Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για τους «σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους» που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζόρτζ Όζμπορν.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για τους «σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους» που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όζμπορν.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, λαμβάνονται «όλα τα μέτρα» για την προστασία της χώρας. Ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, αλλά έχουν ενταθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω φόβων ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αθέτηση του χρέους.
Η Ελλάδα έχει μόνο λίγες ημέρες στη διάθεσή της για να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς στις 30 Ιουνίου λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Χωρίς συμφωνία, η Αθήνα δεν θα λάβει τη δόση των 7,2 δισ. του δεύτερου πακέτου, η οποία έχει παγώσει καθώς οι διαπραγματεύσεις επί των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι σχεδιασμοί έκτακτης ανάγκης έχουν εστιάσει στην άμεση επίδραση της επιβολής ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να εισαχθούν για να αποφευχθούν οι εκροές καταθέσεων. Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση, δεδομένου ότι χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες ταξιδεύουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι σχεδιασμοί γίνονται με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα κυβερνητικά τμήματα, οι οποίοι εξετάζουν τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από μια ελληνική χρεοκοπία.