Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 09:47

Nέα άνοδος στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Η διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, χάρη στη συνεχιζόμενη εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου, σε συνδυασμό με την ανέλπιστη απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής οδήγησε σε νέα άνοδο τις ιαπωνικές μετοχές.

Τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση κερδών, κυρίως σε μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

«Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας έδωσε γρήγορα τη θέση του στις ανησυχίες ότι το πρόσφατο ράλι ήταν κάπως απότομο, ιδίως για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ιάπωνας χρηματιστής.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,61% και διαμορφώθηκε στις 11.103,10 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 11.193,64 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.075,94 μονάδες αυξημένος κατά 0,35%.

Οι μετοχές των εταιρειών Sony και Canon ενισχύθηκαν κατά 2,56% και 2,38% αντιστοίχως επωφελούμενες από την υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου.