Για υποκρισία κατηγορεί την Ευρώπη στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τομά Πικετί και προτρέπει τον πρωθυπουργό να κάνει πιο εμφανές ότι το πρόβλημα του χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό.
Για υποκρισία κατηγορεί την Ευρώπη στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τομά Πικετί και προτρέπει τον πρωθυπουργό να κάνει πιο εμφανές ότι το πρόβλημα του χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό.
Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο κ. Πικετί ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να αποφευχθεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ γιατί κάτι τέτοιο θα είναι μια καταστροφή για την Ευρωζώνη που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης».
Διαμηνύει δε ότι «είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί ότι η μείωση του χρέους θα γίνει, όχι όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν υπάρχει λύση αποκλειστικά ελληνική για το πρόβλημα της Ελλάδας. Πρέπει να υπάρξει μια κοινή λύση. Πρέπει να μπουν στο τραπέζι οι ιδέες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα ένα ταμείο εξαγοράς του δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης, όταν αυτό ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ τους. Να σκεφτούμε κοινές λύσεις, γιατί αν είναι μόνο για την Ελλάδα οι άλλες χώρες δε θα το δεχτούν».
Ερωτηθείς για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα κατηγορεί για υποκρισία την Ευρώπη καθώς «από τη μια λένε ότι οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους και από την άλλη οι Γαλλικές και οι Γερμανικές τράπεζες με χαρά δέχονται κεφάλαια και ομόλογα ελληνικής προέλευσης χωρίς να αποστέλλουν τις απαραίτητες πληροφορίες στις ελληνικές αρχές ώστε να τις βοηθήσουν να τα φορολογήσουν».
«Υπάρχει και εδώ λύση ευρωπαϊκή και αυτή είναι ένας κοινός συντελεστής φορολόγησης στις εταιρίες από ένα μέγεθος και πάνω καθώς και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Ένα τέτοιο φορολογικό συντονισμό που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα. Γιατί μέχρι τώρα η μοναδική φορολογική συμβουλή που δίνουν οι Ευρωπαίοι στους Έλληνες είναι να αυξήσουν το ΦΠΑ. Όταν είναι όμως να φορολογήσουν τους πιο πλούσιους και τις μεγάλες πολυεθνικές είναι απόντες. Αυτή η υποκρισία είναι εξαιρετικά ανυπόφορη» λέει.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις προτρέπει τον κ. Τσίπρα «να κάνει περισσότερο εμφανές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά και άλλες χώρες. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εισπράξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος».
Καλεί δε τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο τραπέζι ευρωπαϊκές λύσεις για το χρέος γιατί αλλιώς δε θα είναι εύκολο να ενωθούν όλες οι χώρες.
Σε αυτό εντοπίζει και το λάθος που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ «ότι δεν έχει κάνει τέτοιες προτάσεις. Φυσικά, η βασική ευθύνη δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γαλλία και στη Γερμανία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ΣΥΡΙΖΑ να λύσει όλα τα προβλήματα της Ευρωζώνης».
Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι υπάρχει πολιτική αντίδραση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα «φοβάμαι πως κάποιοι προτιμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει» σχολιάζει και προσθέτει ότι επιθυμούν να τον ταπεινώσουν προς παραδειγματισμό.
Ωστόσο, παρατηρεί ότι την ίδια ώρα το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρχίζει να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κερδίσει μόνο.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι αναγκαίες κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι οι ίδιες που προτείνει το ΔΝΤ».
«Χρειαζόμαστε όπως είπαμε έναν κοινό φορολογικό συντελεστή, ένα προοδευτικό φορολογικό συντελεστή στα εισοδήματα και τις σημαντικές περιουσίες, περισσότερη ευελιξία στα δημοσιονομικά κριτήρια. Όλα αυτά είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μιλάμε συνεχώς για ευελιξία αλλά υπάρχει τρομερή ακαμψία στα δημοσιονομικά κριτήρια της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την κρίση ενώ εμείς είμαστε ακόμα σε ύφεση. Υπάρχουν πολλοί που έχουν αναγνωρίσει ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας και τώρα επανέρχεται για έναν ακόμη γύρο. Δεν ξέρω γιατί η Ευρώπη δέχτηκε να γίνει το πεδίο παιχνιδιού του ΔΝΤ για να πειραματιστεί με κάποιες πολιτικές που κανένας δε θέλει πια στον κόσμο. Πιστεύω πως όσο πιο γρήγορα ξεφύγουμε, τόσο το καλύτερο» λέει κλείνοντας.