Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2004 18:56

Περιορίστηκαν οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την κατοχύρωση κερδών εκδηλώθηκαν σήμερα στα χρηματιστήρια και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού με αφορμή τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Παράλληλα, το ευρώ αναρριχήθηκε εκ νέου πάνω από τα 1,28 δολάρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου δημιούργησε μόλις 1.000 νέες θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 140.000 – 150.000.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, το Νοέμβριο τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 43.000, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση κατά 57.000.

Το ποσοστό ανεργίας ωστόσο μειώθηκε τον περασμένο μήνα στο 5,7% από 5,9% το Νοέμβριο. Η αντιφατική αυτή εικόνα εξηγείται από το γεγονός ότι τα συμπεράσματα προέρχονται από δύο διαφορετικές εκθέσεις, όπως αναφέρει το CNN στην ηλεκτρονική του έκδοση. Ο αριθμός των μισθολογίων προκύπτει από μια εκτεταμένη έρευνα στις επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό ανεργίας από ερωτηματολόγια σε νοικοκυριά.

Οι απώλειες των ευρωπαϊκών μετοχών περιορίστηκαν ωστόσο σε κάποιο βαθμό αργά το απόγευμα μετά την ανακοίνωση αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου ότι το επίπεδο συναγερμού για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ θα μειωθεί από «πολύ αυξημένο» (πορτοκαλί) σε «αυξημένο» (κίτρινο).

Η Ουάσινγκτον είχε αποφασίσει την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στις 21 Δεκεμβρίου φοβούμενη επιθέσεις μεγαλύτερες από αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.466,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,6%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.574,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,5% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.016,2 μονάδες με απώλειες 0,7%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 διαμορφώθηκε στις 970,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,6%.

Η μετοχή της Shell σημείωσε σημαντική πτώση κατά 7,5% στον απόηχο της είδησης ότι ο βρετανο-ολλανδικός όμιλος Royal Dutch/Shell θα προχωρήσει σε επαναδιατύπωση των αποθεμάτων του πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2002 http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/09/862417.htm .

Σημαντικές απώλειες, άνω του 5%, κατέγραψε και η μετοχή του γαλλικού ομίλου λιανικής Carrefour, καθώς οι πωλήσεις του στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 ήταν κατώτερες των προσδοκιών της αγοράς http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/09/862229.htm .

Στον αντίποδα, μεγάλη άνοδο κατά 9,7% σημείωσε η μετοχή της ομοειδούς ολλανδικής εταιρείας Ahold, οι πωλήσεις της οποίας σημείωσαν στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου αύξηση 0,7% και αύξηση 2,7% στο σύνολο του 2003, μη λαμβανομένων υπόψη των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Τέλος, κέρδη (1,5%) κατέγραψε σήμερα η μετοχή της Nokia συνεχίζοντας τη χθεσινή ανοδική της πορεία. Η Dresdner Kleinwort Wasserstein έθεσε τιμή – στόχο της μετοχής της Nokia τα 19 ευρώ από 17 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα διατήρησε αμετάβλητη την επενδυτική της πρόταση για τη φινλανδική μετοχή σε «αγορά».

Για την απόφασή της αυτή η γερμανική επενδυτική τράπεζα επικαλείται την αύξηση της ζήτησης για συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Εκτιμά μάλιστα ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα εν λόγω προϊόντα θα παραμείνει ζωηρό καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2004.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Nokia ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 θα ξεπεράσουν τις αρχικές της προβλέψεις χάρη στην υψηλή ζήτηση για κινητά και δίκτυα.