Τον μηχανισμό «τακτοποίησης» των καταθέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.
Τον μηχανισμό «τακτοποίησης» των καταθέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, το υπουργείο θα προτείνει οι έχοντες καταθέσεις στο εξωτερικό να πληρώνουν φόρο 15% για να μην κατηγορηθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αντίστοιχα, οι έχοντες καταθέσεις στο εσωτερικό θα καλούνται να πληρώσουν φόρο 30% με αντάλλαγμα να μην διωχθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, με την καταβολή του φόρου - 15% για καταθέσεις εξωτερικού και 30% για τις καταθέσεις εσωτερικού - οι καταθέτες δεν θα διώκονται για φοροδιαφυγή και δεν θα αναζητείται η προέλευση των χρημάτων τους. Ωστόσο, δεν θα προστατεύονται από άλλα αδικήματα (π.χ. ποινικά).
Όσον αφορά στις καταθέσεις της Ελβετίας, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση επί του θέματος. Οι ελβετικές τράπεζες, θα ενημερώνουν με επιστολή τους καταθέτες, οι οποίοι θα καλούνται είτε να πληρώσουν τον φόρο (15%) είτε να προσκομίσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις προέρχονται από ποσά τα οποία έχουν φορολογηθεί νόμιμα. Για όσους δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα υπάρχει μπλοκάρισμα των καταθέσεων.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι καταθέσεις. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί μικρό τέλος επί των συναλλαγών ως αντικίνητρο για τις αναλήψεις μετρητών από τα γκισέ ή από τα ATM.