Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2004 10:31

Kάτω από τα 1,27 δολάρια το ευρώ

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου έπειτα από τη σημαντική χθεσινή άνοδο που το οδήγησε ενδοσυνεδριακά πάνω από το επίπεδο των 1,28 δολαρίων.

Σύμφωνα με αναλυτές, αφορμή για ρευστοποιήσεις αποτέλεσαν τα αποθαρρυντικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία, στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INSEE, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε τον προηγούμενο μήνα στο –30, στα επίπεδα του Νοεμβρίου και πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στο –29.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, αρνητικά επηρεάζει την πορεία του ευρώ και η εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ μετά την αυριανή της σύσκεψη ενδέχεται να εκφράσει τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις από την ταχεία ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Στις 10:19 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2698 δολάρια έναντι 1,2745 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα.

Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2756 δολάρια ανά ευρώ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες προσπάθησαν να παρέμβουν φραστικά τις τελευταίες ημέρες, κίνηση που σημαίνει πως η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος θα αρχίσει να γίνεται πρόβλημα όταν φτάσει τα 1,30 δολάρια http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/07/861551.htm .

Όπως επισημαίνει ο Μέλβιν Κράους, στέλεχος της Hoover Institution σε άρθρο του στη Wall Street Journal Europe http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/07/861595.htm , η σημαντική ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος οφείλεται κυρίως στην άρνηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια και στην αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο και έναντι του γιεν εν μέσω φόβων για νέες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Στις 10:19 (ώρα Ελλάδος) το δολάριο ισοδυναμούσε με 106,24 γιεν έναντι 106,16 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι αγορές στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) την ομιλία του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζον Σνόου σε εκδήλωση με θέμα τις πολιτικές και οικονομικές προοπτικές για το 2004.