Η Ελλάδα υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.
Η Ελλάδα υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.
Η νέα τρισέλιδη πρόταση περιέχει προβλέψεις για το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μέχρι και τον Αύγουστο, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα δίνει σε μέτρα.
Η αντιπρόταση κατατέθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το naftemporiki.gr, ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χιουλαράκης, που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε μία πρώτη προσέγγιση, και σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό και σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, στη διάρκεια της χθεσινής τρίωρης συνάντησής τους με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Tη νέα πρόταση θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στους Μέρκελ και Ολάντ αύριο στις Βρυξέλλες, με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.
Τα «αγκάθια»
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές παραμένει μεγάλη. Οι θεσμοί ζητούν να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα κυμανθεί στα 2 δισ ευρώ. Στο μέτωπο αυτό η διαπραγμάτευση θα κριθεί από το σημείο στο οποίο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, θα κριθεί από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα άλλα δύο ανοικτά μέτωπα.
Στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6% και 11% της πρότασής της, όχι πάντως του 23%. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη δεδομένου ότι οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Η ελληνική πρόταση που κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ, ακόμη και με τις αναπροσαρμογές, δεν πρόκειται να φθάσει το ποσό που ζητούν οι θεσμοί. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι περιορισμένα, αφού έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέραν των περικοπών των πρόωρων συνταξιοτήσεων καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί για αυτήν κόκκινη γραμμή. Ετσι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.