Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 10:07

Market beat: Η επίδραση των ανησυχιών για την Ελληνική περίπτωση πήρε διεθνείς διαστάσεις

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει.

Άλλωστε οι μετοχές και σήμερα θα περάσουν από τις Συμπληγάδες των αντικρουόμενων ειδήσεων και της αναδιάρθρωσης δεικτών

Η αγορά της Αθήνας είναι συνηθισμένη στα αναποδογυρίσματα των διαθέσεων για ανάληψη ή απόρριψη του ρίσκου. Οι επενδυτές που στηρίζουν τις συναλλαγές το 2015 έχουν στο νου τους πως στο τέλος του δρόμου για την εξεύρεση λύσης θα υπάρξουν κέρδη. Την αίσθηση αυτή περιγράφει ο Νίκος Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ στο τέλος του σχολίου του με τίτλο «Το πλήρωμα του χρόνου, για την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού φαίνεται ότι έχει έρθει, καθώς οι πληγές της διαπραγμάτευσης γίνονται πλέον έντονα αισθητές στην Οικονομία», που σημείωνε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση: «Αξίζει να επισημάνουμε ότι η υποστήριξη μιας συμφωνίας με την Ευρώπη από την υπάρχουσα Κυβέρνηση θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει το ρίσκο ενός ''Grexit'' στα μάτια των επενδυτών, καθώς δεν υπάρχει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Χώρα με δηλωμένα αντιευρωπαϊκά αισθήματα. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με την δίψα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για αποδόσεις, η προσέλκυση κεφαλαίων είναι σχεδόν δεδομένη. Εκείνη την χρονική περίοδο μάλλον θα αναζητούμε την τιμή στόχο του Γενικού Δείκτη, μετά την ανοδική διαφυγή από τις 1050 μονάδες....ελπίζω».

Οι ξένες αγορές όμως έχουν εισέλθει στη φάση που οι επενδυτές επιμετρούν στις συναλλαγές τον κίνδυνο από την περίπτωση αδιεξόδου στις συνομιλίες επί του ελληνικού χρέους. Το ελληνικό ζήτημα, οι εκτιμήσεις για την επικείμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η πτώση των κινεζικών μετοχών, ήταν μερικές αιτίες για τη χθεσινή διόρθωση των αμερικανικών δεικτών, οι οποίοι έκλεισαν με μικρές απώλειες. 

Η σημερινή ειδησεογραφία από τις ασιατικές αγορές λαμβάνοντας υπόψη τις συναλλαγές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μετά το κλείσιμο του ΧΑ περιγράφει την πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια χωρίς να την αποδίδει στην ελληνική περίπτωση. Όμως αναφέρεται ως εξής: «Τα μικτά σήματα από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες του ελληνικού χρέους ήταν ένα άλλο μήνυμα  προς τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί. Η Αθήνα με γνωστή την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της, ανακοίνωσε ότι στοχεύει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές από την Κυριακή, αλλά οι πιστωτές της δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία. Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει οποιαδήποτε χρήματα εάν δεν συμφωνήσει επί ενός σχεδίου κάποιου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Οι ευρωπαϊκές μετοχές βούτηξαν εν μία νυκτί, με τους DAX της Γερμανίας, CAC της Γαλλίας και τις ελληνικές μετοχές να πέφτουν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ για τα κράτη της περιφέρειας αυξήθηκαν. Το αρνητικό κλίμα απλώθηκε και πάνω στη Βόρεια Αμερική, με τον Dow και τον S & P να κλείνουν κάτω. Το ευρώ πήρε ισχύ από μια ελαφρώς πιο θετική άποψη για τις συνομιλίες του ελληνικού χρέους, και ήταν πάνω 0,1% στα 1,0960 δολάρια μετά την απομάκρυνση από το χαμηλό ενός μήνα των 1,0819 δολαρίων».

Η στήλη εκτιμά ότι παρά τους δραματικούς τόνους υπάρχουν περιθώρια για συνέχεια στην διαπραγμάτευση ακόμα και μετά τις 5 Ιουνίου με άμεση συνέπεια την παράταση της αβεβαιότητας. Η δε άνοδος ως τις 258,8 μονάδες του δείκτη των blue chip ήταν ο πανηγυρισμός για την έλευση της ημέρας που θα ξεκαθάριζε ο ορίζοντας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αν πιστέψουν οι θεσμικοί τους πιστωτές η παράταση της αβεβαιότητας και η αύξηση του κινδύνου για ένα ατύχημα θα τους προκαλέσει τη διάθεση για ρευστοποιήσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Το ελληνικό ζήτημα, οι εκτιμήσεις για την επικείμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η πτώση των κινεζικών μετοχών, ήταν μερικές μόλις αιτίες για τη χθεσινή διόρθωση των αμερικανικών δεικτών, οι οποίοι έκλεισαν με μικρές απώλειες. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,20% στις 18.126,12 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,17% στις 5.097,98 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,13% στις 2.120,79 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Semtech υποχώρησε κατά 13%, καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε ότι τα κέρδη και τα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν στα 21-26 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα έφταναν στα 37 σεντς.

Επίσης, η Costco υποχώρησε κατά 0,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,17 δολάρια ανά μετοχή, δύο σεντς υψηλότερα των εκτιμήσεων. Ωστόσο, οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου.

Στον αντίποδα, η GoPro ενισχύθηκε κατά 6,9%, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, Νικ Γουντμαν, ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στην παραγωγή drones, τα οποία θα διοχετευτούν στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αυξημένες κατά 7 χιλ. ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαΐου, με τις αιτήσεις να αγγίζουν τις 282 χιλ., ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 εβδομάδων. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξάνονταν στις 277 χιλ., από 275 χιλ. την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου.

ΕΥΡΩΠΗ

Το ελληνικό ζήτημα έχει αρχίσει να δεσπόζει και στις ευρωπαϊκές αγορές τις τελευταίες ημέρες, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν και την Πέμπτη με απώλειες, μετά τη χθεσινή ανοδική ανάπαυλα. Ωστόσο, ο βρετανικός FTSE 100  κατάφερε να κλείσει σήμερα με μικρά κέρδη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 7.041 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,79% στις 11.678 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,86% στις 5.138 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,50% στις 406,01 μονάδες, καθώς και οι 19 κλάδοι του έκλεισαν με απώλειες.

Στο ταμπλό, η Tate & Lyle σημείωσε απώλειες 2,4%, μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη του 12μηνου χρήσης μειώθηκαν στα 51 εκατ. στερλίνες, από 277 εκατ. στερλίνες ένα χρόνο πριν.

Στον αντίποδα, η Sports Direct International ενισχύθηκε κατά 4,2%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το έτος που έληξε στις 26 Απριλίου. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωση μείωση του καθαρού δανεισμού στα 60 εκατ. στερλίνες, από 212 εκατ. στερλίνες ένα χρόνο πριν.

Κέρδη σημειώνει και ο κλάδος της τεχνολογίας, με την Infineon Technologies και την AMS να καταγράφουν κέρδη άνω του 3,7%, στον απόηχο της φημολογίας περί συζητήσεων για ενδεχόμενη συμφωνία. Ανοδικά κινείται και η Avago Technologies, η οποία φημολογείται ότι έχει προσεγγίσει την Broadcom, για πιθανή εξαγορά.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 0,6% κατέγραψε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,6%. Οι αναλυτές επιβεβαιώθηκαν στις προβλέψεις τους για την ετήσια μεταβολή του δείκτη, ωστόσο διαψεύστηκαν επί τα βελτίω στις προβλέψεις τους για μηνιαία μεταβολή +0,5%.

ΧΑ

Διορθωτικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το προχθεσινό άλμα, με την αγορά να έχει «ταυτιστεί» πλέον απόλυτα στη ροή των εξελίξεων αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,69% στις 837,41 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 857,92 μονάδες και η χαμηλότερη στις 836,98. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 9,69% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 85,70 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 7,32 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και θεσμών, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Το Βrussels Group συνεχίζει να εργάζεται  πάνω σε θέματα όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση, ωστόσο η ανησυχία σχετικά με το χρόνο που απομένει για να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη.  

Αρνητικά, επίσης, λειτούργησε σήμερα στην αγορά το περιεχόμενο της εξαμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, στην οποία αναφέρεται ότι η «χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε στην έντονη αστάθεια στις ελληνικές αγορές». Επίσης, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει επηρεαστεί αρνητικά, εκτός από τις εκροές καταθέσεων, και από την απώλεια της πρόσβασης στις αγορές και από την επιδείνωση της αξίας του ενεργητικού.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 1,49%, στις 252,70 μονάδες, καθώς ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από τις μετοχές της ΔΕΗ  (-6,24%), της MIG (-6,00%), της Ελλάκτωρ (-5,85%), της Εθνικής (-5,60%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,66%), της Jumbo (-3,45%), της Viohalco (-2,80%) και του ΟΛΠ (-2,33%). 

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Πειραιώς (+4,61%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,63%), της Eurobank (+0,67%), της Folli Follie (+0,62%), της Grivalia Properties (+0,25%) και της Aegean Airlines (+0,14%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας (-3,62%) ενώ άνοδο σημείωσε μόνο ο κλάδος του Εμπορίου (+0,62%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 39 κινήθηκαν ανοδικά, 66 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη στηρίζει την επιφύλαξη για συνέχεια στην άνοδο με βάση τα στοιχεία που έχουν προσφέρει στην στατιστική προσέγγιση οι συναλλαγές από τις αρχές Μαρτίου ως σήμερα.

Θεωρούμε πως χθες αυτή η επιφύλαξη επιβεβαιώθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι το ΧΑ έδωσε την μέγιστη τιμή στον 25άρη στο 2015 στις συνεδριάσεις της 24 Φεβρουαρίου με κλείσιμο στις 281,37 μονάδες μετά από ημερήσια άνοδο 10,92% και στην επόμενη 25 του μήνα έγραψε το μέγιστο ενδοσυνεδριακά στις 283,37 μονάδες και ξεκίνησε μια κατρακύλα. Η κορύφωση ήρθε μετά την υπογραφή από τον ΥΠΟΙΚ της ενδιάμεσης συμφωνίας η ισχύς της οποίας τελειώνει αυτή την εποχή και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η αγορά λειτουργώντας κατάλληλα μετά την «καλή» είδηση άρχισε μια διόρθωση.

Σε αυτόν τον κατήφορο υπήρξε μια πρώτη στάση για ανάσα που εξελίχθηκε μετά την πρώτη συνεδρία του Μαρτίου που έφερε τον 25άρη στις 251,58 μονάδες. Από τότε δεν υπήρξε κλείσιμο πάνω από τις 256 μονάδες ως προχθές. Όμως από τότε είχε διαφανεί ότι μόλις ο δείκτης προσέγγιζε στις 258 μονάδες γύριζε πτωτικά. Αυτό έγινε αρκετές φορές και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Πρώτα φυσικά είναι στις αρχές Μαρτίου όπου στις 3/3 ο FTSE25 έκλεισε στις 252,83 μονάδες με μέγιστο μέρας στις 258,04, μετά ήρθε το πρώτο κλείσιμο του δείκτη κάτω από τις 250 μονάδες τον Μάρτιο. Η συνεδρία στις 6/3 που το μέγιστο ήταν στις 257,74 μονάδες ήταν η τελευταία του Μαρτίου με το δείκτη τόσο ψηλά αφού μετά ακολούθησε πτώση που γρήγορα τον οδήγησε κάτω από τις 240 μονάδες. Μετά την εγγραφή του ελάχιστου για το 2015 στις 22 Απριλίου ακολούθησε το rebound που έφερε πάλι τον δείκτη στις 7 Μαΐου στις 252,12 μονάδες με μέγιστο στις 257,83.  Ακολούθησαν πτωτικές συνεδριάσεις και επέστρεψε ο 25άρης πάνω από τις 250 μονάδες στις 19 όπου το μέγιστο μέρας ήταν στις 257,92 μονάδες κλείνοντας στις 254,22 που ήταν το ψηλότερο κλείσιμο μετά το πρώτο δεκαήμερα του Μαρτίου. Ο δείκτης δεν κινήθηκε μετά ψηλότερα αλλά ούτε και απομακρύνθηκε αφού στις 20 έγραψε μέγιστο στις 257,53 και έκλεισε στις 252,23 και στις 22 είχε υψηλό στις 257,82 και έκλεισε στις 251,15. Χθες με μια καλοχτισμένη άνοδο το κλείσιμο έγινε πάνω από τις 256 μονάδες το καλύτερο κλείσιμο από το τέλος Φεβρουαρίου ως σήμερα αλλά το μέγιστο ήταν στις 257,14.

Θα λέγαμε πως οι 258 μονάδες επί τρεις μήνες αποτελούν μια σκληρή οροφή αφού έξη φορές ο δείκτης χτύπησε πάνω στο επίπεδο αυτό από κάτω προς τα πάνω και έξη φορές γύρισε πίσω. Αυτό μάλλον σεβάστηκαν μετά τις χθεσινές συναλλαγές άλλη μια φορά οι traders. Χωρίς είδηση καταλύτη θεωρούν μικρές τις πιθανότητες να ξεπεραστεί και σήμερα. 

Χθες το πρωί όταν αναζητούσαμε εξήγηση για την απόφαση των επενδυτών στα παράγωγα, να δώσουν τιμή στο ΣΜΕ κάτω από το κλείσιμο του 25άρη, διαπιστώσαμε ότι σεβάστηκαν την ισχύ, μέσα στο 2015, της αντίστασης στις 258. Επτά φορές με τη χθεσινή, όποτε ο 25άρης έπιασε τιμές λιγότερο από μια μονάδα πάνω ή κάτω από τις 258, ακολούθησε η υποχώρησή του για να ξεκουραστεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Δυο φορές στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και άλλες πέντε στο Μάιο ως σήμερα, όποτε ο 25άρης χτυπά ενδοσυνεδριακά στις 258 «ζαλίζεται» και πέφτει.

Καλό τριήμερο.      

Σήμερα

Οι Κινεζικές αγορές μετοχών σήμερα Παρασκευή συνεχίζουν να πιέζονται μετά την βουτιά της προηγούμενης ημέρας, ενώ το δολάριο πήρε μια ανάσα από μια απότομη ανοδική κίνηση αυτή την εβδομάδα.

Το Reuters μεταξύ άλλων αναφέρει: Η πτώση στην Κίνα ανάγκασε τις ασιατικές αγορές να αποποιηθούν τα κέρδη που εμφάνισαν νωρίτερα, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να έχει επίπεδη μεταβολή. Ωστόσο είχα χάσει περισσότερο από 1% την Πέμπτη. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας κέρδισαν 0,4% και της Αυστραλίας ανέβηκαν 1,2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος στις 07:00 ώρα Ελλάδας.

Με νευρική διαπραγμάτευση, ο Shanghai Composite Index μειώθηκε 3,9% μετά από κατάδυση σχεδόν 7% της Πέμπτης, όταν οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι οι χρηματιστές είχαν αυστηρότερες απαιτήσεις για τα μάρτζιν και η κεντρική τράπεζα «τράβηξε χρήματα» για να μειώσει το επίπεδο ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι πολλές αφορμές έχουν παρουσιαστεί για την -7% πτώση της Πέμπτης στον Shanghai Composite, καμία από αυτές δεν φαίνεται πιθανό να έχει μια αρκετά μεγάλη επίδραση στα θεμελιώδη μεγέθη για να εξηγήσει μια τέτοια αρκετά μεγάλη κίνηση. Παρατηρούσαν στο Reuters, οι αναλυτές της Capital Economics.

«Αντ 'αυτού, πιθανότατα η βουτιά προκλήθηκε από μια άγρια ​​ταλάντευση στη διάθεση των επενδυτών. Με τις αποτιμήσεις να έχουν διαχωριστεί από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, η αυξημένη μεταβλητότητα που έχουμε δει είναι πιθανό να συνεχιστεί». Έγραψαν σε σημείωμα προς τους πελάτες. Τα μικτά σήματα από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες του ελληνικού χρέους ήταν ένα άλλο μήνυμα  προς τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί.

Η Αθήνα με γνωστή την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της ανακοίνωσε ότι στοχεύει να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές από την Κυριακή, αλλά οι πιστωτές της δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία. Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει οποιαδήποτε χρήματα εάν δεν συμφωνήσει επί ενός σχεδίου συμφωνίας μεταρρυθμίσεων. Οι ευρωπαϊκές μετοχές βούτηξαν εν μία νυκτί, με τους DAX της Γερμανίας, CAC της Γαλλίας και τις ελληνικές μετοχές να πέφτουν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ για τα κράτη της περιφέρειας αυξήθηκαν. Το αρνητικό κλίμα απλώθηκε και πάνω στη Βόρεια Αμερική, με τον Dow και τον S & P να κλείνουν κάτω. Το ευρώ πήρε ισχύ από μια ελαφρώς πιο θετική άποψη για τις συνομιλίες του ελληνικού χρέους, και ήταν πάνω 0,1% στα 1,0960 δολάρια μετά την απομάκρυνση από το χαμηλό ενός μήνα των 1,0819 δολαρίων.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν, αγοράζοντας 123,75 γιεν μετά την κλιμάκωση ως τα 124,46 στη διάρκεια της νύχτας, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2002. Το αμερικανικό νόμισμα είχε χτυπήσει σε σκληρή οροφή καθώς αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν ισχυρότερη γλώσσα για να περιγράψουν τις πρόσφατες κινήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών Taro Aso να λέει ότι η πρόσφατη πτώση του γιεν ήταν "σκληρή".

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ

Το πλήρωμα του χρόνου, για την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού φαίνεται ότι έχει έρθει, καθώς οι πληγές της διαπραγμάτευσης γίνονται πλέον έντονα αισθητές στην Οικονομία.

Αντίστοιχα,  ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. συσσωρεύει σε ένα στενό εύρος τιμών πέριξ των 820 μονάδων εδώ και ένα ολόκληρο μήνα, οδηγούμενος από προσδοκίες και διαψεύσεις.

Αρκετές φορές έχουμε αναφέρει ότι το κρίσιμο επίπεδο σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα είναι η ζώνη των 950-1050 μονάδων, ενώ είναι και το πιθανότερο επίπεδο προσέγγισης εφόσον υπάρξει σύγκλιση με τους Εταίρους μας. Στο μεσοδιάστημα, οι όποιες κινήσεις αποφασίζονται θα πρέπει να στοχεύουν στην επόμενη ημέρα, καθώς η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, ή και θα αυξηθεί μέχρι τότε, ενδεχομένως δοκιμάζοντας και κρίσιμες στηρίξεις στην περιοχή των 740-780 μονάδων.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι η υποστήριξη μιας συμφωνίας με την Ευρώπη από την υπάρχουσα Κυβέρνηση θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει το ρίσκο ενός ''Grexit'' στα μάτια των επενδυτών, καθώς δεν υπάρχει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Χώρα με δηλωμένα αντιευρωπαϊκά αισθήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με την δίψα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για αποδόσεις, η προσέλκυση κεφαλαίων είναι σχεδόν δεδομένη.

Εκείνη την χρονική περίοδο μάλλον θα αναζητούμε την τιμή στόχο του Γενικού Δείκτη, μετά την ανοδική διαφυγή από τις 1050 μονάδες....ελπίζω.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο Shanghai Composite ανέκτησε το βήμα του μετά το χθεσινό παραπάτημα

Οι Κινεζικές μετοχές παρέμειναν ασταθείς σήμερα, αλλά ήταν επίπεδες μέχρι το μεσημέρι, μετά από μια πτώση 6,5% χθες. Ο TOPIX ανέβηκε, αλλά οι άλλες ασιατικές αγορές ήταν μικτές, παρά τις πιέσεις στις μετοχές στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές  αγορές χθες από την αναθέρμανση στις ανησυχίες για την Ελλάδα. Ο Eurostoxx 600 υποχώρησε και η εικόνα των αποδόσεων για το χρέος των περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης εμφάνιζε άνοδο μετά τις δηλώσεις Γερμανών και Γάλλων υπουργών Οικονομικών που διέψευσαν δήλωση από τις ελληνικές αρχές την Τετάρτη ότι η συμφωνία ήταν υπό κατάρτιση.

· Το δολάριο έχει διακόψει προσωρινά μετά από ένα ισχυρό ράλι πέντε ημερών που άναψε ο πληθωρισμός έκπληξη στις ΗΠΑ και την ομιλία Yellen την περασμένη Παρασκευή. Η αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ που θα βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα, με τη δεύτερη έκδοση του ΑΕΠ πρώτου τρίμηνου που αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω απότομα. Ψάχνουμε για μια ανάγνωση στο -1,1% (συναίνεση: -0,9%), σε σύγκριση με το +0,2% στην προηγμένη εκτίμηση.

· Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, οι αγορές ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί, και οι αποδόσεις γερμανικών ομολόγων είναι μακριά από τα  βραχυπρόθεσμα υψηλά τους, αφού αυξήθηκαν απότομα από τα μέσα Απριλίου. Αλλά είναι αυτή η σταθερότητα βιώσιμη, ή απλώς αποτελεί ένα προοίμιο για μια άλλη ξεπουλήματος; Η απάντησή μας: μια επανάληψη του sell-off είναι απίθανη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η πρόοδος στις εργασίες του Brussels Group δεν έχει αφήσει ικανοποιημένους τους εταίρους, όπως προκύπτει από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, η οποία πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα σε αρκετά βαρύ κλίμα για την Ελλάδα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Οι εταίροι εκτιμούν ότι παραμένουν πολλά θέματα ανοικτά, ενώ διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση με κάποιες μονομερείς ενέργειές της έχει ξεφύγει από το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι «μία πιθανότητα» εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα δημοσιευθεί αύριο. «Η έξοδος της Ελλάδας (από την ευρωζώνη) είναι μια πιθανότητα», είπε η Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στη Δρέσδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Για ανακρίβειες στη μετάφραση και στην απόδοση της συνέντευξης που παραχώρησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνει λόγο το ΔΝΤ. Κατά τη γερμανική εφημερίδα, η διευθύντρια του ΔΝΤ στη συνέντευξη της, τόνισε ότι «το Grexit είναι μια πιθανότητα». Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις «προχώρησε σε διάψευση». Σύμφωνα με τον κ. Ράις «οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κ. Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές». 

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σηματοδοτούσε επιστροφή στην κρίση χρέους του 2012, αλλά θα δημιουργούσε κινδύνους μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία είχε την έννοια της μονιμότητας, εκτίμησε την Πέμπτη η αντιπρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s για τον κίνδυνο χωρών, Κάτριν Μιλμπρόνερ. «Δεν πιστεύουμε ότι ένα Grexit δεν θα είχε συνέπειες», πρόσθεσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, ενώ επεσήμανε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιόριζε τις επιπτώσεις μέσα από πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση για τη δημοσιονομική σταθερότητα που δημοσιοποίησε χθες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η απουσία μιας άμεσης συμφωνίας για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου που ζητούνται για τις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης.

Για δεύτερη ημέρα χθες, από τα πλέον επίσημα χείλη, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι αναμένει μια συμφωνία με τους δανειστές τα επόμενα εικοσιτετράωρα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με σκοπό, μέχρι την Κυριακή, να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους».

Δυνατότητα άντλησης πρόσθετης ρευστότητας άνω των 40 δισ. ευρώ έχουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha Bank και Eurobank) με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2015. Οι εγγυήσεις που διαθέτουν οι συστημικές τράπεζες επαρκούν για να αντλήσουν από την ΕΚΤ, αν χρειαστούν, 40 με 42 δισ. ευρώ, επιπλέον των περίπου 80,2 δισ. ευρώ που ήδη έχουν αντλήσει.

Την υπογραφή σύμβασης για τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 3.500.000 ευρώ, με ομολογιούχους δανειστές τις Alpha Τράπεζα Α.Ε. και Alpha Bank London Ltd, ανακοίνωσε η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε.

Το δάνειο είναι διάρκειας 55 μηνών και θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας και την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.

Aυξημένα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων της τάξης των €418 εκατ. (+6% σε ετήσια βάση) σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ανακοίνωσε ο Όμιλος της Εθνικής το πρώτο τρίμηνο του 2015, επίπεδο κερδοφορίας, που όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες προβλέψεις, οδηγώντας σε μικρή λειτουργική ζημία της τάξης των €28 εκατ.

Τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίαζαν ζημίες ύψους €159 εκατ., αντανακλώντας, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, κυρίως την επιβάρυνση από τα μη επαναλαμβανόμενα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

Σημαντική βελτίωση του αποτελέσματος προ προβλέψεων, το οποίο αυξήθηκε κατά 17% το α΄ τρίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε 294,6 εκατ. ευρώ, λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εξόδων και της σταθεροποιήσεως των λειτουργικών εσόδων ανακοίνωσε η Alpha Bank. Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 426,3 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του απαιτητικού οικονομικού περιβάλλοντος, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αποτελέσματα θετικά, λόγω των ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης, των υψηλών εξαγωγών και των βελτιωμένων αποδόσεων όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην εγχώρια αγορά, κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο α΄ τρίμηνο του έτους. Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA που απεικονίζουν τη λειτουργία ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, κυρίως, λόγω των επιδόσεων του κλάδου Διύλισης, ενώ, τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 19 εκατ., του περυσινού α΄ τριμήνου. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε συμφωνία για τη δημιουργία και τους όρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κατέληξαν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση των πρώτων χρηματοδοτήσεων του Ταμείου στο τέλος του καλοκαιριού. «Καταλήξαμε σε συμφωνία. Τελική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Ιουνίου», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Γίρκι Κατάινεν, ο αρμόδιος για το πρόγραμμα αυτό Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κατά οποιασδήποτε μορφής απαγόρευσης πληρωμών με μετρητά τάσσεται ο ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι καθώς «δεν συμμερίζεται αυτές τις φαντασιώσεις» των υποστηρικτών μιας τέτοιας απαγόρευσης με την οποία, όπως αυτοί ισχυρίζονται, θα τεθεί τέρμα σε παράνομες δραστηριότητες και στη φοροδιαφυγή.

Με την τοποθέτησή του αυτή ο Εβαλντ Νοβότνι απαντά σε εκείνους που υποστηρίζουν να καταργηθούν τα μετρητά και όλες οι συναλλαγές στο μέλλον να γίνονται με «πλαστικό χρήμα», με τη χρήση δηλαδή ηλεκτρονικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές.

Ποσό σχεδόν 12 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα η Κύπρος μέσω της πώλησης εξαετών κρατικών ομολόγων για φυσικά πρόσωπα, της έκτης Σειράς (Ιούνιος 2015). Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ), στις 20 Μαΐου 2015 τερματίστηκε η περίοδος λήψης αιτήσεων για την αγορά των εξαετών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας και λήφθηκαν 92 αιτήσεις για συνολικό ποσό11.918.700 ευρώ, εκ των οποίων τα 5.000.000 ευρώ αφορούσαν αιτήσεις ξένων επενδυτών.

Βρίσκονται όντως στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών; Και υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες ή πρόκειται για ένα παιγνίδι ισχύος και εντυπώσεων, διερωτάται ο Γερμανικός Τύπος. «Σύγχυση για την πορεία των διαπραγματεύσεων» είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. «Η πορεία των συνομιλιών στη διαμάχη με την Ελλάδα αξιολογείται πολύ διαφορετικά από τους συμμετέχοντες. 

Ανέκαμψαν την Πέμπτη το βράδυ χρυσός και πετρέλαιο, λαμβάνοντας ώθηση από τη διόρθωση του δολαρίου. Ο χρυσός διέκοψε το τετραήμερο πτωτικό σερί, ενώ το πετρέλαιο έκλεισε θετικά, αλλάζοντας στα τελευταία λεπτά το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,2%, στα 1.188,10  δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 0,3%, κλείνοντας στα 57,68 δολάρια το βαρέλι.