Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2004 07:48

Yποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ και του γιέν

ΥΠΟΧΩΡΕΙ το δολάριο έναντι του γιέν και του ευρώ στην Ασία, μετά την έκθεση η οποία έδειξε ότι τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμένετο, αυξάνοντας την εικοτολογία ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι διαπραγματευτές προχώρησαν στην πώληση του δολαρίου καθώς θεωρούν ότι η αδυναμία δημιουργίας περισσοτέρων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα αποτρέψουν τη Fed να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού από τα χαμηλότερα επίπεδα 45ετίας στο 1% και στο ήμισυ από αυτά που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνοντας στους επενδυτές λιγότερα κίνητρα για να κρατήσουν το νόμισμα.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,2848 έναντι του ευρώ στις 12:40' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,2818 που ήταν αργά την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη όπου υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ στο 1,2870. Εναντι του γιέν υποχώρησε στα 106,41 από 106,80.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί για εννέα εβδομάδες έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και τέσσερις, έναντι του εθνικού νομίσματος της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με αναλυτές προβλέπεται να υποχωρήσει στο 1,32 ανά ευρώ αυτόν τον μήνα.