Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πληροφορία του New York Times Magazine, που θέλει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ηχογράφησε τις συνομιλίες του Eurogroup στη Ρίγα. Για δεύτερη ημέρα ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το θέμα.
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πληροφορία του New York Times Magazine, που θέλει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ηχογράφησε τις συνομιλίες του Eurogroup στη Ρίγα. Για δεύτερη ημέρα ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το θέμα.
«Ο απαράδεκτος κύριος Βαρουφάκης» επιγράφει η Handelsblatt σχετικό άρθρο και τονίζει ότι τέτοιες πρακτικές επιβαρύνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Χαρακτηρίζει δε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «μετρ της διάψευσης», αφού όπως γράφει, «τo βράδυ της Τετάρτης πραγματικά καυχιόταν για την ιστορία και δήλωνε χαρούμενος ότι κάποιοι μπορεί να φοβούνται τώρα, μήπως οι συνομιλίες του Eurogroup δουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό ακούστηκε σαν επιβεβαίωση». Το πρωί της Πέμπτης όμως ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στους δημοσιογράφους ότι όλα είναι ψέματα, σημειώνει η εφημερίδα.
«Ενδεχομένως ο υπουργός Οικονομικών να συνειδητοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας τη βαρύτητα των δηλώσεών του», εικάζει η Handelsblatt.
Την αρνητική εικόνα που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με το πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών επικαλείται η εφημερίδα Tagesspiegel. Το ζήτημα της ηχογράφησης έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, που είχαν προκαλέσει επίσης μεγάλη αίσθηση.
Η εφημερίδα ωστόσο δίνει μια πιθανή εξήγηση ανατρέχοντας στο Eurogroup της Ρίγας: «Ανώνυμες και μη προσδιορίσιμες πηγές μιλούν για εξύβριση (κατά του κ. Βαρουφάκη) από τον κύκλο των υπουργών. Η παρατήρηση του Βαρουφάκη – εάν όντως έγινε έτσι - ήταν προφανώς άμυνα και αντίδραση προς αυτούς τους ανώνυμους ισχυρισμούς, όμως για άλλη μια φορά δεν πέτυχαν τον στόχο τους.»
Άρθρο είκοσι Γάλλων και Γερμανών διανοουμένων δημοσιεύει σήμερα η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Βοηθήστε την Ελλάδα!». Πρόκειται για ένα μανιφέστο υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το οποίο όμως δεν παραλείπει να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα.
«Ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική, πολιτική αποτυχία. Προπάντων όμως θα οδηγούσε τους Έλληνες πολίτες σε μία κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Ωστόσο, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις της οικονομίας και των πολιτικών θεσμών της εις βάρος των πολιτών των άλλων χωρών θα ήταν επίσης μια συλλογική, πολιτική αποτυχία», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου.
Επιπλέον, στέκονται πολύ θετικά απέναντι στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζουν ως ευκαιρία για την κυβέρνηση να αποκτήσει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση ώστε να αλλάξει πορεία, εάν και εφόσον βέβαια οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Τέλος σημειώνουν: «Η Ευρώπη χρωστάει στη χώρα αλληλεγγύη και οφείλει να της δώσει μια προοπτική εντός της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη πρέπει όμως να είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και για ένα επώδυνο για όλους Grexit».
Η Bild αναλύει σήμερα το πρόγραμμα των πέντε σημείων του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ για την Ελλάδα, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: «Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξουν χρήματα / Όχι άλλα κόλπα / Όχι σε τρίτο πακέτο στήριξης / Αυστηρή τήρηση των κανόνων του ευρώ / To Grexit να μην αποτελεί ταμπού.»
Ο υπουργός που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να υλοποιήσει τις συμφωνημένες περικοπές, όπως και τις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακό και συνταξιοδοτικό. Το χειρότερο θα ήταν τώρα ένας φαινομενικός συμβιβασμός. Με αυτό θα διακινδυνεύαμε την αξιοπιστία του ευρώ ως σταθερό νόμισμα».
Πηγή: Deutsche Welle