Στο σενάριο της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας - μέλους.
Στο σενάριο της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας - μέλους.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη διάρκεια συζήτησης με τον Αμερικανό καθηγητή Οικονομικών Κένεθ Ρόγκοφ, η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στην εφημερίδα Die Zeit.
O κ. Ρόγκοφ πρότεινε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για πέντε ή 10 χρόνια, ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της.
Με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων ένα ευρώ στην Ελλάδα θα έχει μικρότερη αξία από ένα ευρώ στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Γι’ αυτό τον λόγο τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα.
Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.
«Έχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση λέει: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.
Να μη σπαταληθεί άλλος χρόνος, λέει σύμβουλος της Μέρκελ
Εν τω μεταξύ, ο Κρίστοφ Σμιτ, επικεφαλής της ομάδας οικονομικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει να σπαταλά χρόνο και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια αθέτηση των πληρωμών της προς το ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Επειδή αυτό είναι το επιθυμητό, όλα τα μέρη από την πλευρά των πιστωτών εμφανώς επιθυμούν να κρατήσουν αυτή τη δυνατότητα ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Ακόμη ανέφερε ότι «η μπάλα είναι στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αν και η κατάσταση έχει γίνει πιο τεταμένη».
Ο κ. Σμιτ υποστήριξε ότι η Αθήνα καθυστερεί και καθιστά την κατάσταση ασκόπως επισφαλή, ενώ πρόσθεσε ότι αρνείται να πιστέψει πως η Ελλάδα απλά θα επέτρεπε στον εαυτό της να χρεοκοπήσει.
«Η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη επειδή η κυβέρνηση της Αθήνας χωρίς λόγο αφήνει να περάσει τόσο χρόνος. Το βασικό πεδίο μάχης δεν έχει αλλάξει καθόλου», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως «η ελληνική κυβέρνηση εν γνώσει της θα επέτρεπε να συμβεί (μια αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ)».