Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 07:32

Ισχυροποιείται το ευρώ έναντι του δολαρίου στην Ασία

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου στην Ασία, καθώς εικάζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφύγει να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού ή θα πουλήσει το νόμισμα, προκειμένου να περιορίσει την αστάθεια των συναλλαγματικών του ισοτιμιών.

Η ΕΚΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλέστηκαν τα σταθερά επιτόκια από τις υπερβολικές κινήσεις που ώθησαν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κατά 20% υψηλότερα έναντι του δολαρίου πέρυσι.

«Είδαμε τις πωλήσεις που έπρεπε να γίνουν σε ευρώ», ανέφερε ο Tommy Ong, αντιπρόεδρος του τμήματος των κρατικών εντόκων γραμματίων και των αγορών στην DBS (Hong Kong) Ltd., τμήματος της μεγαλύτερης τράπεζας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη του στο Bloomeberg News, συμπληρώνοντας : «Τα μέλη της ΕΚΤ θα μπορούσαν να μειώσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά την τελευταία τους συνεδρίαση, εάν ήθελαν στην πραγματικότητα να σταματήσουν το ράλι του νομίσματος».

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, με το οποίο συναλλάσσονται οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης, αναρριχήθηκε στο 1,2382 έναντι του δολαρίου στις 12:43' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,2349 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όπου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, σε 1,2334 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ έφθασε σταεπίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, στο 1,2899, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, να εκφράσουν την ανησυχία τους, ότι η ισχυροποίηση τουο ευρώ θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το ευρώ ενδέχεται να ανέλθει στο 1,40 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.