Μείωση 2,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2015, έναντι μείωσης 2,0% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.
Πτωτικά κινήθηκε για 27ο διαδοχικό μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) μειώθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2015, έναντι μείωσης 2,0% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,8% τον Μάιο, έναντι μείωσης επίσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2014 – Μαΐου 2015 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2013 – Μαΐου 2014 παρουσίασε μείωση 1,7%, έναντι μείωσης 1,4%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2015, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
1. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 1,4% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη: ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, χοιρινό, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα και νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο ελαιόλαδο.
β) Κατά 12,1% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω του θερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
γ) Κατά 0,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του φυσικού αερίου.
δ) Κατά 1,1% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω του θερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
ε) Κατά 0,5% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ειδών ατομικής φροντίδας.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,6% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
β) Κατά 1,8% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φάρμακα.
γ) Κατά 1,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη) και της μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
δ) Κατά 0,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των ξενοδοχείων.