Σε σύγκριση μέτρο προς μέτρο των όσων περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση και αυτών που ζητούν οι δανειστές προχώρησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ακραίες θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση».
Σε σύγκριση μέτρο προς μέτρο των όσων περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση και αυτών που ζητούν οι δανειστές προχώρησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ακραίες θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση».
Το non paper του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις όπως αυτές είχαν εκφραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις και παραδέχεται ότι το κείμενο είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας».
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στους δανειστές αναφέροντας ότι για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή θα πρέπει να εξασφαλίσει όχι μόνο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας αλλά και τη διευθέτηση του χρέους ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου συγκρίνει σημείο προς σημείο τις θέσεις της Ελλάδας με τις αντίστοιχες των δανειστών, ενώ από το κείμενο δεν λείπουν και οι συγκρίσεις με τους προϋπολογισμούς που είχε δεσμευτεί να εκτελέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται:
1. Πρωτογενή πλεονάσματα
«Τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρώ που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους» αναφέρει το non paper και κάνει τριπλή σύγκριση:
2. ΦΠΑ
Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο). Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.
Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά (όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις) θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων (έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα), ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Συντάξεις - ΕΚΑΣ
Δανειστές:
Κυβέρνηση:
4. Φάρμακα
Δανειστές: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.
5. Ασφαλιστικό σύστημα
Οι δανειστές ζητούν:
6. Εισφορά αλληλεγγύης
Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της να πληρώσουν επιτέλους τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:
7. Φορολογική δικαιοσύνη
Δανειστές:
Κυβέρνηση: Η κατεύθυνση της φορολογίας δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τον πυρήνα όλων όσων ευνοήθηκαν κατά την περίοδο των μνημονίων - και όχι μόνο - προκειμένου να ανακουφίσει τα χαμηλότερα στρώματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
8. Δημόσιο
Οι δανειστές ζητούν γενναίες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους.