Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο δείκτης Nikkei. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Tokyo Electron Ltd. και της Kyocera Corp., εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού των βιομηχανιών μειώθηκαν το Νοέμβριο, σημάδι ότι μειώνονται οι δαπάνες των εταιρειών.

«Το συνολικό σενάριο για τις δαπάνες των εταιρειών δεν φαίνεται να είναι τόσο καλό», ανέφερε ο Makoto Suzuki, ο οποίος διαχειρίζεται 2,4 δισ. δολ. σε μετοχές με την Chuo Mitsui Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Εάν η ορμή στις αγορές δεν επανέλθει οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες».

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,2% φθάνοντας στις 10.832,59 μονάδες στις 12:52' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,1% φθάνοντας στις 1.057,58 μονάδες. Ανοδικά κινούντο οι μετοχές της Sony Corp., μετά την αναθεώρηση της μετοχής της εταιρείας από την Goldman, Sachs & Co. στο «outperform» από το «in-line», εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων και της μείωσης των θέσεων εργασίας.

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, όπως της Samsung Electronics Co. σημείωναν απώλειες μετά την πτώση του δείκτη Nasdaq Composite Index στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι το ράλι του εν λόγω κλάδου φέτος αντανακλά ήδη την προοπτική για τα κέρδη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κινείτο πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των τραπεζών, όπως της HSBC Holdings Plc, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω από τη Morgan Stanley, του δείκτη του εν λόγω κλάδου στο «cautious» από το «in-line».

Τα υψηλότερα κέρδη στην περιφέρεια σημείωνε ο δείκτης Philippine Stock Exchange Composite. Τη άνοδο οδηγούσαν οι μετοχές της San Miguel Corp.

Οι δείκτες στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και τη Ν. Ζηλανδία σημείωναν απώλειες τη στιγμή που οι λοιποί της περιφέρειας σημείωναν κέρδη.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της Ασίας σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση.