Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 09:56

Market Beat: Οι εξελίξεις εξακολούθησαν να ψαλιδίζουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά και επειδή είναι η πολλοστή φορά που μια βδομάδα χαρακτηρίζεται κρίσιμη δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με αυτό τον όρο. Αναμένεται νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Juncker, συνάντηση Βαρουφάκη - Shaeuble, συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Λαγκάρντ. 

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών είναι απρόβλεπτες

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά και επειδή είναι η πολλοστή φορά που μια βδομάδα χαρακτηρίζεται κρίσιμη δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με αυτό τον όρο. Αναμένεται νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Juncker, συνάντηση Βαρουφάκη - Shaeuble, συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Λαγκάρντ. Ζητούνται θετικές εξελίξεις πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Είναι απλά μια βδομάδα που την Τετάρτη θα συμβούν πολλά προγραμματισμένα γεγονότα, σχετικά με το πρόβλημα της οικονομίας της Ελλάδας που βρίσκεται σε φάση ασφυξίας λόγω εξαντλήσεως των αποθεμάτων στα ταμεία του κράτους. Οι δε απροσδόκητες εξελίξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν αφού στην γειτονική Τουρκία οι εκλογές έφεραν ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν το πλέον αναμενόμενο από την πλευρά του κυρίαρχου καθεστώτος.

Τα δεδομένα που τροφοδοτούν την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην υποκείμενη αγορά είναι κύρια από το χώρο της πολιτικής και ειδικότερα από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Αυτές έχουν οδηγηθεί σε ακραία σημεία από την άποψη του χρόνου αλλά και από την άποψη της απόστασης που έχουν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς και εκείνες των δανειστών. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης διαπιστώνοντας τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα της μη συμφωνίας ο πρωθυπουργός δεν αντέδρασαν θετικά και αφού εκείνοι θα έχουν την τελευταία κουβέντα, η παράταση του χρόνου που απαιτείται μεγαλώνει, λόγω ασυμφωνίας και σε επίπεδο αριθμών και σε επίπεδο πολιτικής, ενώ αντίθετα τα ημερολογιακά περιθώρια στενεύουν. Ο κίνδυνος αυξάνεται και για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2012, οι θεσμικοί του δολαρίου στην κεφαλαιαγορά της ευρωζώνης θα σκεφτούν ότι ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να μην καταφέρει να κρατήσει την υπόσχεσή του «να κάνει το οτιδήποτε χρειαστεί» για να κρατήσει αρραγές το ευρώ.

Στα παράγωγα την Παρασκευή η πρόσκρουση του 25άρη στις 234 μονάδες και η μικρή αναπήδηση θεωρήθηκε καλό σημάδι. Αφού δεν οδηγήθηκε κάτω από επίπεδα τιμών που γύρω τους συσσώρευε ο 25άρης το πρώτο δεκαήμερα του Απριλίου. Για τη στήλη οι 234 μονάδες είναι μέσα στην περιοχή που ορίζουμε ως προ τελευταία ζώνη χαμηλών των τελευταίων τριών ετών. Αυτή ξεκινά από τις 227 μονάδες και φθάνει ως τις 237. Κάτω ακριβώς ακολουθεί η ζώνη 204 - 227  που σχετίζεται με τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Αλλά είναι επίσης αρχή της τελευταίας ζώνης  τιμών στο βίο του 25άρη, που αφορά στη βουτιά τον Ιούνιο του 2012. Στατιστικά, τιμές κάτω των 204 και ως τις 167, θα επανέλθουν αν οι εκλογές αποτελέσουν πραγματικό σενάριο.

Η στήλη εκτιμά πως το κλίμα του Σαββατοκύριακου δεν μπορεί να ανατραπεί ενώ εύκολα μια συνέχεια στη ροή αρνητικών σεναρίων και κάποιες δηλώσεις πυροτεχνήματα, όπως η άρνηση επικοινωνίας του επικεφαλής της ΕΕ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εύκολα κάνουν τη στήριξη οροφή.    

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Η εβδομάδα που πέρασε συνέβαλλε στο να αυξηθούν οι παράμετροι που αυξάνουν τις επιφυλάξεις σε όλα τα μέτωπα που ενδιαφέρουν τους διαχειριστές κεφαλαίων. Δηλαδή στη σφαίρα της πολιτικής, βλέπε ελληνική κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, όπου για πρώτη φορά ο Μάριο Ντράγκι δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους επενδυτές στις αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς μια αποστροφή του λόγου του οδήγησε σε εντατικοποίηση των πιέσεων. Στον ίδιο χώρο εντάσσεται και η «πρωτοφανής» για την ευθύτητά της παρέμβαση της κ Λαγκάρντ του ΔΝΤ στην χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε να θέλει την έναρξη της ανόδου των βασικών επιτοκίων της Fed στο 2016. Καθώς τα συμπεράσματα της μελέτης του ΔΝΤ για την οικονομία των ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν θα ήταν υπέρ της υγιούς ανάπτυξης μια κίνηση πριν από τότε.

Ήταν μια θέση που ήρθε σε αντίθεση με τις αναφορές της Τζάνετ Γιέλεν, επικεφαλής της Fed, σε ομιλία της στο Rhode Island πριν δυο βδομάδες, ότι διαπιστώνει σημάδια ανάκαμψης. Αυτά την κάνουν να πιστεύει ότι είναι δυνατή η έναρξη της σύσφιξης μέσα στο τρέχον έτος, με το ξεκόλλημα των επιτοκίων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που βρίσκονται αρκετά χρόνια.  Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Το θέμα είναι ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ φέτος κοντά στο 2,5%, ενώ μόλις τον Απρίλιο υπολόγιζε την μεταβολή του στο 3,1%. Τώρα, διαπιστώνει πως είναι πολλοί οι παράγοντες που θα κρατήσουν πίσω την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.  

Το ΔΝΤ συνιστά, μεταξύ άλλων, πως η Fed θα πρέπει να περιμένει εωσότου η οικονομία εμφανίσει μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των μισθών και μέχρι η μερική απασχόληση πέσει χαμηλότερα επίπεδα. Ενώ οι προσλήψεις φούντωσαν, οι αμοιβές δεν έχουν ακολουθήσει. Οι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 2,2% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με πριν από δυο χρόνια, πολύ κάτω από το στόχο της Fed για ανάπτυξη 3,5%. Και 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέχουν θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, αλλά θέλουν εργασία πλήρους απασχόλησης, πολύ υψηλότερο ποσοστό από το επίπεδο προ της ύφεσης. Η Αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα στο ΔΝΤ να πιστεύουν ότι οι πρώτοι μήνες του 2015 θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη για το 2015.

Πρόβλημα υψηλών αποτιμήσεων

Αν περάσουμε και στη σφαίρα των εταιρικών κερδών, τότε συμπληρώνεται η εικόνα του χάους με το οποίο έχουν να αντιπαλέψουν οι επαγγελματίες της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας. Είναι γνωστό στους τακτικούς αναγνώστες πως θέση της στήλης είναι ότι η άνοδος των χρηματιστηρίων, που βιώνουν ένα από τα μακροβιότερα bull market από το 1950 ως σήμερα, είναι καθοδηγούμενη και σε κάποιο βαθμό εκτός θεμελιωδών μεγεθών… θεμελιωμένη. Αφού προέκυψε εκτός των άλλων και ως αποτέλεσμα της περίσσειας σε φθηνή ρευστότητα προς την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, η οποία για να μην περάσει στην πραγματική οικονομία «κρατήθηκε» μέσα στις αγορές κρατικών ομολόγων. Περνώντας κατόπιν, μέσα από το φαινόμενο της ώσμωσης των κεφαλαίων, στις αγορές  μετοχών και παραγώγων. 

Στα τρέχοντα επίπεδα των χρηματιστηριακών δεικτών, οι αποτιμήσεις για τους περισσότερους αναλυτές είναι αρκετά ψηλά και αυτό σε πρώτη φάση δεν είναι ανησυχητικό. Αν όμως η επιβράδυνση στην μεταβολή του ΑΕΠ παγιωθεί, τότε η αύξηση των πραγματικών κερδών των εισηγμένων θα είναι κατώτερη αυτής που οι τιμές προεξοφλούν τώρα. Κάτι τέτοιο, αν και όταν επιβεβαιωθεί και γίνει κοινό κτήμα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις. Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως οι νέες Κανονικές Συνθήκες για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που είναι ικανό να αφομοιώσει κάθε τύπου μετάβαση από μια κατάσταση Α σε μια κατάσταση Β. Αρκεί η μετάβαση να γίνει με αργούς ρυθμούς. Δηλαδή να αισθάνονται οι επενδυτές πως προλαβαίνουν την εξέλιξη των τιμών, που δεν γίνεται με ταχύτητες τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν.

Για την ώρα ούτε οι αισιόδοξοι ούτε οι απαισιόδοξοι μπορούν να ζυγίσουν το βάρος του ελληνικού ζητήματος, έναντι των άλλων παραμέτρων που οδήγησαν σε ένα ράλι πιέσεων στις αξίες των κρατικών ομολόγων. Όμως αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ανησυχία των διαχειριστών κεφαλαίου στις αγορές μετοχών, από την εικόνα που παρουσίασαν οι αγορές ομολόγων. Ούτε είναι σαφές το ποσοστό της επίδρασης των δηλώσεων Ντράγκι και Λαγκάρντ σε μια στροφή της διάθεσης των επενδυτών έναντι της μικτής εικόνας που παρουσιάζουν διαρκώς τα μακροοικονομικά δεδομένα. Ωστόσο εντυπωσιάζει η προσοχή με την οποία τοποθετούνται διάσημοι αναλυτές και παράγοντες της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς αυτές τις μέρες. Τα χρηματιστήρια θα μείνουν μεταξύ σφύρας και άκμονος αφού αν ακολουθήσουν στοιχεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες που υπογραμμίζουν πως βελτιώνεται ο βηματισμός της ανάπτυξης τους, τότε οι αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών δεν θα θεωρηθεί ότι βρίσκονται στη ζώνη της υπερβολής.

Με δυνατά οικονομικά δεδομένα όμως, αυτό που για την ώρα δείχνει ότι τρομάζει την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, έρχεται πιο κοντά. Και είναι η έναρξη της εποχής σύσφιξης μέσω της νομισματικής πολιτικής της Fed, όταν στην Ευρωζώνη την Ιαπωνία και την Κίνα οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβάλλουν διατήρηση των πολιτικών χαλάρωσης.

Ουδέτεροι οι ιδιώτες επενδυτές

Προς το παρόν, οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν καμία ιδιαίτερα έντονη διάθεση να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές. Οι επενδυτές που ρωτήθηκαν από την Αμερικανική Ένωση των Ιδιωτών Επενδυτών (ΑΑΙΙ) δείχνουν «ουδέτερη» στάση απέναντι στην αγορά, γεγονός που υποδηλώνει την αβεβαιότητα σχετικά με το πού πρόκειται να κινηθούν οι τιμές.

Η πιο πρόσφατη έρευνα της ένωσης έδειξε πως το 48% των επενδυτών βλέπουν ουδέτερες προοπτικές για την αγορά στους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 27% είναι με θετικές προσδοκίες όταν ένα 25% είναι με αρνητικές. Κάτι που δικαιολογεί αυτή την ασυνήθιστη κατάσταση είναι και το μήκος του τρέχοντος ανοδικού κύκλου.

Ως διόρθωση ορίζεται η μείωση κατά 10% ή μεγαλύτερη σε μια χρηματιστηριακή αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μέση διάρκεια ενός ανοδικού κύκλου χωρίς διόρθωση είναι 357 ημέρες διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με μια ανάλυση της Deutsche Bank βάσει των κινήσεων της χρηματιστηριακής αγοράς από το 1950. Ο τρέχοντας κύκλος έχει 925 ημέρες διαπραγμάτευσης χωρίς μια διόρθωση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank (DB). Διάστημα  πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου. Οι αναλυτές της Deutsche Bank δεν είναι αρκετά βέβαιοι ότι μια διόρθωση είναι επικείμενη, αλλά προσθέτουν τις φωνές τους με όσες λένε: Προσοχή! «Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα για βουτιά κατά 5% είναι μεγάλη αυτό το καλοκαίρι» σημείωνε στην έκθεση ο επικεφαλής αναλυτής μετοχών στις ΗΠΑ David Bianco. 

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα ο S&P500 κλείνοντας στις 2092,83 μονάδες είχε επίδοση -0,69% και στο 2015 +0,51%, ενώ ο Dow έχασε -0,90% και πλέον αποδίδει -0,77% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +0,13% με επίδοση +3,91% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε +1,16% με επίδοση έτους +3,94%. Ο δε Nasdaq100  με μεταβολή +0,81%, έχει κέρδη για το 2015 +4,67%. Η τιμή του χρυσού έπεσε κατά -1,57% στα 1171,80 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -0,50% και η ετήσια επίδοσή του είναι +15,48%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε -1,90% με απόδοση το 2015 +14,19% και ο CAC  ακολούθησε με -1,74% και απόδοση φέτος +15,90%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -1,39% και στο τρέχον έτος κερδίζει 7,61%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά -2,76% και στο 2015 κερδίζει 20,17%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -4,76% και στο τρέχον έτος αποδίδει -4,85%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε +0,40%, με κέρδη το τρέχον έτος +5,93%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε κατά -0,32%, το 2015 αποδίδει +3,28%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε -2,21% με επίδοση για φέτος +7,96%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία βούτηξε -3,81%, και στο 2015 χάνει πλέον  -2,66%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng μειώθηκε -0,60% και το 2015 κερδίζει +15,48%.

ΧΑ

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έδωσε πτωτικό βηματισμό στο ΧΑ με μια συστοιχία τεσσάρων συνεδριάσεων, στις οποίες μόνο μια ήταν ανοδική, της Τετάρτης. Ενώ τη Δευτέρα είχαμε αργία. Υπήρξε ασυμμετρία αναφορικά με τον τζίρο, αφού μια μέρα την Πέμπτη ο τζίρος ήταν χαμηλότερα από τα 70 εκατ. ευρώ και άλλες τρεις ήταν κοντά στα 108. Στις πιέσεις συμπεριλήφθηκαν οι περισσότερες μετοχές του ταμπλό αλλά την μεγαλύτερη ένταση δέχθηκαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Το πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε η διάθεση ή αποστροφή προς τις αξίες υψηλού κινδύνου αφορούσε αποκλειστικά τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές με βάση την εικόνα που αναδείκνυε η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και για την ακρίβεια του πρωθυπουργού με την ηγεσία των θεσμών. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είχε επικεντρώσει την προσοχή της στο ελληνικό ζήτημα. Καθώς τελευταία, εμφανίστηκαν σοβαρές πιέσεις στις αγορές κρατικού χρέους, με άνοδο στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας  και σε αντανάκλαση των ΗΠΑ. Σε κάθε ερμηνεία του ξεπουλήματος υπήρχε αναφορά και στο ελληνικό πρόβλημα. Πολλοί αναλυτές στο εξωτερικό εκτίμησαν ότι επανήλθε ο κίνδυνος του Grexit, αλλά έντονο ξεπούλημα στην αγορά εμφανίστηκε μόνο την Παρασκευή. Όταν έγινε γνωστό, πως η Ελλάδα αποφάσισε να πληρώσει τρεις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ σε πακέτο προς στο τέλος του μήνα.

Η εβδομάδα ξεκίνησε την Τρίτη με μεγάλες πιέσεις σε κλάδους όπως τις εταιρίες  Προσωπικά Οικιακά Είδη -6,11%, Ταξίδια Αναψυχή -5,64%, Πετρελαίου Αερίου -5,10%, και Τηλεπικοινωνιών -5,32%,. Αντίσταση στην πτώση των βασικών δεικτών πρόβαλαν οι κλάδοι των Χημικών +2,14%, των  Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,43%, και των Πρώτων Υλών +1,23%. Οι βασικοί δείκτες ωστόσο για τρίτη συνεδρίαση στη σειρά εμφάνισαν πτώση που για τον ΓΔ ήταν -2,47%, στις 804,96 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 240,87 καθώς έχασε -3,52%, όταν ο FTSEM κατάφερε να κλείσει με άνοδο +0,47%. Ήταν μια «κανονική» για το ΧΑ τις τελευταίες βδομάδες συνεδρίαση πριν από την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΕΕ κ Γιούνκερ.  Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104,409 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,238. Την Τετάρτη οι θεσμικοί προεξόφλησαν την εμφάνιση λευκού καπνού από την συνάντηση στις Βρυξέλλες αργά το βράδυ. Τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και των ΗΠΑ άνθισαν μπροστά στο ενδεχόμενο για συμφωνία επί των όρων του κειμένου που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +4,13% και έφθασε στις 838,22 μονάδες το υψηλότερο κλείσιμο στη βδομάδα και ο 25άρης έκλεισε στις 251,98 με μεταβολή +4,61%. Το ενδιαφέρον απλώθηκε σχεδόν παντού, αλλά κυριάρχησε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες. Με κέρδη δυνατά έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Τραπεζών +8,95%, Τηλεπικοινωνιών +8,50%, Ασφαλειών +5,63%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,68%, Κοινής Ωφέλειας +4,39%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 109,321 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,964.

Την Πέμπτη το ταμπλό απεικόνισε την απογοήτευση μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιουνκέρ. Αλλά οι αναλυτές ήταν καθησυχαστικοί γιατί υπήρξε δέσμευση ότι θα εκπληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές τον Ιούνιο. Η πορεία της αγοράς ήταν καθαρά πτωτική, αλλά εμφανίστηκε ενδοσυνεδριακά αντίδραση που ψαλίδισε τις απώλειες κάτω από το μισό του μέγιστού τους. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,32% και έφθασε στις 827,12 και ο 25άρης έκλεισε στις 247,88 με μεταβολή -1,63%. Λίγοι κλάδοι έκλεισαν με κέρδη των εταιριών Χημικών +2,68%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,14%, Πρώτων Υλών +0,54%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,30%, και Τεχνολογίας +0,17%. Στον αντίποδα οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή -3,41% Εμπορίου -3,09% και  Τραπεζών -3,07%. Με το τζίρο στα 66,103 και τα πακέτα στα 0,507 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή αναπτύχθηκαν πιέσεις μετά την ανακοίνωση της πληρωμής σε πακέτο των δόσεων προς το ΔΝΤ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -4,96% και έφθασε στις 786,11 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 235,42 με μεταβολή -5,03%. Την πτώση με τζίρο 109,460 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 25,374, οδήγησαν οι εταιρίες Τραπεζών -11,35%, Χρημα/μικών Υπηρεσιών -7,70%, Ταξίδια Αναψυχή -5,45%, Υγείας -5,19%,  Πρώτων Υλών -4,98%, Τηλεπικοινωνιών -4,64%, και Κοινής Ωφέλειας -4,10%.

Έτσι ο ΓΔ έχασε σε τέσσερις συνεδριάσεις -4,76%, ο 25άρης -5,70% και ο FTSEM -1,83%.

Οι επιμέρους μετοχές του δείκτη των θεσμικών χωρίζονται, με βάση την εβδομαδιαία και μηνιαία (συμπίπτει) μεταβολή τους: (Α) Στις πολύ πτωτικές, που έχασαν όσο ο FTSE και πάνω. Είναι οι: ΕΥΡΩΒ -15,13%, ΟΠΑΠ -12,92%, ΠΕΙΡ -11,24%, ΑΛΦΑ -9,88%, ΛΑΜΔΑ -8,26% ΑΡΑΙΓ -5,72%, ΕΛΠΕ -5,58%, ΕΥΔΑΠ -5,45% και ΕΤΕ -5,17%. (Β) Εκείνες με απώλειες από -3,3% ως -5% ήτοι: ΦΦΓΚΡΠ -4,62%, ΜΟΗ -4,24%, ΜΠΕΛΑ -3,60%, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ -3,34% και ΕΕΕ -3,29%. Έπονται (Γ) οι «αμυντικές», με πτώση από -1,3% ως -3%. Δηλαδή οι: ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,94%, ΕΧΑΕ -2,48%, ΓΡΙΒ -2,33%, ΟΛΠ -2,27%, ΜΕΤΚ -1,66% και ΤΙΤΚ -1,29%. Στον αντίποδα με κέρδη η ΔΕΗ +2,85%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,34%, ΜΥΤΙΛ +0,17% και η αμετάβλητη ΒΙΟ. Η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας είναι σαφής. Αξίζει προσοχής η απόσταση από το ελάχιστο εβδομάδας και τελευταίων τριών μηνών, γιατί είναι και χαμηλά τελευταίων 32 μηνών για τους δείκτες.  

Τεχνική ανάλυση

Η διαπίστωση του σεβασμού των θεσμικών στην στήριξη των 234,00 μονάδων όπως φάνηκε από την πορεία του 25άρη την Παρασκευή, μπορεί να δικαιολογήσει την απόφασή τους να δώσουν 2,6 μονάδες προπορεία στο ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα, οι ισχυροί της αγοράς παραγώγων, Αλλά οι εξελίξεις στο εσωτερικό και ο τρόπος που αντέδρασαν εξ αυτών οι πολιτικοί παράγοντες της ΕΕ έχει μάλλον σχηματίσει μια στροφή στο φρόνημα των επενδυτών του ΧΑ και αφού στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τον άφησαν  στο άνω όριο της τελευταίας ζώνης τιμών για το τρέχον έτος.

Κατά τη στήλη τη στήριξη ο 25άρης στα «περίχωρα» ζώνης τιμών εντός των 227 ως 237 μονάδων την αντλεί κύρια από τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς που τοποθετήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του 2012. Τότε πάλι ο 25άρης από τις 20/8/12 ως τις 4/9/12 ήταν σε αυτά τα επίπεδα και μόλις στο 2015 επέστρεψε τόσο κάτω και μάλιστα φέτος ορίστηκε νέα κατώτερη ζώνη για τον 25άρη με δική της προϊστορία στατιστική και εγγραφή διπλού πυθμένα. Είναι η ζώνη τιμών από τις 204 ως τις 234!

Για τη στήλη οι 234 μονάδες είναι μέσα στην περιοχή που ορίζουμε ως προ τελευταία ζώνη χαμηλών των τελευταίων τριών ετών. Αυτή ξεκινά από τις 227 μονάδες και φθάνει ως τις 237. Κάτω ακριβώς ακολουθεί η ζώνη 204 - 227  που σχετίζεται με τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Αλλά είναι επίσης αρχή της τελευταίας ζώνης  τιμών στο βίο του 25άρη, που αφορά στη βουτιά τον Ιούνιο του 2012. Στατιστικά, τιμές κάτω των 204 και ως τις 167, θα επανέλθουν αν οι εκλογές αποτελέσουν πραγματικό σενάριο.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Τεχνικά η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. Τα επίπεδα στήριξης των 800 μονάδων διασπάσθηκαν με μαζική συμμετοχή τίτλων λύνοντας μια συσσώρευση σχεδόν ενός μήνα στο εύρος 800 – 850 μονάδων. Η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση βρίσκεται στα όρια αντιστροφής καθώς μία μονάδα σε κλείσιμο χαμηλότερα, το ανοδικό σενάριο ακυρώνεται και ο Γενικός Δείκτης μπαίνει σε ταλαιπωρία.

Παρόλα αυτά η γρήγορη κίνηση από την τοπική κορυφή στις 857,9 μονάδες, έχει δώσει κάποιες υποτιμήσεις σε ωριαία διαγράμματα δικαιολογώντας πιθανώς κάποια βραχυπρόθεσμη ανοδική διόρθωση λίγο πάνω από τις 820 μονάδες.

Οι τζίροι αν και δεν ενισχύθηκαν στο πτωτικό momentum φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να δώσουν μονάδες πτώσης, αφού η επιφυλακτικότητα και ο ενθουσιασμός μετατοπίζονται σχεδόν μονόπλευρα από την μία, στην άλλη πλευρά της τάσης.

Σήμερα

Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών διεύρυνε τις απώλειες του σήμερα Δευτέρα 8/6 μετά από τη διαπίστωση πως οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, ενώ το δολάριο ήταν υψηλότερα μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ που έθεσε εν νέου τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν λιγότερο από ό, τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, αλλά οι εισαγωγές υποχώρησαν με μεγαλύτερο ρυθμό, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δίνοντας το Πεκίνο ακόμα ένα ερέθισμα για να λάβει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Οι εξαγωγές της Κίνας Μάιο υποχώρησαν σε δολάρια 2,5% από το προηγούμενο έτος, μέτρηση πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 17,6%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες, αναμενόμενη  ήταν μια ελαφρά ανάκαμψη του όγκου των εισαγωγών το Μάιο λόγω της ανάκαμψης των τιμών του αργού, «η συνεχιζόμενη πτώση των εισαγωγών δείχνει ότι από την πλευρά της ζήτησης υπάρχει αδυναμία στην εγχώρια κατανάλωση.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε 0,5%, ενώ ο Nikkei μάζεψε τις απώλειες που σημείωνε νωρίς και υποχώρησε 0,2%.

Στη Wall Street την Παρασκευή, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με μικτή εικόνα μεταβολών, και σχεδόν επίπεδοι για την εβδομάδα, ενώ στις ΗΠΑ η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς σημείωσε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση σε δύο χρόνια και άγγιξε ένα υψηλό οκτώ μηνών, μετά τα στοιχεία επί της απασχόλησης.

Στις ΗΠΑ οι νέες θέσεις εργασίας εκτινάχθηκαν  στις 280.000 τον περασμένο μήνα, με τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο, ενώ μισθοδοσίες για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν για να δείξουν ότι δημιουργήθηκαν 32.000 περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες στο παρελθόν είχαν αναφερθεί. Η απόδοση για το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ ανήλθε στο 2,402% σήμερα αντί του 2,400 την Παρασκευή.

Οι υψηλότερες αποδόσεις βοήθησαν το δολάριο να φθάσει την Παρασκευή στην κορυφή για 13 χρόνια έναντι του γιεν  στα 125,86. Ήταν τελευταία κάτω κατά περίπου 0,2% σήμερα αγοράζοντας 125,43 γιεν.

Το δολάριο έχει ανακτήσει την ισχύ του σχετικά με το ευρώ, το οποίο παρέμεινε κάτω από πιέσεις που σχετίζονται με τον αγώνα διαρκείας για να  λύσει η Ελλάδα την κρίση χρέους της. Το ευρώ αγόρασε 1,1106 δολάρια όντας κάτω περίπου -0,1% σήμερα.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέπληξε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με ασυνήθιστα απότομους όρους, και προειδοποίησε ότι ο χρόνος για να αποτρέψει μια χρεοκοπία για την Αθήνα, εξαντλείται και πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία επί του χρέους με τους δανειστές της

Το ισχυρό δολάριο βάρυνε στη διαμόρφωση στις τιμές των εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να εμφανίζει εβδομαδιαίες απώλειες παρά το ράλι την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Πριν συμπληρωθούν πέντε εβδομάδες συσσώρευσης μεταξύ 800 και 850 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά αυτό το εύρος και έκλεισε σε νέο εβδομαδιαίο χαμηλό των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι 790 μονάδες που είναι το 61,8% επίπεδο Fibonacci Retracement της κίνησης από την κορυφή του έτους (945 μονάδες) ως το χαμηλό έτους (691 μονάδες) θα πρέπει με την αρχή της επόμενης εβδομάδας να λειτουργήσουν σαν στήριξη. Σε διαφορετική περίπτωση οι 750 και τα χαμηλά έτους είναι οι επόμενοι στόχοι.

Η χωρίς αποτέλεσμα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ και τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα που προτείνουν οι Εταίροι άρχισαν να χαλούν το κλίμα στο Χρηματιστήριο από την Πέμπτη, ενώ η μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ και η απόφαση να πληρωθούν όλες μαζί στο τέλος του μήνα αύξησαν την αβεβαιότητα στους επενδυτές για τις εξελίξεις που έρχονται, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ρευστοποιήσεων που στον Τραπεζικό κλάδο ήταν πιο έντονες.

Προκαλεί απορία τι διαπραγματεύσεις γίνονται τόσους μήνες για να καταλήξουν οι Δανειστές σε αυτές τις προτάσεις και ποια είναι η σύγκλιση στην οποία αναφέρονται όλο αυτό το διάστημα Έλληνες και ξένοι Αξιωματούχοι. Το τοπίο είναι θολό και ο χρόνος λιγοστεύει. Τα σενάρια που μιλούν για λίγους μήνες παράταση του προγράμματος και για εκλογές γίνονται πιο έντονα.

Τα ερωτήματα για το τι είδους συμφωνία μπορεί η σημερινή Κυβέρνηση να υπογράψει, πως θα περάσει από την Βουλή και ποιοι Υπουργοί θα την εφαρμόσουν πληθαίνουν. Θα επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά ότι περιμένουμε στο πολιτικό σύστημα να επικρατήσει η ωριμότητα και οι λογικές κινήσεις και όχι ο λαϊκισμός. Η πραγματική Οικονομία ασφυκτιά και αναμένει.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Σημαντικές διαφορές αλλά και συγκλίσεις είχε το κείμενο με τους όρους της συμφωνίας που επιδόθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση την Τετάρτη το βράδυ.

Οι προσδοκίες για ένα πακέτο μέτρων που θα είχαν μεγαλύτερη συνάφεια με τις Ελληνικές προτάσεις, ή θα συνοδεύονταν με κάποιο αναπτυξιακό πακέτο, ή κάποια πρώτη προσέγγιση στο θέμα της διαπραγμάτευσης του Ελληνικού χρέους, δεν επαληθεύτηκαν, ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να επαληθεύονται επί του παρόντος.

Η πίεση στις μετοχές μετά την δημοσίευση των δύο σχεδίων συμφωνίας ήταν αναμενόμενη. Είτε με την αύξηση του ΦΠΑ, είτε με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις Επιχειρήσεις, η Αγορά αναγνώρισε λόγους ώστε να αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις και ως συνήθως το σενάριο που υιοθετήθηκε ήταν το δυσμενές. Όπως και να έχει το "μίκρο" επίπεδο αυτή την στιγμή δεν είναι το καθοριστικό.

Από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα έρθουν πολύ γρήγορα. Αφενός τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιεστικά, δεδομένων των ενεργειών που πρέπει να προηγηθούν για να υπάρξει εκταμίευση – οριστικοποίηση όρων της συμφωνίας:

Euroworking Group, έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, Eurogroup, έγκριση από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, τηλεδιάσκεψη Eurogroup, εκταμίευση. Όσο καθυστερεί κάποιος κρίκος από αυτή την σειρά ενεργειών τόσο αυξάνει το ρίσκο να χαθούν προθεσμίες δόσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας.

Από ότι φαίνεται η διαπραγμάτευση έχει περάσει στα χέρια της πολιτικής και οι εξελίξεις τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών θα καθορίσουν το αν και το πότε θα φθάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους Πιστωτές της.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι νέα εικόνα από τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ανέβασε τις αποδόσεις και το δολάριο

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου  ΗΠΑ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο και το δολάριο ανέστρεψε μέρος από την πτώση της περασμένης εβδομάδας, αφού η έκθεση για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ ήταν πολύ ισχυρότερη από ό, τι αναμενόταν. Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε 2,3%, ενώ το USDJPY έσπασε 125, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Η ένταση επεκτάθηκε στη σύνοδο Ασίας.

Η έκθεση για το εμπόριο της Κίνας στη διάρκεια του Μαΐου κατάφερε να καταχωρηθεί ως άλλο ένα αδύναμο στοιχείο, με τις εξαγωγές να μειώνονται για τρίτο συνεχόμενο μήνα  και συρρίκνωση των εισαγωγών με διεύρυνση στο -17,6% από το -10,0%, με αποτέλεσμα ένα ευρύτερο πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών ύψους 59.5bn Παρά την αναθεώρηση προς τα άνω του ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το 1ο τρίμηνο τόσο ο δείκτης Nikkei όσο και  ο Topix υποχώρησαν.

Ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει στο επίκεντρο μετά από το αίτημα της περασμένης εβδομάδας στο ΔΝΤ για να συνδυάσει τις πληρωμές τον Ιούνιο σε μία ενιαία. Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών πρόκειται να συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης πίεση από τους ηγέτες της G7 για να ελευθερώσει τις ενισχύσεις από το πρόγραμμα διάσωσης και να αποτρέψει μια πιθανότητα χρεοκοπίας. Πιστεύουμε ότι μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολιτική κρίση που ενδέχεται να επιταχύνει την εκροή καταθέσεων και έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή διοικητικών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες. Εν όψει της παρατεινόμενης αβεβαιότητας, συνεχίζουμε να αναμένουμε αυξημένο ασφάλιστρο απέναντι στο πολιτικό ρίσκο που θα επιβαρύνει το ευρώ. Η τουρκική λίρα υποχώρησε 3,9% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών (Κυριακή), η οποία έδειξε ότι το κυβερνών κόμμα έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του.

Το επίκεντρο στα σημερινά δεδομένα θα είναι η IP (βιομηχανική παραγωγή) της Γερμανίας. Για την εβδομάδα, ψάχνουμε IP ανακοινώσεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Τετάρτη) και τη ζώνη του ευρώ (Παρασκευή).

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα  αν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ζητεί ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, διαφοροποιούμενος για άλλη μια φορά από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο ελληνικό ζήτημα. Τονίζει, μάλιστα, πως ο ίδιος προσωπικά θα καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα εντατικότερες προσπάθειες για να βρεθεί μαζί με τους Έλληνες μια μόνιμη λύση, όπως είχε επιτευχθεί κατά την τραπεζική κρίση με την «ομπρέλα προστασίας».

Απορρίπτει η ΔΕΗ ως εντελώς ασύμφορη την πώληση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), την οποία επαναφέρουν οι εταίροι στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Σε σχετική ανακοίνωση η ΔΕΗ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η πώληση του διαχειριστή δεν επιβάλλεται από την κοινοτική νομοθεσία, ότι το ίδιο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, και ότι οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται στο σύστημα μπορούν να προχωρήσουν και υπό το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς.

«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της συνόδου του G7 που πραγματοποιείται στη Βαυαρία. Κάλεσε, όμως, την ελληνική κυβέρνηση «να κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν».

Σε χρήσιμο εργαλείο για τους παίκτες του ΟΠΑΠ και την εξοικείωσή τους με τα παιχνίδια του Οργανισμού εξελίσσεται η νέα εφαρμογή opapp. Όπως τονίζεται από τον Οργανισμό, το πρόσφατο ρεκόρ των 95,7 εκατ. στηλών που συμπληρώθηκαν στα 11 διαδοχικά τζακ ποτ του Τζόκερ και συγκέντρωσαν το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ για το «χρυσό» εξάρι, καθώς και τα 22,1 εκατ. ευρώ που διανεμήθηκαν συνολικά στους νικητές, οφείλεται και σε ένα νέο παράγοντα: τη νέα εφαρμογή του ΟΠΑΠ για κινητά τηλέφωνα και tablets, την opapp.

Ειδήσεις από το εξωτερικό       

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2015 και το 2016, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στηρίζεται τόσο από την εγχώρια όσο και από την εξωτερική ζήτηση. Συγκεκριμένα, η Bundesbank αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2015, 1,8% το 2016 και 1,5% το 2017, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,0% το τρέχον έτος και 1,6% το επόμενο.

Στο 5,5% αυξήθηκε ο δείκτης ανεργίας τον Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, από 5,4% που ήταν ο δείκτης τον προηγούμενο μήνα.Η οριακή αύξηση της ανεργίας ήρθε ακόμη και μετά τη δημιουργία 280 χιλ. θέσεων εργασίας, αύξηση που ήταν η μεγαλύτερη από το τέλος του 2014. Η πλειονότητα των νέων θέσεων δημιουργήθηκε στον βιομηχανικό κλάδο.  

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Πορτογαλίας κατηγόρησαν 15 τράπεζες για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού για μία περίοδο 11 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εν λόγω τράπεζες φέρονται ότι αντάλλασσαν αναμεταξύ τους πληροφορίες για δανειακά προϊόντα. Οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο, ανέφεραν πως οι κατηγορίες δεν καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας και ότι οι τράπεζες έχουν το χρονικό περιθώριο να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup, διεκδικώντας τη θέση από τον Ολλανδό ομόλογό του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούλιο, ανέφερε πηγή από τη Μαδρίτη. «Η Ισπανία έχει υποστηρικτές μεταξύ των εταίρων της», τόνισε η πηγή. Το καλοκαίρι του 2014, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει την υποστήριξή της σε «Ισπανό υποψήφιο» για τη θέση, σε περίοδο που διατυπώνονταν πολλές εικασίες για την πρόωρη αποχώρηση του κ. Ντάισελμπλουμ.

Αισιόδοξος για την επανεκλογή του στην προεδρία του Eurogroup εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντέισελμπλουμ εκτιμώντας ότι ότι διαθέτει «ευρεία υποστήριξη» στους κόλπους της Ευρωζώνης. «Τους τελευταίους μήνες μίλησα με πολλά πρόσωπα στην Ευρώπη και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη» είπε ο Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας.