Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα αποτύπωσε τη δυστοκία που υπάρχεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα βάζει ένα τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα και στην έλλειψη ρευστότητας.
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα αποτύπωσε τη δυστοκία που υπάρχεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα βάζει ένα τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα και στην έλλειψη ρευστότητας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,32% στις 827,12 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 831,74 μονάδες και η χαμηλότερη στις 810,31. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 38,13% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 67,88 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 0,51 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Από το πρώτο λεπτό της σημερινής συνεδρίασης παρατηρήθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις, οι οποίες όμως μετά από σχεδόν τρεις ώρες ανακόπησαν. Η αγορά τήρησε στάση αναμονής, αλλά εν απουσία αγοραστών, τα πρόσημα παρέμειναν για αρκετή ώρα αρνητικά. Την τελευταία ώρα, υπήρξαν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, καθώς αναμένεται νέα συνάντηση αύριο του Αλέξη Τσίπρα, του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και του Γερούν Ντέισελμπλουμ, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει θετικές εξελίξεις.
Επίσης, θετικά εξέλαβε η αγορά το σχόλιο της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέφερε ότι η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ έδωσε ένα περιθώριο χρόνου κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούμε να ακουστούν λεπτομερώς οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, προσθέτοντας ότι η πρόταση των θεσμών δείχνει ευελιξία και λαμβάνει υπ' όψιν της την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση. Το τελευταίο μάλιστα σχόλιο έδειξε ότι υπάρχει ευελιξία σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της αγοράς εργασίας, τον ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και το χρονοδιάγραμμά της, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες συμφωνίας.
Στο ταμπλό, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,63% στις 247,88 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως και 3,48%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 64,12 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 93,9% του συνολικού τζίρου της ημέρας.
Ανοδικά ολοκλήρωσαν μόλις έξι τίτλοι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχαν βρεθεί με σημαντικές απώλειες και οι 25. Ξεχώρισε, και με διαφορά, η Τέρνα Ενεργειακή, με άνοδο 5,81%, η Jumbo στο +1,90%, ΕΧΑΕ στο 1,10% και σε μικρότερα ποσοστά οι Βιοχαλκο, Μυτιληναίος και Motor Oil.
Στις 705,86 μονάδες και με πτώση 3,07% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ έφτασε να χάνει 6,12%. Η Εθνική έκλεισε με πτώση 1,60% στα 1,23 ευρώ, στο -3,48% η Alpha Bank και στα 0,3330 ευρώ, στο - 2,79% και στα 0,5230 ευρώ η Πειραιώς και στο -5,16% η Eurobank και στα 0,1470 ευρώ.
Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-3,85%), της Folli Follie (-3,11%), της Aegean Airlines(-2,90%), της ΕΥΔΑΠ(-2,30%) και της Ελλάκτωρ(-2,21%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής (-3,41%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+2,68%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 41 κινήθηκαν ανοδικά, 69 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.