Αντικείμενο σχολιασμού του σημερινού γερμανικού Τύπου είναι για άλλη μια φορά οι δηλώσεις και κινήσεις του Έλληνα υπουργού Oικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Αντικείμενο σχολιασμού του σημερινού γερμανικού Τύπου είναι για άλλη μια φορά οι δηλώσεις και κινήσεις του Έλληνα υπουργού Oικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Στην έντυπη έκδοσή της, η Handelsblatt χαρακτηρίζει πρόκληση απέναντι στους δανειστές την πληροφορία, που μεταφέρει το περιοδικό New York Times Magazine, ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ηχογράφησε τις συνομιλίες του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο Απρίλιο. «Όχι μόνο δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, αλλά απαγορεύεται», σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο της Ευρωζώνης. «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα ευνοούσε το κλίμα των διαπραγματεύσεων.»
Στο ίδιο δημοσίευμα, η Handesblatt αναφέρεται και σε πρόσφατη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας χρησιμοποιεί ακόμη πιο σκληρή γλώσσα για το ζήτημα των ηχογραφήσεων και κάνει λόγο για Riga-Gate, ενώ παράλληλα προβλέπει Varoufexit. «Αν όντως κατέγραψε τις συνομιλίες, τότε δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Είναι για να τραβάει κανείς τα μαλλιά του με την Ελλάδα», σχολιάζει σήμερα η εφημερίδα Bild αφού, όπως γράφει, η κυβέρνηση όχι μόνο ξεχνάει το πρωί τι έχει πει το προηγούμενο βράδυ αλλά θέλει τώρα να καλέσει 250 μάρτυρες στη βουλή μεταξύ των οποίων την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της κατάθεσης η εφημερίδα αναφέρει: «Πρόκειται για τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσωσαν τους Έλληνες το 2010 από την απόλυτη συντριβή (…) Άλλα προβλήματα δεν έχουν;». «Η Ευρώπη περιμένει εδώ και μήνες συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και την αποδοχή αυτών από την Αθήνα. Μάταια!», σχολιάζει με το γνωστό της καυστικό ύφος η Bild.
Τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Γερμανό ομόλογό του σχολιάζει το Spiegel Online. Η ιστοσελίδα, όπως και πολλά άλλα γερμανικά μέσα, μεταφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός θωρεί ότι στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Σόιμπλε η εξουσία παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι τα επιχειρήματα.
Τελικά το άρθρο συμπεραίνει ότι: «Μια γρήγορη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δεν διαφαίνεται. Και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προκαλεί αίσθηση με τις δηλώσεις του, οι οποίες θεωρούνται επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.»
Τις συζητήσεις για τα εργασιακά φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει και πάλι η Αθήνα, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αφού, όπως λέει, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για παραχωρήσεις στις συζητήσεις με τους δανειστές. Ειδικά τα εργασιακά, γράφει η εφημερίδα, θεωρούνταν θέμα ταμπού για την Αθήνα. Μετά και την κατάθεση νέας πρότασης μεταρρύθμισης από την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.
«Μόνο όταν συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα μπορεί να αναμένει την εκταμίευση της δόσης του δανείου ύψους 7,3 δισ. ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα, ενώ κάνει λόγο και για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. «Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασαν για άλλη μια φορά την Τετάρτη για την περαιτέρω ενίσχυση ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας». Η Αθήνα φέρεται να έχει ζητήσει αύξηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ της έκτακτης ρευστότητας.
Πηγή: Deutsche Welle