Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2004 08:15

Posco : 4,7% αύξηση των κερδών το δ' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 4,7% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χάλυβα της Ν. Κορέας, Posco, αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών πώλησης μετά την αύξηση της ζήτησης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 21% φθάνοντας στα 3,87 τρισ. γουόν το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου προέκυψαν από τους υπολογισμούς των προβλέψεων για ολόκληρη τη χρήση που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Lee Ku Taek κατά την ομιλία του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας στη Σεούλ την Πρωτοχρονιά.

Η Posco, η Dongkuk Steel Mill Co. και άλλες εταιρείες παραγωγής χάλυβα της Ν. Κορέας αύξησαν τις τιμές τους αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους προμήθειας πρώτων υλών και της αύξησης της ζήτησης στη χώρα και την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του μετάλλου στον κόσμο. Οι εισαγωγές προϊόντων χάλυβα στην Κίνα αυξήθηκαν περισσότερο από το ήμισυ το δεκάμηνο του 2003, καθώς η Ford Motor Co., η Nissan Motor Co. και η Volkswagen AG κατασκεύασαν περισσότερα αυτοκίνητα στη χώρα.

«Η Κίνα θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της Posco και το τρέχον έτος», ανέφερε ο Kim Hyung Chang, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε μετοχές με την KTB Asset Management Co., συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Posco, συμπληρώνοντας : «Οι επενδυτές παρακολουθούν το πότε η Posco θα προχωρήσει και πάλι σε νέα αύξηση τιμών σε εθνικό επίπεδο. Μπορεί να αγοράσουμε και άλλες μετοχές της εταιρείας όταν θα κάνει τη νέα της αύξηση».

Οι μετοχές της Posco, οι οποίες κέρδισαν ποσοστό 38% το έτος που πέρασε παρέμειναν αμετάβλητες στις 163.000 γουόν στη 1:30' μ.μ. στη Σεούλ. Ο δείκτης Kospi, ο οποίος κέρδισε ποσοστό 29% το 2003 σημείωνε άνοδο 0,5%.

Στο σύνολο της χρήσης του 2003 τα καθαρά κέρδη της Posco σημείωσαν αύξηση της τάξης του 73% φθάνοντας στο 1,9 τρισ. γουόν, τη στιγμή που οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 22% φθάνοντας στα 114,3 τρισ. γουόν, είπε ο επικεφαλής της στους υπαλλήλους της εταιρείας σήμερα.