Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2004 10:35

Toyota : 12% αύξηση της παραγωγής στη Β. Αμερική

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ της παραγωγής της στη Β. Αμερική σε ποσοστό της τάξης του 12% θα προχωρήσει μέσα σε τρία χρόνια η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, Toyota Motor Corp., συναρμολογώντας αυτοκίνητα για την τοπική αγορά σε μια προσπάθεια μείωσης της επίδρασης του δολαρίου στις πωλήσεις της, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Fujio Cho.

«Η Toyota θα αυξήσει την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την πώληση εξαρτημάτων», ανέφερε ο Cho σε συνέντευξη που παρεχώρησε. «Η εταιρεία θα ισχυροποιήσει το τεχνικό της τμήμα στο Ντιτρόϊτ, αλλά και στην Καλιφόρνια, προκειμένου να συναρμολογήσει αυτοκίνητα για τους αγοραστές στη Β. Αμερική», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η αύξηση της παραγωγής στη Β. Αμερική θα γίνει σε μια προσπάθεια τόνωσης της ικανότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας να περιορίσει την επίδραση στα κέρδη της από το ισχυρό γιέν έναντι του δολαρίου», ανέφερε ο Koichi Ogawa, o οποίος διαχειρίζεται 9,4 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd. στο Τόκυο.

Οι μετοχές της Toyota, οι οποίες κέρδισαν πέρυσι συνολικά ποσοστό 14%, υποχώρησαν σήμερα κατά 1,1%, φθάνοντας στα 3.630 γιεν η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 3.640 γιέν η μία στις 2:19' μ.μ. στην Ιαπωνία, τοπική ώρα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατασκεύασε πέρυσι στη Β. Αμερική 1,21 εκατ. οχήματα. Σκοπός της διοίκησής της είναι η απόκτηση μεριδίου 15% της διεθνούς αγοράς αυτοκινήτων μέσα στην επόμενη δεκαετία, από 10% που κατέχει σήμερα, με την προσθήκη εργοστασιακών μονάδων στο Τέξας, το Μεξικό, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Κίνα.

Στη Β. Αμερική εκτιμά να πουλήσει δύο εκατ. οχήματα μέσα στο 2004, τη στιγμή που στην Ευρώπη μάλλον επέτυχε τον στόχο που είχε θέσει για το 2005, ο οποίος αφορούσε πωλήσεις 800.000 οχημάτων και απόκτηση του 5% της αγοράς.