Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 10:15

Market Beat: Οι εξελίξεις δεν βοηθούν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι βέβαιο πως δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους τους επαγγελματίες της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και πολύ περισσότερο εκείνους που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ. Η απόφαση του πακεταρίσματος των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ έχει πολλές αναγνώσεις, αλλά οι συντηρητικοί αναλυτές είναι βέβαιο πως θα θεωρήσουν πως ο κίνδυνος για ένα Grexit από ατύχημα, ακόμα και στη διαχείριση του χρόνου, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες παρά ποτέ. 

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει.

Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών είναι απρόβλεπτες. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι βέβαιο πως δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους τους επαγγελματίες της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς και πολύ περισσότερο εκείνους που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ. Η απόφαση του πακεταρίσματος των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ έχει πολλές αναγνώσεις, αλλά οι συντηρητικοί αναλυτές είναι βέβαιο πως θα θεωρήσουν πως ο κίνδυνος για ένα Grexit από ατύχημα, ακόμα και στη διαχείριση του χρόνου, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες παρά ποτέ.  

Ήδη οι μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις εξελίξεις γύρω από την ελληνική περίπτωση ενδεικτικά αναφέρουμε μέρος από το πρωινό σχόλιο της Barclays για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά με τίτλο «Οι αγορές πέφτουν από την καθυστέρηση πληρωμής της Ελλάδας στο ΔΝΤ»: «Οι Ασιατικές μετοχές παρακολούθησαν το sell-off στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αφού η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ να αναβάλει την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουνίου. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα επιταχύνονται. Ωστόσο, το χάσμα εξακολουθεί να είναι σημαντικό και πιστεύουμε ότι η προσπάθεια γεφύρωσης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι πολλοί περιμένουν».

Στο εσωτερικό με φίλτρο την πολιτική κατεύθυνση του κάθε αναλυτή, πολλοί θεώρησαν ως ένα τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους δανειστές, την αναίρεση των διαβεβαιώσεων από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι η δόση θα πληρωθεί την Παρασκευή. Όλοι σήμερα θα περιμένουν τις θέσεις του πρωθυπουργού αλλά και τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, σε αυτή την απόφαση, που θα αναγκάσει τους εταίρους να αντιληφθούν το μέγεθος του ρίσκου που θα αναλάβουν, αν δεν έρθουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ως το τέλος Ιουνίου.

Από σχόλιο της WSJ πάντως, το συμπέρασμα που προβάλανε ήταν πως η ελληνική πλευρά έχει σκοπό να καταλήξει σε συμφωνία σύντομα. Αν κυριαρχήσει αυτή η ερμηνεία, δεν αποκλείεται σήμερα να εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο θα εστιαστεί στον τραπεζικό κλάδο. Το μάζεμα των απωλειών και ο χαμηλός τζίρος χθες συνηγορούν υπέρ μιας τόσο αισιόδοξης αντιμετώπισης. Καθώς χθες μπορεί οι πιέσεις να προκάλεσαν μεγάλες απώλειες αρχικά, αλλά αυτό είχε να κάνει με την απουσία εντολών αγοράς σε «λογικές» τιμές. Ωστόσο όταν φάνηκε πως οι διαχειριστές δεν θέλουν να αγοράσουν αλλά και δεν καίγονται να ξεφορτωθούν μετοχές, οι πωλητές ξεθάρρεψαν και άρχισαν να ζητούν καλύτερες τιμές για να δώσουν μετοχές. 

Από τα παραπάνω δικαιώνεται η μονιμότητα της πρώτης παραγράφου του καθημερινού μας σχολίου αφού γίνεται σαφές πως δεν υπάρχουν αυτή την ώρα κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία και όλοι θα κρεμαστούν σήμερα από τα χείλη του κ Τσίπρα. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και οι ανησυχίες για την πορεία των εξελίξεων στην Ελλάδα, άσκησαν  σημαντικές πιέσεις στους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν την Πέμπτη με απώλειες. Αρνητικά λειτούργησε και η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να καθυστερήσει η Federal Reserve την αύξηση των επιτοκίων της.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,94% στις 17.905,58 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,79% στις 5.059,13 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,86% στις 2.095,84 μονάδες.

Στο ταμπλό, η T-Mobile ενισχύθηκε κατά 2,6%, μετά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Dish Network για πιθανή συγχώνευσή τους. Η Dish Network κέρδισε 4,8%. Στον αντίποδα, η Verizon Communications υποχώρησε κατά 2%, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την JPMorgan σε neutral. Επίσης, η AerCap Holdings έχασε 3,6%, μετά την πώληση μετοχών της από την American International Group ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από το αρχικά σχεδιαζόμενο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 8.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ,στις 276.000, την εβδομάδα από τις 24 μέχρι τις 30 Μαΐου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα διαμορφώνονταν στις 278.000. Επίσης, πτώση 3,1% σημείωσε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2015 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για πτώση 1,9%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει αναθεώρηση για πτώση 3%.

ΕΥΡΩΠΗ

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν απώλειες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, αποτυπώνοντας την ανησυχία της αγοράς για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τη στήριξη της χώρας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,21% στις 6.859 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,69% στις 11.341 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,94% στις 4.987 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,8% στις 392,65 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 388,55 μονάδες. 

Ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, εξαιτίας της υποβάθμισής τους από την UBS. Η ισπανική Gas Natural υποχώρησε κατά 1,7% και η Electricite de France έκλεισε στο -2,8%.

Απώλειες 14% και για την Saipem, καθώς η βασική μέτοχος, η Eni εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους του ποσοστού της, με στόχο να μειώσει το χρέος της, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Il Sole 24 Ore.

Το ενδιαφέρον για την ελβετική Syngenta φαίνεται ότι αυξάνεται, καθώς πρόταση εξαγοράς της εξετάζει και η γερμανική BASF, ωθώντας τη μετοχή στο +1,2%.

Κέρδη 1,2% σημείωσε και η Deutsche Telekom, μητρική της T-Mobile US. Η τελευταία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Dish Network εξετάζοντας πιθανή συγχώνευσή τους, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρή πτώση εμφάνισε το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2015, καθώς μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των αναζητούντων εργασία. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 10,3% από 10,4% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αποτύπωσε τη δυστοκία που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα βάζει ένα τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα και στην έλλειψη ρευστότητας. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,32% στις 827,12 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 831,74 μονάδες και η χαμηλότερη στις 810,31. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 38,13% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 67,88 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 0,51 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Από το πρώτο λεπτό της σημερινής συνεδρίασης παρατηρήθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις, οι οποίες όμως μετά από σχεδόν τρεις ώρες ανακόπησαν. Η αγορά τήρησε στάση αναμονής, αλλά εν απουσία αγοραστών, τα πρόσημα παρέμειναν για αρκετή ώρα αρνητικά. Την τελευταία ώρα, υπήρξαν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, καθώς εκείνη τη χρονική στιγμή κυκλοφορούσαν φήμες για νέα συνάντηση αύριο του Αλέξη Τσίπρα, του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και του Γερούν Ντέισελμπλουμ, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει θετικές εξελίξεις. 

Επίσης, θετικά εξέλαβε η αγορά το σχόλιο της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε ότι η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ έδωσε ένα περιθώριο χρόνου κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούμε να ακουστούν λεπτομερώς οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, προσθέτοντας ότι η πρόταση των θεσμών δείχνει ευελιξία και λαμβάνει υπ' όψιν της την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση. Το τελευταίο μάλιστα σχόλιο έδειξε ότι υπάρχει ευελιξία σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της αγοράς εργασίας, τον ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και το χρονοδιάγραμμά της, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες συμφωνίας. Αλλά αυτά έγιναν πριν την γνωστοποίηση της απόφασης να πληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ σε πακέτο.

Στο ταμπλό, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,63% στις 247,88 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως και 3,48%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 64,12 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 93,9% του συνολικού τζίρου της ημέρας.

Ανοδικά ολοκλήρωσαν μόλις έξι τίτλοι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχαν βρεθεί με σημαντικές απώλειες και οι 25. Ξεχώρισε, και με διαφορά, η Τέρνα Ενεργειακή, με άνοδο 5,81%, η Jumbo στο +1,90%, ΕΧΑΕ στο 1,10% και σε μικρότερα ποσοστά οι Βιοχαλκο, Μυτιληναίος και Motor Oil. 

Στις 705,86 μονάδες και με πτώση 3,07% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ έφτασε να χάνει 6,12%. Η Εθνική έκλεισε με πτώση 1,60% στα 1,23 ευρώ, στο -3,48% η Alpha Bank και στα 0,3330 ευρώ, στο - 2,79% και στα 0,5230 ευρώ η Πειραιώς και στο -5,16% η Eurobank και στα 0,1470 ευρώ. 

Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-3,85%), της Folli Follie (-3,11%), της Aegean Airlines(-2,90%), της ΕΥΔΑΠ(-2,30%) και της Ελλάκτωρ(-2,21%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής (-3,41%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+2,68%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 41 κινήθηκαν ανοδικά, 69 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Με μια συνεδρίαση πτωτική και άλλη μια ανοδική και μια ακόμα καθοδική ο 25άρης βρέθηκε στις 248 μονάδες. Για αυτό είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση αφού μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην στατιστική εικόνα του 25άρη που μετά τα χθεσινά απομακρύνθηκε από μια γνωστή οροφή στις 252 μονάδες που μόνο στο τέλος του Μαΐου ξεπεράστηκε προσωρινά ήτοι και άνοιξε το δρόμο για την επόμενη οροφή στις 258).

Η στατιστική προϊστορία μετά από τη συστοιχία των τελευταίων έξη συνεδριάσεων θέλει σήμερα να εξελιχθούν τρία πιθανά σενάρια.

  • Το πρώτο και ισχυρότερο περιλαμβάνει μια συνεδρίαση καθοδική με μεγάλο εύρος διακύμανσης που θα οδηγήσει τον 25άρη στην αρχή της προχθεσινής του πορείας. Και κατόπιν θα ακολουθήσουν μια σειρά πτωτικών κλεισιμάτων ικανών να τον φέρουν ακόμα και κάτω από τις 232 μονάδες.
  • Το δεύτερο περιλαμβάνει μια δυνατή ανοδική συνέχεια με ανοδικό χάσμα τιμών που θα φέρει ξανά σε πρώτη θέση την αντίσταση στις 258 μονάδες.
  • Το τρίτο σχετίζεται με μια πτωτική συνεδρίαση που θα φέρει το δείκτη λίγο χαμηλότερα γιατί στη διάρκειά της θα αποσβεστούν οι αρχικές απώλειες για δεύτερη μέρα στη σειρά.   

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή και στα ομόλογα επιχειρήθηκε μια σταθεροποίηση μετά από ένα φαύλο κύκλο πτώσης, ενώ το ευρώ συσσώρευε πάνω στα σημαντικά κέρδη της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την ανακοίνωση της εικόνας για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και μια άλλη ημέρα του δράματος γύρω από την Ελλάδα.

Η κύρια εξαίρεση στην κατηφόρα ήταν η Κίνα, όπου οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν ανοδικά μετά από μια εβδομάδα γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Ο δείκτης της Σαγκάης κέρδισε 0,7% και ξεπέρασε το φράγμα των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2008, ενώ ο CSI300 κέρδισε 0,3%.

Αλλού, το κλίμα ήταν πολύ υποτονικό με τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κάτω κατά -0,3%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας 225 και οι μετοχές στη Νότια Κορέα έχασαν -0,1%.

Στην τελευταία στροφή της ελληνικής κρίσης χρέους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τις προτάσεις των πιστωτών στο κοινοβούλιο στις 1500 GMT, σήμερα Παρασκευή, αλλά έχει ήδη βαπτιστεί το σχέδιο σαν «ακραίο».

Πριν αυτή την πιθανά αμφιλεγόμενη συνεδρίαση βρεθεί εν εξελίξει, οι αγορές προετοιμάζονται για την τελευταία ανάγνωση στις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Η επιφύλαξη στην Wall Street πριν από την έκθεση οδήγησε σε άμυνα. Ο Dow .DJI έκλεισε την Πέμπτη κάτω κατά 0,94%, ενώ ο S & P 500 έχασε 0,86% και ο Nasdaq 0,79%. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου και οι τιμές του χρυσού επιβάρυναν επίσης τις μετοχές στον τομέα της ενέργειας και των υλικών, οι οποίες οδήγησαν την πτώση του δείκτη S & P 500.

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων σταθεροποιήθηκε κάπως μετά από μια παθιασμένη εβδομάδα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ αιωρούνται γύρω από το 2,32% ενώ ήταν ως 2.425% στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Όλα τα μάτια ήταν εστραμμένα στον γερμανικό 10ετές που υποχώρησαν στο 0,83% την Πέμπτη και μακριά από την κορυφή του 0,996%.

Τα ομόλογα  πήραν μια ώθηση όταν το ΔΝΤ υποβάθμισε το outlook για την οικονομία των ΗΠΑ και έλαβε την ασυνήθιστη πρωτοβουλία να προειδοποιήσει τη Fed να περιμένει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016, για να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Θεόδωρος Κρίντας της Attica Wealth Management

Στον αστερισμό των δηλώσεων και των συναντήσεων συνεχίζει να κινείται η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Η μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστική. Από τις 11/5/2015 και μετά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε ένα εύρος μεταξύ 810 και 850 μονάδων, αντανακλώντας την προσπάθεια των συμμετεχόντων να ενσωματώσουν τα νέα και τις δηλώσεις σε καθημερινή βάση.

Ουσιαστικά μπορούμε όλοι να καταλάβουμε το "δράμα" που ζουν οι traders αυτή την περίοδο. Αυτά που οδηγούν σε αποφάσεις αγορών τη μία μέρα, δεν ισχύουν την επόμενη και το αντίστροφο. Ταυτόχρονα βέβαια, οι μελλοντικές αξίες που εκφράζουν οι εισηγμένοι τίτλοι περιορίζονται σήμερα, καθώς η αυξημένη μεταβλητότητα λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την τιμή. Συνεπώς είναι αναμενόμενη η συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών, η αποστασιοποίηση ορισμένων επενδυτών και η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε μικρό αριθμό τίτλων.

Σε τέτοιες περιόδους, που η Αγορά δεν μπορεί να πάρει κατεύθυνση, είναι απαραίτητο οι επενδυτές να έχουν μια κατασταλαγμένη άποψη για την εξέλιξη των κρίσιμων παραγόντων επιρροής. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πάντα ανάλογα με τις υποθέσεις του κάθε επενδυτή, η Αγορά μας μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα "φθηνή", ή "ακριβή". Όπως εξηγήσαμε είναι απόλυτη συνάρτηση των υποθέσεων.

Η γνώμη μας είναι ότι ο αριθμός των υποθέσεων που πρέπει να κάνει ο επενδυτής, με άλλα λόγια ο αριθμός των μεταβλητών της εξίσωσης, είναι στην παρούσα φάση μεγάλος με αποτέλεσμα οι πιθανοί μεταξύ τους συνδυασμοί να έχουν μόνο θεωρητική αξία και καθόλου πρακτική. Προτείνουμε λοιπόν στους επενδυτές να αποφασίζουν με βάση τα κομβικά θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών που παρακολουθούν, καθώς αυτά και μόνο μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα χωρίς την χρήση αναρίθμητων υποθέσεων.

Σε μια περίοδο όπου στην κεντρική σκηνή των συζητήσεων βρίσκονται τα μακροοικονομικά, οι τοποθετήσεις γίνονται κυρίως με δύο άξονες. Πρώτον ότι τα μακροοικονομικά θα βελτιωθούν έστω και αργά και δεύτερον ότι οι Επιχειρήσεις που επιλέγουμε θα προσαρμοστούν αν ο ρυθμός βελτίωσης των μακροοικονομικών μας είναι μικρός. Πίσω λοιπόν στα βασικά θεμελιώδη.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι αγορές πέφτουν από την καθυστέρηση πληρωμής της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Οι Ασιατικές μετοχές παρακολούθησαν το sell-off στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αφού η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ να αναβάλει την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουνίου. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα επιταχύνονται. Ωστόσο, το χάσμα εξακολουθεί να είναι σημαντικό και πιστεύουμε ότι η προσπάθεια γεφύρωσης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι πολλοί περιμένουν. Πιστεύουμε ότι μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολιτική κρίση που θα μπορούσε να επιταχύνει την εκροή καταθέσεων και να οδηγήσει στην επιβολή των διοικητικών ελέγχων για τις ελληνικές τράπεζες.

Στο δεύτερο σκέλος της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς τις αγορές ομολόγων σταμάτησε το ξεπούλημα χθες, μετά από τρεις ημέρες, και το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων σημαντικών «αντιπάλων» του. Το ξεπούλημα επιδεινώθηκε η ημέρα πριν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι δηλώσει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόσφατη μεταβλητότητα και θα διατηρήσει σταθερή πολιτική στάση

Στην Ελλάδα: Είχαμε επισημάνει ότι ο κίνδυνος των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ήταν σε άνοδο. Παρά το γεγονός ότι η πρόοδος προς μια συμφωνία έχει επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες, όσο οι ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις διαρκούν - σέρνονται, τόσο περισσότερο αυτό αυξάνει τον κίνδυνο. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αιμορραγούν ως προς τις καταθέσεις και η αντικατάστασή τους γίνεται μέσω ELA. Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσουν τελικά σε ένα πρόγραμμα και μία έξοδο από την ευρωζώνη θα αποφευχθεί. Ωστόσο, οι έλεγχοι κεφαλαίου είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, ακόμη και χωρίς μια έξοδο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε σύγκριση μέτρο προς μέτρο των όσων περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση και αυτών που ζητούν οι δανειστές προχώρησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ακραίες θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση». Το non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις όπως αυτές είχαν εκφραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις και παραδέχεται ότι το κείμενο είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών. 

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, ενώ, σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τους θεσμούς, με σημείο εκκίνησης το τρέχον πρόγραμμα.  «Δεν έχω αυτή την στιγμή κάποια συμμετοχή, αλλά το θέμα ήταν και είναι οι τρεις θεσμοί, τους οποίους αποκαλούσαμε παλαιότερα τρόικα, να έχουν μία κοινή αντίληψη. Αυτοί διαπραγματεύονται με την Ελλάδα και προτείνουν έπειτα στο Eurogroup, όταν έχουν ένα αποτέλεσμα. 

Η ομαδοποίηση των δόσεων που πρέπει να πληρώσει η Αθήνα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι καλό σημάδι, εκτιμά αξιωματούχος της Ε.Ε. τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τα πράγματα «θα είναι δύσκολα από εδώ και στο εξής». Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος, κ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για κάποια συνάντηση. «Η ελληνική πλευρά συμφώνησε την Τετάρτη να αποστείλει κάποια συμβιβαστική λύση, σχετικά με τα λίγα εκκρεμή ζητήματα. Δεν το έκανε. Άρα, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση την Παρασκευή», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει στα τέλη Ιουνίου, για να πάρει τα χρήματα που απομένουν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έλαβε χώρα χθες, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να δήλωσαν σε Έλληνες αξιωματούχους πως η κατάσταση έχει γίνει σοβαρή, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες ότι μια τρίτη επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος μπορεί να χρειαστεί.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Yalco – Κωνσταντίνου Α.Ε. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η λήψη απόφασης αναδιάρθρωσης συνολικού τραπεζικού δανεισμού με έκδοση νέων ομολογιακών δανείων.

Σε μια σειρά από διαρθρωτικές ενέργειες έχει προχωρήσει η Δομική Κρήτης, προκειμένου να επιτύχει την άρση των λόγων ένταξης των μετοχών της στην κατηγορία επιτήρησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις ενέργειες της διοίκησης περιλαμβάνονται η ανάληψη νέων έργων, η αύξηση του ανεκτέλεστου, η βελτίωση ρυθμών εκτέλεσης των έργων και ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών.

Πιέσεις δέχθηκαν τα μεγέθη της Euromedica κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που συνεχίζει να επικρατεί στην ελληνική οικονομία, των πολιτικών αναταραχών – αστάθειας σε χώρες από τις οποίες η εταιρεία αντλούσε τον κύριο όγκο ιατρικού τουρισμού, καθώς και των νομοθετικών παρεμβάσεων σχετικά με το rebate και το clawback.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μικρή πτώση εμφάνισε το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2015, καθώς μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των αναζητούντων εργασία. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 10,3% από 10,4% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με την Insee, περίπου 71.000 άνθρωποι χωρίς εργασία δεν θεωρήθηκαν άνεργοι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διότι δεν αναζήτησαν ενεργά εργασία.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο της η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), αναμένοντας να δει πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η βρετανική οικονομία μετά την απρόσμενα μεγάλη επιβράδυνση που κατέγραψε νωρίτερα φέτος. Οι επενδυτές δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2016, εν μέρει λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου που οδήγησαν τη Βρετανία σε αποπληθωρισμό τον Απρίλιο.

Συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες, προκειμένου να περιορίσει τη δυνατότητα προαίρεσης στην εφαρμογή τους και να επικεντρωθεί στη μείωση του δημοσίου χρέους, απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Βίτορ Γκάσπαρ υποστήριξε σήμερα ότι οι κανόνες της Ε.Ε. αλληλοκαλύπτονται, είναι δύσκολο να ερμηνευθούν και εκτρέπουν την προσοχή από το χρέος.

Μείωση 9,4% σημείωσε η ανεργία στην Κύπρο σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά  4.096 πρόσωπα, κάτι που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (μείωση 1.224 ανέργων), των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (μείωση 834), της μεταποίησης (μείωση 756), του εμπορίου (μείωση 722), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 326), της εκπαίδευσης (μείωση 308) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 537).