Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2005 13:25

Αργεντινή: Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη το 2006, στο 6,2%

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της οικονομίας το επόμενο έτος, προχώρησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, Martin Redradο, στο 6,2%, από 4% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό της χώρας.

«Η οικονομία θα εμφανίσει σταθερή ανάπτυξη, ωστόσο η ανοδική τάση φαίνεται ότι θα διατηρηθεί μακροπρόθεσμα», είπε κατά την ομιλία του προς του γερουσιαστές σήμερα στο Μπουένος Αϊρες.

Η οικονομία της Αργεντινής οδεύει για τέταρτο χρόνο ανάπτυξης, καθώς η χώρα ανακάμπτει από το έλλειμμα περίπου 95 δισ. δολ. στα τέλη του 2001 και την υποτίμηση του νομίσματός της στις αρχές του 2002, που οδήγησε την εσωτερική βιομηχανία στην αύξηση της παραγωγής, με στόχο την αντικατάσταση των εισαγομένων αγαθών και την παραγωγή πιο ανταγωνιστικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Η Κεντρική Τράπεζα το επόμενο έτος θα ανασχηματίσει τα διεθνή αποθέματά της σε συγκρίσιμο επίπεδο με το σύνολο των διαθεσίμων πριν από την καταβολή των 9,8 δισ. δολ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είπε ο Redrado, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τράπεζα.

Τα ξένα αποθέματα της Αργεντινής, ανήλθαν σε 28,1 δισ. δολ. χθες, υψηλότερα από τα χαμηλότερα των 8,2 δισ. δολ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2003, ένα χρόνο μετά το χρέος και την υποτίμηση του νομίσματος.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Nestor Kirchner, ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου, ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου το 1/3 των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας για να αποπληρώσει το χρέος του στο ΔΝΤ.