Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2004 18:59

Μικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έπειτα από την προειδοποίηση της Intel για μείωση των εσόδων της στο πρώτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές επωφελούμενες από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα της Bank of America. Παράλληλα, οι επενδυτές εξέλαβαν τη συμφωνία εξαγοράς της Bank One από την J.P. Morgan ως προάγγελο νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων, κυρίως στη Γερμανία.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.456,1 μονάδες μειωμένος κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.626,97 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,4% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.068,8 μονάδες με απώλειες 0,3%.

Σημαντικές απώλειες (3,4%) κατέγραψε η μετοχή της ASML αντανακλώντας την απογοήτευση των επενδυτών σχετικά με τις νέες παραγγελίες της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για ημιαγωγούς.

Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως γερμανικών. Οι τίτλοι της Commerzbank και της Deutsche Bank σημείωσαν άνοδο κατά 4,1% και 1,6% αντιστοίχως.

Κέρδη κατέγραψαν και οι τίτλοι των ασφαλιστικών εταιρειών επωφελούμενες από την αναβάθμιση της ING από την UBS.

Τέλος, μεγάλη άνοδο (13,9%) σημείωσε η μετοχή του ειδησεογραφικού ομίλου Reuters, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι η περίοδος παρατεταμένης πτώσης των εσόδων του ανήκουν στο παρελθόν. Μετά την ανακοίνωση αυτή πολλοί επενδυτικοί οίκοι προχώρησαν σε αναβάθμισή της αξιολόγησής τους για τη βρετανική μετοχή.