Η επιμονή των πιστωτών για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια είναι κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο βασικός λόγος που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.
Η επιμονή των πιστωτών για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια είναι κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο βασικός λόγος που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη - ή και τα δύο - να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων».
Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της».
Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών.
Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, λέει ο υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος - απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια.
Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με «ισοδύναμα» μέτρα.
Η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση (σ.σ. της οικονομίας της) αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά, αναφέρει ακόμη.
Ξεκάθαρα - καταλήγει ο κ.Βαρουφάκης - η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά.
Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό.