Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2004 00:01

Τεχνολογική ευφορία στη Ν.Υ.

ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ θετικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εταιρειών, όπως Juniper Networks και General Electric, στήριξαν τη Wall Street, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και ειδικά τον τομέα τεχνολογίας.

Ο δείκτης Nasdaq άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου του 2001, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου του 2002.

Η μετοχή της Juniper, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εξοπλισμού δικτύου στις ΗΠΑ, ενισχύθηκε 24%, καθώς τα τριμηνιαία αποτελέσματα της εταιρείας ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα.

Η μετοχή της Lucent Technologies ενισχύθηκε 7%, αποτελώντας μία από τις πιο δραστήριες μετοχές του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Φήμες για επικείμενο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στους τομείς φαρμακοβιομηχανιών και τραπεζών, σε συνδυασμό με τη νέα υποχώρηση του ευρώ -εξέλιξη που τόνωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές εξαγωγικών επιχειρήσεων- ενέπνευσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σε νέα υψίπεδα για τους τελευταίους 16 μήνες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,02% και 0,89%, στις 990,33 μονάδες και τις 2.865,97 μονάδες, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται πλέον στα ψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002 και ήδη 2% ψηλότερα φέτος.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως οι επενδυτές δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ επισήμαναν πως και η διόρθωση των ευρώ τις τελευταίες ημέρες εκτόνωσε κάπως το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε για τις μετοχές εξαγωγέων. Το ευρώ έπεσε από τα 1,29 δολάρια που ήταν τη Δευτέρα στα 1,24 δολάρια χθες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Adecco (-11,5%), Tiscali (-10%), Commerzbank, HVB Group (+4,2%), Aventis (+1,6%), Sanofi (+3,6%), L'Oreal (+3,2%), Altana (+2,9%), Shcering (+4,8%), Alcatel (+4,1%), ASM International (+4,2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ