Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σημειώνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών. Αποκάλυψε ακόμη ότι Ευρωπαίος παράγοντας τού είπε πως αν δεν υπογράψει η κυβέρνηση θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων.
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σημειώνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση των δανειστών.
Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «πολύπλοκη διαπραγμάτευση που δυναμιτίζεται από την εσωτερική διαφωνία των δανειστών», προσθέτοντας ότι κατά τα άλλα οι συζητήσεις γίνονται σε θετικό κλίμα.
Παράλληλα πρότεινε κοινή συνέντευξη τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Άγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι βασικές αρχές των προτάσεων προκειμένου να υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.
Ερωτηθείς για το αν αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ αρκέστηκε να πει ότι το ελληνικό δημόσιο στοχεύει πάντα στην αποπληρωμή όλων των δικαιούχων.
Σχετικά με τον ΦΠΑ επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει τίποτα στα νησιά έως το Σεπτέμβριο, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά ΦΠΑ 23% για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γιάννη Μηλιού, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβε τα καθήκοντα του στο υπουργείο Οικονομικών Ευρωπαίος υψηλόβαθμος παράγοντας, τον οποίο δεν κατονόμασε, του είπε πως εάν δεν υπογράψει η κυβέρνηση μνημόνιο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων (capital control).
Ο ΥΠΟΙΚ τάχθηκε κατά του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών λέγοντας «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν. «Ο ελληνικός λαός έδωσε σαφέστατη εντολή στην κυβέρνηση μας», είπε.
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι δογματική αλλά το ζήτημα είναι το σε ποιες ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται κανείς. «Για τη ΔΕΗ είμαι κάθετα αντίθετος. Για ένα λιμάνι ή τους σιδηροδρόμους, θα έλεγα ότι θα εκτιμήσω πρώτα τις προσφορές των ιδιωτών» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είπε πως δεν μπήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η προεκλογική δέσμευση για κατάργησή του καθώς αποτέλεσε διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
«Αφού κλείσει η διαπραγμάτευση θα καθίσουμε να στύψουμε το κεφάλι μας για να δούμε πως θα τον καταργήσουμε. Είναι σκάνδαλο αυτός ο φόρος» σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ