Οι επενδυτές χθες ενθουσιάστηκαν από το άγνωστο αποτέλεσμα της συνάντησης Γιούνγκερ - Τσίπρα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες. Σήμερα θα ξέρουν ότι οι συζητήσεις απλά απέκτησαν πλαίσια και από την πλευρά της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων που βλέπουν ως δίκαια και ρεαλιστικά οι Έλληνες αξιωματούχοι, αλλά και εκείνα που όρισαν ως αναγκαία οι πιστωτές. Οι αγορές χθες κινήθηκαν ανοδικά με βάση την θετική αντίδραση των επενδυτών στις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει.
Οι επενδυτές χθες ενθουσιάστηκαν από το άγνωστο αποτέλεσμα της συνάντησης Γιούνγκερ - Τσίπρα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες. Σήμερα θα ξέρουν ότι οι συζητήσεις απλά απέκτησαν πλαίσια και από την πλευρά της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων που βλέπουν ως δίκαια και ρεαλιστικά οι Έλληνες αξιωματούχοι, αλλά και εκείνα που όρισαν ως αναγκαία οι πιστωτές. Οι αγορές χθες κινήθηκαν ανοδικά με βάση την θετική αντίδραση των επενδυτών στις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, μετά και τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στήριξη από τον κλάδο των ασφαλειών και των τραπεζών έλαβαν επίσης χθες οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με κέρδη, στον απόηχο και των θετικών εξελίξεων που υπάρχουν για το ελληνικό ζήτημα. Αλλά αξίζει να αναφέρουμε πως από μια αμέριμνη στροφή του λόγου του Μάριο Ντράγκι υποκινήθηκε μια φρενίτιδα πώλησης θέσεων σε κρατικά ομόλογα που σχημάτισε τη χειρότερη διήμερη πτώση των γερμανικών ομολόγων στην ιστορία του ευρώ.
Όλα αυτά προκλήθηκαν από την φράση: Οι αγορές θα χρειαστεί να συνηθίσουν στις περιόδους υψηλής νευρικότητας. «Η ΕΚΤ δεν φαίνεται να ανησυχεί πάρα πολύ με την πρόσφατη αστάθεια, και έτσι αυτό θεωρήθηκε σαν ένα πράσινο φως για το ότι είναι πιθανό να διατηρηθεί η υψηλή μεταβλητότητα χωρίς μια αντίδραση από την ΕΚΤ». Δήλωσε ο Owen Callan, αναλυτής της Cantor Fitzgerald LP στο Δουβλίνο.
Η απόδοση του 10ετούς Bund Γερμανίας αυξήθηκε 17 μονάδες βάσης, ή 0,17 της εκατοστιαίας μονάδας, στο 0,88% στις 17:00 στη Νέα Υόρκη, και ανήλθε στο 0,89%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Οκτωβρίου. Με τις αποδόσεις να ανεβαίνουν 17 μονάδες βάσης και την Τρίτη, το μέγεθος της απόδοσης κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε δύο ημέρες από τη γέννηση του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσο θα μπορούσε να αντιληφθεί ένας ιδιώτης επενδυτής και όσοι βιάστηκαν να τοποθετηθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να απολαύσουν μια άνευ διαταραχών άνοδο των μετοχών του ταμπλό του ΧΑ.
Αξίζει να παραθέσουμε απόσπασμα από το σχόλιο του Reuters για την «ελληνική περίπτωση»:
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες αργά τη νύχτα μετά τις συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι μια συμφωνία με τους πιστωτές θα υπάρξει "στο ορατό μέλλον" και ότι η Αθήνα την Παρασκευή θα ανταποκριθεί στην πληρωμή που οφείλεται στο ΔΝΤ.
Όμως, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «σημειώθηκε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων του άλλου», η ηγεσία της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθεί να απορρίπτει τις περικοπές των παροχών και τις αυξήσεις φόρων που θέλουν οι πιστωτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, προτού δώσουν νέα δάνεια για να αποτραπεί μια χρεοκοπία που θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές στη ζώνη το ευρώ και τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο οποίος φιλοξένησε τον κ. Τσίπρα για ένα δείπνο αργά το βράδυ στην έδρα της εκτελεστικής της ΕΕ, μαζί με τον πρόεδρο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Jeroen Dijsselbloem, άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει εκ νέου μια συνάντησή τους μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους μετά τις συνομιλίες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Στήριξη από τον κλάδο των ασφαλειών και των τραπεζών έλαβαν επίσης χθες οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με κέρδη, στον απόηχο και των θετικών εξελίξεων που υπάρχουν για το ελληνικό ζήτημα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 18.076,27 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,45% στις 5.099,23 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,21% στις 2.114,07 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Synchronoss Technologies σημείωσε κέρδη 15,3%, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι εξετάζει την πώληση στοιχείων ενεργητικού ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων. Επίσης, η G-III Apparel Group κέρδισε 11,8%, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της ήταν κατά πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,15 δολάρια, από 0,06 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τον Μάιο προστέθηκαν 201.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, ενώ για τον Απρίλιο τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν ελαφρώς καθοδικά, ήτοι δημιουργήθηκαν 165.000 θέσεις έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 169.000 θέσεις εργασίας.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως οι νέες θέσεις θα διαμορφώνονταν στις 215 χιλ.
Επίσης, μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση υπήρξε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς υποχώρησε στα 40,88 δισ. δολάρια έναντι των 50,57 δισ. δολαρίων. Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών που το εκτιμούσαν στα 44 δισ. δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, μετά και τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκαν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 6.950 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 11.420 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,59% στις 5.034 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 395,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε κέρδη έως και τις 400,03 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Credit Suisse σημείωσε κέρδη 3,9%, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από την RBC Capital Markets σε buy, καθώς θεωρεί ότι η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Tidjane Thiam τον επόμενο μήνα, θα σηματοδοτήσει αλλαγή της στρατηγικής της τράπεζας επί τω θετικότερω. Επίσης, η Royal Ahold ενισχύθηκε κατά 5,9% και η Delhaize Group βρέθηκε στο +7,4%, καθώς φημολογείται ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό της επιτόκιο.
Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί το 2015 στο 0,3%, από 0% προηγουμένως, το 2016 στο 1,5% και το 2017 στο 1,8%. Για την πορεία της ανάπτυξης, η ΕΚΤ αναμένει να διαμορφωθεί στο 1,5%, στο 1,9% και στο 2% τα τρία έτη αντίστοιχα.
ΧΑ
Εντυπωσιακό ήταν το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υποδέχεται με τον πιο ηχηρό τρόπο την επιτάχυνση των εξελίξεων προς μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, η οποία θα τερματίσει την τετράμηνη και πλέον αβεβαιότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 4,13% στις 838,22 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 843,77 μονάδες και η χαμηλότερη στις 808,69. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 14,68% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 109,71 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 2,65 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά παρακολουθεί με μεγάλες προσδοκίες τις διεργασίες ενόψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, πιθανότατα να υπάρξει σημαντική μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θα κρίνει το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές ελπίζουν να σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος στις συζητήσεις. Εάν επιβεβαιωθεί κάποια προκαταρκτική συμφωνία, η επενδυτική ορατότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα βελτιωθεί σημαντικά, όπως και οι καταλύτες που ενδεχομένως θα επέτρεπαν μεγαλύτερη και ενεργότερη δραστηριοποίηση επενδυτών που τώρα παραμένουν σε ύφεση λόγω αβεβαιότητας.
Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,61%, στις 251,98 μονάδες, ενώ ο κλαδικός των τραπεζών σημείωσε άλμα 8,95%, φτάνοντας στις 728,23 μονάδες.
Πτωτικά στον FTSE 25 έκλεισε μόνο η Coca Cola HBC (-0,46%), η οποία συνήθως κινείται κόντρα στο κλίμα. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+11,61%), της Πειραιώς (+9,13%), του ΟΤΕ (+8,50%), της Alpha Bank(+7,81%) και της Ελλάκτωρ (+7,19%), ενώ σημαντικά κέρδη πρόσφεραν και οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+6,18%), της Eurobank(+6,16%), των ΕΛΠΕ(+5,56%), της ΔΕΗ (+5,56%) και της Jumbo (+4,58%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+8,95%) ενώ τη μόνη πτώση ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-0,46%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 93 κινήθηκαν ανοδικά, 26 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Με μια συνεδρίαση πτωτική και άλλη μια ανοδική ο 25άρης βρέθηκε μια μονάδα κάτω από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης, που ήταν η μέρα που άρχισε η τριήμερη κατρακύλα. Έχοντας μάλιστα περάσει και πάνω από αυτό ενδοσυνεδριακά. Για αυτό είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση αφού μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην στατιστική εικόνα του 25άρη που μετά τα χθεσινά έκλεισε στις 251,98 μονάδες (βλέπε 252 ήτοι μια γνωστή οροφή που μόνο στο τέλος του Μαΐου ξεπεράστηκε προσωρινά και άνοιξε το δρόμο για την επόμενη οροφή στις 258). Ο ΚΜΟ 30 ημερών έχει φθάσει τις 243,37 μονάδες, ο ΚΜΟ 50 είναι πιο κάτω στις 236,29 μονάδες ενώ ο ΚΜΟ 100 έχει οδηγηθεί στις 242,52. Άρα ο 25άρης μπορεί να στοχεύσει στο να πιάσει τιμές κοντά στην τιμή του ΚΜΟ 200 που έχει καθίσει πάνω από τις 285 μονάδες.
Η στατιστική προϊστορία μετά από τη συστοιχία των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων θέλει σήμερα να εξελιχθούν τρία πιθανά σενάρια.
Σήμερα
Το ευρώ συνέχισε την πορεία προς υψηλότερα επίπεδα την Πέμπτη χάρη σε μια κορύφωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ, ενώ στις ασιατικές αγορές τη σφραγίδα έβαλαν οι κινεζικές μετοχές που υποχώρησαν γιατί μετριάζεται η διάθεση για ανάληψη κινδύνου.
Στην Κίνα ο δείκτης CSI300 έχασε 3,5%, ενώ ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 3,6% γιατί εμφανίστηκαν σημάδια ότι πιο πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες αρχίζουν να εφαρμόζουν πιο σφικτά περιθώρια στο margin και το κλίμα χάλασε. Οι μετοχές της χώρας έχουν επίσης υποχωρήσει πρόσφατα εν μέσω ανησυχιών ότι τα κύματα των νέων δημόσιων εγγραφών θα υποσκάψει τη ρευστότητας για τις υπόλοιπες μετοχές. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1,2%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 1,3%. Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου αναθερμαίνεται σε ορισμένους επενδυτικούς κύκλους γιατί εκτίμησαν ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας την Τετάρτη έστειλαν μήνυμα ότι ήταν έτοιμοι να συμβιβαστούν για να αποτρέψουν μια πτώχευση. Αλλά σήμερα, με την κατάσταση του χρέους ακόμα σκοτεινή, στην καλύτερη περίπτωση, οι spreadbetters προβλέπουν χαμηλότερο άνοιγμα για τους FTSE της Βρετανίας, DAX της Γερμανίας και CAC της Γαλλίας.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα κυριάρχησε με βάση την ορμή που συγκεντρώθηκε τη διάρκεια της νύχτας, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το 2015, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι αποπληθωριστικές πιέσεις δεν ήταν τόσο έντονές όσο φοβόντουσαν οι περισσότεροι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi έδωσε συνέχεια στην άνοδο του ευρώ λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν βλέπει κανένα θέμα ικανό να την οδηγήσει σε διαφορετική ρύθμιση στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, μετά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η αξία αναφοράς η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund αναρριχήθηκε κοντά στα επίπεδα του 0,90% στη διάρκεια της νύχτας, από περίπου 0,50% που βρισκότανε κατά την έναρξη της εβδομάδας.
Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στο 1,1268 αφού συσπειρώθηκε περίπου 2,5% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec
Παραμένει η διαφορά μεταξύ Αγοράς ομολόγων (περισσότερο επαγγελματική) και Αγοράς μετοχών, με την πρώτη να αποφεύγει τις ακρότητες και την δεύτερη "εθισμένη" στην μεταβλητότητα να προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις εκατέρωθεν δηλώσεις, όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης και να βρει κατεύθυνση ξεφεύγοντας από το γνωστό εύρος 780 - 860 μονάδες.
Σαφώς πιο "ευαίσθητες" σε κάθε είδηση οι Τραπεζικές μετοχές, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι Τράπεζες θα γίνουν περισσότερο "ευάλωτες" σε περίπτωση μη συμφωνίας.
Αντίθετα στην Αγορά ομολόγων όπου δραστηριοποιούνται καλύτερα ενημερωμένοι επαγγελματίες, παρατηρείται πλάγια κίνηση, με μικρές εξάρσεις και πλαγιοκαθοδική κίνηση των αποδόσεων, σαν να θεωρείται μονόδρομος η επίτευξη συμφωνίας που θα επικυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή. Ενδιαφέρον προκαλεί και η σταδιακή ανοδική αντίδραση του ευρώ, αγνοώντας τυχόν αρνητικές εκτιμήσεις - σενάρια, για το Ελληνικό ζήτημα.
Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την σημερινή ανοδική αντίδραση του Χ.Α., όπου ο Δείκτης προσπάθησε να καλύψει τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, κρίνεται απόλυτα φυσιολογική η σχετική επαναδραστηριοποίηση εγχώριων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, που παρέμεναν επί μακρόν εκτός Αγοράς.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το ξεπούλημα στα ομόλογα άφησε αλώβητες τις μετοχές
Το ξεπούλημα στην παγκόσμια ομολόγων συνεχίζεται, αφού ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι δήλωσε το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόσφατη μεταβλητότητα και εντούτοις θα διατηρήσει σταθερή στάση στην νομισματική πολιτική της. Οι αποδόσεις του Bund σκαρφάλωσαν άλλες 17 μονάδες βάσης και είναι τώρα 80bp υψηλότερα από χαμηλό τους στις 20 Απριλίου. Τα επιτόκια για τα 10ετή κρατικά ομόλογα ΗΠΑ πωλούνται επίσης ψηλότερα κατά 10bp στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μεταβλητότητα στις κινεζικές μετοχές συνεχίζεται. Ενώ οι κινεζικές τραπεζικές μετοχές ανέβηκαν μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης (π.χ. Bloomberg) επί των μεταρρυθμιστικών σχεδίων προσανατολισμένων στις απαιτήσεις της αγοράς, ο δείκτης των εταιριών τεχνολογίας με μεγάλη κεφαλαιοποίηση ChiNext Index υποχώρησε περισσότερο από 3%. Οι ιαπωνικές μετοχές είχαν σήμερα αποσβέσει τις χθεσινές απώλειες, ακολουθώντας την κίνηση στις αγορές του εξωτερικού στη διάρκεια της νύχτας.
Οι Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές μετοχών συσπειρώθηκαν κυρίως, μετά τις ειδήσεις περί συνεχιζόμενων συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της. Οι μετοχές στην Αθήνα συσπειρώθηκαν περισσότερο από 4%, και οι αποδόσεις για τα 10ετή κρατικά ομόλογα έπεσαν περισσότερο από 60bp. Η συνεχιζόμενη απόσυρση καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργεί τον κίνδυνο ελέγχων του κεφαλαίου, ακόμη και αν, όπως αναμένουμε, η έξοδος από την ευρωζώνη αποφεύγεται.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Την ανάγκη να υπάρξει μία «ισχυρή» και «βιώσιμη» συμφωνία, η οποία θα προωθεί την ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας πως είναι επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Όπως είπε, μία τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, θα πρέπει να προάγει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, την κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα.
O πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».
H Mέρκελ έδωσε μάχη για να παραμείνει το ΔΝΤ ανάμεσα στους δανειστές. Με τίμημα την ανάληψη όποιου οικονομικού κόστους προκύψει από αναμενόμενη μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος, γράφει η Deutsche Welle. Η επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος θα παιχτεί απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ενημερωθεί για την ελληνική πρόταση δια ζώσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα γίνει στη συνέχεια αντιπαραβολή με την πρόταση των δανειστών, όπως διαμορφώθηκε στο Βερολίνο.
Λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται από σήμερα 3 Ιουνίου 2015 η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.”, καθώς δεν προέβη, εντός της προβλεπόμενης από το νόμο N. 3556/2007 προθεσμίας, σε δημοσιοποίηση της οικονομικής κατάστασης της περιόδου 1.1 - 31.3.2015.
Στην περαιτέρω εμβάθυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου Intracom στη διεθνή αγορά στοχεύει η διοίκηση. Ο όμιλος δείχνει αντοχές στην οικονομική κρίση και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία εξαετία, ωστόσο η περαιτέρω ανάπτυξή του εξαρτάται από τη δυναμική της παρουσίας του στις αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με την παρουσίαση της Intracom Holdings σε αναλυτές, η διεθνής δραστηριότητα του ομίλου ανέρχεται στο 31% των συνολικών ενοποιημένων πωλήσεων που αντιστοιχεί σε εξαγωγική δραστηριότητα σε 70 χώρες και εγκαταστάσεις σε 22 χώρες. Στο στόχαστρο του ομίλου βρίσκονται οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Την εξαγορά της αυστραλιανής εταιρείας Match Media ανακοίνωσε σήμερα η Publicis Groupe, στο πλαίσιο των προσπαθειών να επεκτείνει το νεοσύστατο διεθνές μιντιακό της δίκτυο, Blue 449. «Η Match Media στην Αυστραλία θα αποτελέσει την αιχμή της επέκτασης του δικτύου Blue 449 σε Ασία – Ειρηνικό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η γαλλική διαφημιστική εταιρεία δεν αποκάλυψε πάντως τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Να υπάρξει μια «ισχυρή» συμφωνία για την Ελλάδα ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, επισήμανε ότι η συμφωνία πρέπει να διαθέτει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και κοινωνικής δικαιοσύνης και να εξασφαλίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σχέδια για την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η HSBC, όπως μετέδωσε το Sky News, επικαλούμενο πηγές. Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας, Στιούαρτ Γκάλιβερ θα παρουσιάσει τα σχέδια στις 9 Ιουνίου. Σύμφωνα με το Sky News, αναμένεται να περικοπούν περί τις 10.000 έως 20.000 θέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής αριθμός.
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.
Επί τα χείρω αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 θα διαμορφωθεί στο 3,1%, από 3,6% προηγουμένως, για να αυξηθεί το 2016 στο 3,8%. Σύμφωνα με την έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΟΣΑ,παρατηρήθηκε απροσδόκητη αδυναμία το πρώτο τρίμηνο του 2015, η οποία όμως θα αντιμετωπιστεί χάρη στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την εκτεταμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη μείωση των ρυθμών δημοσιονομικής εξυγίανσης στις μεγάλες οικονομίες.