Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2004 08:50

Parmalat : Στον ανακριτή για την «τρύπα» οκτώ δισ. ευρώ

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ανακριτή οδηγούνται σήμερα από τους κατηγόρους τους για την απώλεια οκτώ δισ. ευρώ (10 δισ. δολ.), ο ιδρυτής της Parmalat Finanziaria SpA, Calisto Tanzi και άλλα στελέχη της που την οδήγησαν στην πτώχευση.

Οι πρώην οικονομικοί διευθυντές Fausto Tonna και Luciano Del Soldato, μαζί με πέντε στελέχη της εταιρείας συνελήφθησαν την Τετάρτη. Για τους επτά δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, ενώ οι κατήγοροι ψάχνουν να βρουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσουν την κράτησή τους και να τους οδηγήσουν στο εδώλιο με κατηγορίες από δόλια πτώχευση έως και καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές.

«Η δίωξη είναι άμεση και πρόκειται να υπάρξουν και άλλες κατηγορίες εναντίον τους», ανέφερε ο Giancarlo Cerza, αντιπρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων Wachovia Securities Inc. στο Λος Αντζελες, συμπληρώνοντας : «Όπως κάνουν οι καλοί αξιωματικοί της Αστυνομίας καταλαβαίνουν ότι η εξιχνίαση εγκλημάτων γίνεται τις πρώτες 48 έως 73 ώρες μετά τον εντοπισμό τους. Θα συνεχίσουν να δουλεύουν υπερωρίες για τον σκοπό αυτό».

Οι συλλήψεις την Τετάρτη έγιναν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του 65χρονου Tanzi με την κατηγορία της παράνομης διοχέτευσης κονδυλίων 800 εκατ. ευρώ, περίπου το 10% κεφαλαίων, για τα οποία δεν αποδόθηκε λογαριασμός από την Parmalat. H κατάρρευση της γαλακτοβιομηχανίας, αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην Ευρώπη μετά το αντίστοιχο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Ολλανδίας, Ahold NV τον Φεβρουάριο του 2003. O Tanzi είπε στις αρχές νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ότι υπήρχε μία «τρύπα» οκτώ δισ. ευρώ στους λογαριασμούς της εταιρείας.

Οι κατήγοροι κατέσχεσαν έγγραφα από τα γραφεία της εταιρείας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο δεν έκανε αναφορά στις πηγές του. Σε αυτό αναφερόταν ότι έγιναν έρευνες στα αρχεία των κομπιούτερ και όλα τα έγγραφα μετά από αιφνιδιαστική έφοδο.