Δεν θα δοθεί άλλη παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρει ότι τα εκτιμώμενα, πρόσθετα, έσοδα για το Ταμείο έως το τέλος του έτους θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Συνέντευξη στον Στέλιο Παπαπέτρου
Δεν θα δοθεί άλλη παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος αναφέρει ότι τα εκτιμώμενα, πρόσθετα, έσοδα για το Ταμείο έως το τέλος του έτους θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Οπως επισημαίνει στη «Ναυτεμπορική» ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, από το σύνολο των 750 οφειλετών με χρέη προς το ΙΚΑ άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μόνο οι 250 είναι ενεργοί οφειλέτες και προσθέτει ότι «η μόνη επιλογή που έχουν είναι η ένταξή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε «αναμονή» 128.472 συντάξεις κύριες, επικουρικές και διαδοχικής ασφάλισης.
Ομως, ο διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει πως όταν οι ασφαλισμένοι έχουν στα χέρια τους προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις του Ταμείου, τότε ο χρόνος απονομής της οριστικής σύνταξης δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες ακόμη και στα υποκαταστήματα της Αττικής που έχουν τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.
Προϋπόθεση για την επίσπευση της απονομής της σύνταξης είναι οι ασφαλισμένοι να προσέρχονται 2 έτη πριν από την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους στα 60 Κέντρα Ανακεφαλαίωσης, προκειμένου να λάβουν προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα θεωρεί επιβεβλημένη τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης, σε εθελοντική βάση επαγγελματικών ταμείων, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής.
Κύριε διοικητά, ποια είναι η ανταπόκριση των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων; Τι ύψος οφειλών ρυθμίστηκε και πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του οργανισμού;
«Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε 100 ισόποσες μηνιαίες δόσεις είχε μεγάλη επιτυχία.
Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα αποτελέσματα της ρύθμισης στις 29/5 ήταν τα παρακάτω: Εντάχθηκαν στη ρύθμιση 73.444 οφειλέτες, το συνολικό ποσό που εντάχθηκε στη ρύθμιση ανάγεται σε 2.750.608.536,00 ευρώ και το ποσό που ήδη εισπράχθηκε είναι 95.960.169,03 ευρώ. Τα έως τώρα εισπραχθέντα ποσά διασφαλίζουν σε μηνιαία βάση για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιπρόσθετα έσοδα, πέραν των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών, περίπου 30.000.000 ευρώ.
Η παράταση της ρύθμισης έως τις 26/6, που εγκρίθηκε μετά την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας η οποία κατατέθηκε στις 27/5, αναμένουμε να διευρύνει τα έσοδα του Ιδρύματος σημαντικά. Τα ακριβή στοιχεία θα ανακοινωθούν μετά τις 26/6.
Αυτό που θέλω να επισημάνω με ιδιαίτερη έμφαση και πολύ ξεκάθαρο τρόπο είναι ότι νέα παράταση ισχύος της ρύθμισης των 100 δόσεων δεν πρόκειται να δοθεί».
Ποια θα είναι τα πρόσθετα έσοδα του ΙΚΑ για το 2015 από τα αποτελέσματα αυτής της ρύθμισης;
«Τα επιπρόσθετα ετήσια έσοδα του ΙΚΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων υπολογίζονται περίπου σε 450 με 500 εκατ. ευρώ».
Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ, δηλαδή αυτών που οφείλουν ποσά μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ; Πόσοι οφειλέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία;
«Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλετών με ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ ανέρχεται περίπου στους 750, εκ των οποίων όμως ενεργοί είναι οι 250. Ο τρόπος αντιμετώπισης και αυτών των οφειλετών είναι ενιαίος. Η ένταξή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι η μόνη επιλογή».
Πόσες είναι οι συντάξεις, κύριες, επικουρικές και διαδοχικής ασφάλισης, που εκκρεμούν σήμερα στο ΙΚΑ; Είστε ικανοποιημένος από την πορεία έκδοσής τους και πού βρίσκονται οι χρόνοι αναμονής των συνταξιούχων προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους;
«Οι κύριες συντάξεις, που η έκδοση των οριστικών αποφάσεων είναι σε διαδικασίες ενεργούς επεξεργασίας, ανέρχονται αυτήν την περίοδο σε 55.000 περίπου. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 63.000 και 10.472 διαδοχικές συντάξεις.
Από το σύνολο αυτών των συντάξεων, όμως, δίδονται περίπου 33.000 προσωρινές συντάξεις. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι διαθέτουν προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις, οι χρόνοι έκδοσης μειώνονται σημαντικά και φθάνουν το αργότερο στους 6 μήνες σε όλα τα Υποκαταστήματα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ακόμα και στα Υποκαταστήματα Λεκανοπεδίου Αττικής, εφόσον έχουν εκδοθεί προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκδίδονται οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης σε χρονικό διάστημα από 2 έως 6 μήνες το αργότερο.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων μειώνονται δραστικά εφόσον οι ασφαλισμένοι προσέρχονται 2 έτη πριν από την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους στα 60 Κέντρα Ανακεφαλαίωσης, που λειτουργούν σε Υποκαταστήματα όλης της χώρας, προκειμένου να λάβουν προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις».
Μπορούν σήμερα, σε περίοδο ύφεσης της οικονομίας, να υπάρξουν νέα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης; Ποια πρέπει να είναι τα κίνητρα, φορολογικά ή άλλα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις, ώστε να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα;
«Ο καθορισμός μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης, σε εθελοντική βάση επαγγελματικών ταμείων είναι κατά την άποψή μου επιβεβλημένoς. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, κρίνω ότι το θέμα είναι ανεπίκαιρο».
Σε ποιο ύψος εκτιμάτε ότι ανέρχονται οι ετήσιες απώλειες εσόδων από την αδήλωτη εργασία;
«Οι ετήσιες απώλειες εσόδων από την αδήλωτη εργασία είναι τεράστιες.
Το δύσκολο δεν είναι να υπολογίσουμε τις απώλειες, κυρίως το πραγματικά δύσκολο είναι να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής.
Επιτρέψτε μου όμως να μην επαναλάβω τους έως τώρα παραδοσιακούς ισχυρισμούς για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου.
Αυτό που μπορώ να ισχυριστώ σήμερα είναι ότι πολύ σύντομα και φυσικά σε απόλυτη συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, θα υπάρχουν αποφάσεις και ανακοινώσεις που πιστεύω ότι θα αναλύουν την εφαρμογή μέτρων που θα είναι πραγματικά αποτελεσματικά»