Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2005 12:50

Βρετανία: Αυξήθηκαν για τέταρτο μήνα οι τιμές πώλησης κατοικιών

ΑΥΞΗΣΗ, για τέταρτο μήνα, σημείωσαν οι τιμές πώλησης κατοικιών στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Nationwide Building Society, ένα ακόμη στοιχείο για τη διατήρηση της ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων ύψους 6 τρισ. δολαρίων.

Το μέσο κόστος μιας κατοικίας σημείωσε αύξηση 0,5%, φθάνοντας στις 157.250 λίρες Αγγλίας (271.327 δολ.) έναντι του Νοεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο η αύξηση, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, ήταν 0,3%, σύμφωνα με την τρίτη μεγαλύτερη δανείστρια κατόπιν υποθήκης της Βρετανίας. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών, αυξήθηκε 3%, από 2,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Η αγορά ακινήτων σημείωσε βελτίωση μετά την μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Bank of England κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 4,5% τον Αύγουστο. Η αύξηση των τιμών ενδέχεται να στηρίξει τις δαπάνες των καταναλωτών μετά τη μείωσή τους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1992. Η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας βασίζεται στις μεγαλύτερες δαπάνες των καταναλωτών, τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και τις εξαγωγές για την τόνωση της οικονομίας το επόμενο έτος.