημέρα αποπληρωμής των ομολόγων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Financial Times παραθέτουν τον οδικό χάρτη της Ελλάδας για τις επόμενες κρίσιμες ημέρες:

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκηςγια τους «σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους» που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όζμπορν. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, λαμβάνονται «όλα τα μέτρα» για την προστασία της χώρας. Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, αλλά έχουν ενταθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω φόβων ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αθέτηση του χρέους.

Στα 2,76 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Oracle κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου. Πιο αναλυτικά, τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας υποχώρησαν στα 2,78 δισ. δολάρια ή 0,62 δολάρια ανά μετοχή έναντι κερδών 3,6 δισ. δολαρίων ή 0,80 δολαρίων ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Αυξημένες ήταν οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του Πεκίνου ως μεγαλύτερου κατόχου αμερικανικού κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ανήλθαν τον Απρίλιο σε 1,263 τρισ. δολάρια, από 1,61 τρισ. δολάρια τον Μάρτιο. Οι τοποθετήσεις είχαν κορυφωθεί τον Νοέμβριο του 2013, στο 1,317 τρισ. δολάρια.