Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2004 09:53

Mε το «δεξί» στο 2004 ο Nikkei

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ σημείο των τελευταίων δύο μηνών έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους.

Η διατήρηση του θετικού κλίματος που επικράτησε στις προηγούμενες συνεδριάσεις αποδίδεται κυρίως στην πρόσφατη άνοδο της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/03/860917.htm και στα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/03/860906.htm .

Αντιθέτως, η συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου έναντι του γιεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/05/861271.htm , η οποία υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών προϊόντων, δεν φάνηκε να πτοεί τους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία κατέγραψε εφέτος παρεμβάσεις ύψους 20 τρισεκ. γιεν (187 δισεκ. δολ.) στην αγορά συναλλάγματος, στην προσπάθειά της να περιορίσει περαιτέρω ισχυροποίηση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου που έχει βρεθεί σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έγιναν πωλήσεις 2,2519 τρισεκ. γιεν στο διάστημα από 27 Νοεμβρίου έως 26 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου το δολάριο είχε αγγίξει ναδίρ τριετίας, στα 106,74 γιεν.

Στη σημερινή, σύντομης διάρκειας, συνεδρίαση ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,39% και έκλεισε στις 10.825,17 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Νοεμβρίου. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανάμεσα στις 10.785,87 και τις 10.862,35 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.058,99 μονάδες αυξημένος κατά 1,47%.

Υπενθυμίζεται ότι το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε το 2003 με την πρώτη άνοδο -σε 12μηνη βάση- των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το γενικότερο κλίμα ενισχύθηκε από τα πρόσφατα οικονομικά μεγέθη που δείχνουν ότι το 2004 πρέπει να είναι χρονιά μέτριας ανάκαμψης για την πολύπαθη ιαπωνική οικονομία.

Από τις αρχές του 2003 μέχρι χθες ο δείκτης Nikkei κατέγραψε άνοδο 24%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν σήμερα οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών, κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών, εν μέσω προσδοκιών αύξησης των πωλήσεών τους στην αγορά των ΗΠΑ.

«Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή και στο πρώτο εξάμηνο του 2004. Οι (ιαπωνικές) αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσουν να επωφελούνται», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο διαχειριστής κεφαλαίων στην Asahi Life Asset Management στο Τόκιο.

Η μετοχή της Toyota Motor έκλεισε με κέρδη 4,42%. Η υπ΄ αριθμόν τρία αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο προέβη στην εκτίμηση ότι οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2,7% το 2004. Η μετοχή της Nissan σημείωσε άνοδο 2,45%. Η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας προβλέπει αύξηση των πωλήσεών της στις ΗΠΑ κατά 13% στο τρέχον έτος. Οι παραπάνω προβλέψεις έγιναν κατά τη διάρκεια έκθεσης αυτοκινήτων στο Ντιτρόιτ. Ο τίτλος της Honda ενισχύθηκε κατά 2,31%.

«Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν σταδιακά τις πωλήσεις τους στην αμερικανική αγορά», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων της UBS Asset Management (Japan) Ltd. στο Τόκιο. Εκτιμά μάλιστα ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχιστούν.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι τραπεζικοί τίτλοι εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ο δείκτης Reuters/Nomura/JMMA Purchasing Managers Index (PMI), o οποίος καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ιαπωνίας, παρέμεινε το Δεκέμβριο πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, αν και παρουσίασε ελαφρά υποχώρηση. Το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη. Η μετοχή της Mizuho Financial Group ενισχύθηκε κατά 1,54%.