Στη Ρίγα της Λετονίας θα παιχτεί σήμερα κι αύριο η τελευταία, ίσως, πράξη του «ελληνικού δράματος», με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει τη συγκατάθεση των ισχυρών εταίρων για ένα περίγραμμα συμφωνίας, που θα δίνει αποτελεσματική ώθηση στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και το Eurogroup.
Από την έντυπη έκδοση
Στη Ρίγα της Λετονίας θα παιχτεί σήμερα κι αύριο η τελευταία, ίσως, πράξη του «ελληνικού δράματος», με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει τη συγκατάθεση των ισχυρών εταίρων για ένα περίγραμμα συμφωνίας, που θα δίνει αποτελεσματική ώθηση στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και το Eurogroup.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των πλευρών, οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σήμερα, στη Ρίγα, ενδέχεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Στην Αθήνα, χθες, παράγοντες πλησίον της κυβερνητικής ηγεσίας διαβεβαίωναν ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην πρωτεύουσα αυτής της χώρας της Βαλτικής με την απόφαση να καταθέσει τη συνεισφορά του για την επίτευξη συμφωνίας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κοινή αντίληψη σε πολλά θέματα, όπως ο ΦΠΑ, τα «κόκκινα» δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού σκέλους της διαπραγμάτευσης για φέτος και του χρόνου, το οποίο ακόμη δεν έχει κλείσει.
Ολοι οι παράγοντες στο «ελληνικό δράμα» φαίνεται να έχουν πλήρη συνείδηση των παραμέτρων και καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά και στην ελληνική οικονομία τείνουν να διαμορφωθούν καταστάσεις πολύ δύσκολα αναστρέψιμες, δείχνουν να αντιλαμβάνονται το επείγον μιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, τα επόμενα δύο 24ωρα θα κρίνουν εάν συγκληθεί τελικά έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κοινή αντίληψη σε πολλά θέματα, όπως ο ΦΠΑ, τα «κόκκινα» δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού σκέλους της διαπραγμάτευσης για φέτος και του χρόνου, το οποίο ακόμη δεν έχει κλείσει. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει προσέγγιση στο συνταξιοδοτικό και τα θέματα της αγοράς εργασίας.
Οπως παρατηρούν, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από τον χρόνο και την εξάντληση της ρευστότητας της χώρας, ωστόσο συμφωνία θέλουν και οι εταίροι-δανειστές, προκειμένου να κλείσει η φάση αυτή του ελληνικού ζητήματος που δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, που επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο, η Ελλάδα έχει καταθέσει, για πρώτη φορά, μια ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία περιλαμβάνει και σχέδια για προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό. Στο εσωτερικό μέτωπο, το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες να πείσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το αναπόφευκτο των εξελίξεων.
Μετά την πεντάωρη συνάντηση που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ενημέρωσαν αναλυτικά για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λόγο για μια «ενιαία συμφωνία» και εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει στη φάση της διαπραγμάτευσης να πετύχει μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλό ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος, να μην υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε νόμος για ομαδικές απολύσεις, να καταρτιστεί νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις, να προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο και ανακατανομή των φορολογικών βαρών, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν και την ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο με παρόντα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και θα επιδιώξει να αμβλύνει, αν όχι να εξουδετερώσει, τις αντιρρήσεις.
Tεχνικές συζητήσεις
Καθοριστικές για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών είναι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εκπροσώπων των εταίρων - δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, που ξεκίνησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του λεγόμενου Βrussels Group.
Ο προγραμματισμός αυτής της φάσης των διά ζώσης διαπραγματεύσεων είναι να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα επιτευχθεί μέχρι αύριο, γιατί αν καταγραφεί προσέγγιση θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν αυτές τις συζητήσεις καθοριστικές γιατί συνδέονται άμεσα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αύριο και μεθαύριο στη Ρίγα της Λετονίας, όπου ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με συναντήσεις στο περιθώριο με Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξει τον δρόμο για την παροχή ρευστότητας στη χώρα.
Όπως τονίζουν στη βελγική πρωτεύουσα, το είπε και χθες ο επίτροπος Μοσκοβισί, οι διαπραγματεύσεις έχουν καταγράψει τις τελευταίες τρεις βδομάδες ουσιαστική πρόοδο, ωστόσο δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο τέτοιο που η πρόοδος να θεωρείται ικανοποιητική, ώστε να υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση των διαθέσιμων του προγράμματος (7,2 δισ. ευρώ).
Όπως δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, υπάρχει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, υπάρχουν όμως αρκετά κενά στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων εβδομάδων. «Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, πρέπει να επιταχύνουμε, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Νομίζω πως είναι εφικτό» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί ενώπιον επιτροπής της γαλλικής Γερουσίας στο Παρίσι.
Αναφερόμενος σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι έχει επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, αρνήθηκε όμως να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Ο βαθμός πολιτικής βούλησης θα καθορίσει τι θα συμβεί μετά», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων υπήρξε μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι τους προηγούμενους μήνες. «Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί... παραμένουν μεγάλα κενά, ειδικότερα στις συντάξεις και τα εργασιακά», διευκρίνισε.
Είναι προφανές ότι μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση των θέσεων στο Βrussels Group, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνολικής συμφωνίας, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να μπορέσει ο πρωθυπουργός να αποσπάσει από τους εταίρους στη Ρίγα τη σύγκληση ενός έκτακτου Εurogroup την επόμενη εβδομάδα για την Ελλάδα.
Στην περίπτωση αυτή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν είτε να αποφασίσουν την τμηματική καταβολή ρευστότητας υπό την προϋπόθεση υλοποίησης των συμφωνηθέντων, που δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, είτε να στείλουν ένα μήνυμα στην ΕΚΤ προκειμένου η τελευταία να αυξήσει το ποσό των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.
Γερμανική πηγή αναφερόμενη στη συνάντηση που θα έχει η Αγκελα Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα στη Ρίγα, ανέφερε ότι η καγκελάριος θα ακούσει με προσοχή τον Ελληνα πρωθυπουργό σχετικά με το τι έχει γίνει και τις δεσμεύσεις που προτίθεται να αναλάβει, ώστε στη συνέχεια κι αυτή με τη σειρά της να λάβει τις δικές της αποφάσεις
Το βέβαιο είναι ότι η καθυστέρηση εξεύρεσης συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης άρχισε να δημιουργεί πρόβλημα και στην κα Μέρκελ, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι φωνές εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και κυρίως των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας που τάσσονται κατά ενός τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Η κα Μέρκελ επιχειρεί τις τελευταίες μέρες να πείσει τους βουλευτές της για την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό θέλει να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Ωστόσο, αυτό που τονίζουν σε όλους τους τόνους στις Βρυξέλλες, τόσο στην Κομισιόν όσο και διπλωματικές πηγές, είναι ότι η Ρίγα είναι μια ευκαιρία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις τεχνικές συζητήσεις στο Βrussels Group. Με άλλα λόγια, εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες δεν θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την Ελλάδα ούτε στη Ρίγα.
Άλλωστε είναι πάγια θέση των Γερμανών: πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά τα υπόλοιπα. Αναφορικά με την ουσία των διαπραγματεύσεων στο Βrussels Group, τα θέματα που κυριαρχούν σ’ αυτή τη φάση είναι τα δημοσιονομικά, δηλαδή ο ΦΠΑ, τα «κόκκινα» δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα.
Για τα θέματα αυτά υπάρχει κοινή αντίληψη, όπως επισημαίνει η Κομισιόν τις τελευταίες μέρες, αλλά όχι συμφωνία. Στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την πρόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου να συναντηθεί στη Ρίγα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σενάρια για διάγγελμα
Να απευθύνει ένα σημαντικό διάγγελμα στο οποίο θα υποστηρίξει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα σκέπτεται η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς αντιμετωπίζει πιθανή εξέγερση έως και εκατό βουλευτών του κόμματός της, δηλαδή περίπου του ενός τρίτου της κοινοβουλευτικής της ομάδας.
Η κα Μέρκελ θα κάνει την ομιλία αυτή αφού η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία με όρους που θεωρεί ότι θα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να «πουλήσει» τη συμφωνία στο κοινοβούλιό της και στη γερμανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Θα προβάλει το επιχείρημα πως μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της κας Μέρκελ συζητούν με όσους αντιτίθενται στην παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντάς τους ότι μπορεί να τους ζητηθεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να αποτραπεί μία στάση πληρωμών, ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που απαιτούν οι πιστωτές, σύμφωνα με άλλους τρεις κομματικούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο.
Συρρικνώνονται τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου
Το οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα του Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του έτους οδήγησε σε δραματική μείωση των ταμειακών αποθεμάτων, αφού για την αποπληρωμή των δανείων και των ομολόγων που έληξαν χρησιμοποιήθηκαν ρευστά διαθέσιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, που αποτυπώνονται στο δελτίο του Δημοσίου Χρέους, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου στο τέλος του Μαρτίου συρρικνώθηκε σε μόλις 797 εκατ. ευρώ, που είναι χαμηλότερο ποσό των τελευταίων ετών.
Συγκριτικά με το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Δεκεμβρίου 2014 (2.574 εκατ. ευρώ), προκύπτει μια μείωση της τάξης των 1.778 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε το Δημόσιο, καθώς για να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων προς το ΔΝΤ και ομόλογα αλλοδαπού δικαίου χρησιμοποίησε τα ταμειακά αποθέματα που διέθετε.
Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με έγγραφο του ΟΔΔΗΧ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το καθαρό ποσό που πρέπει να καταβληθεί για χρεολύσια ομολόγων και δανείων από την 1η Μαΐου 2015 έως το τέλος του 2015 φτάνει σε 13,1 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 12 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες όμως αναχρηματοδοτούνται. Αντίστοιχα, για τόκους θα πρέπει να καταβληθεί στο ίδιο διάστημα ποσό το οποίο σήμερα είναι στα 3,1 δισ. ευρώ.
Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση έχει plan B και plan C για το θέμα του ΦΠΑ
«Η πρόταση είναι να πάμε από τρεις σε δύο συντελεστές ΦΠΑ, ωστόσο η κυβέρνηση έχει plan B και plan C» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το θέμα ως «εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, που καταπολεμά τη γραφειοκρατία».
Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευλύγιστη αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group, ενώ ανέφερε ότι οι αντιδράσεις για τον ΦΠΑ ήταν θετικές.
«Εχουμε και plan B και plan C, τα οποία είναι και λελογισμένα» είπε και πρόσθεσε: «Η πρόταση σχετικά με τον ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το Δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον». Παράλληλα, επέμεινε ότι «οι θεσμοί μάς λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ».
«Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση. Απαντώντας σε ερωτήσεις επιχειρηματιών, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως είναι τρομοκρατημένος με τη χρηματοδοτική ασφυξία που επιβάλλουν οι εταίροι και την κατάσταση στην αγορά.
Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας μέχρι τις αρχές Ιουνίου, καθώς -όπως υπογράμμισε- «δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα».
Την ίδια ώρα, όμως, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ δεν θα θέλει να συμμετάσχει σε μια συμφωνία, δηλαδή σε ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο, μετά την ολοκλήρωση του τετραμήνου.
«Εχω ηχογραφήσει το Eurogroup»
Λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΒΕΑ, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην αποκάλυψη των «New York Times» ότι κατέγραφε τις συνομιλίες στη συνάντηση Eurogroup στη Ρίγα.
«Ο σεβασμός της εμπιστευτικότητας με τους εταίρους είναι υποδειγματικός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό. Αιχμές κατά των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά και πολιτικών εκπροσώπων των εταίρων της Ελλάδας άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους «New York Times», αναφέροντας ότι ποτέ οι συνάδελφοί του στο Eurogroup δεν τον κατηγόρησαν ότι σπαταλά συνειδητά χρόνο στις διαπραγματεύσεις μαζί τους.
Στο πλαίσιο εκτεταμένου άρθρου για τον ίδιο και τον ρόλο του στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της, στο περιοδικό των «New York Times», με τίτλο «Κατάλληλος υπουργός Οικονομικών για μια ελληνική τραγωδία», ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για «φρενίτιδα συσκοτίσεων και ψεμάτων», για την οποία «δεν ευθύνονται απολύτως», υπονοώντας διαρροές από πολιτικά πρόσωπα. «Φαίνεται σαν να υπήρξαν διαρροές αποκομμένες από την πραγματικότητα σε σχέση με το τι συνέβη.
Ολες αυτές τις αναφορές ότι μου συμπεριφέρθηκαν άσχημα, ότι με αποκαλούσαν με επιτιμητικά επίθετα, ότι με είπαν χασομέρη, τις αρνούμαι με κάθε ίνα του σώματός μου» αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι έχει ηχογραφήσει την επίμαχη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ωστόσο δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της για λόγους απορρήτου.
Συρρικνώνονται τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου
Το οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα του Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του έτους οδήγησε σε δραματική μείωση των ταμειακών αποθεμάτων, αφού για την αποπληρωμή των δανείων και των ομολόγων που έληξαν χρησιμοποιήθηκαν ρευστά διαθέσιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, που αποτυπώνονται στο δελτίο του Δημοσίου Χρέους, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου στο τέλος του Μαρτίου συρρικνώθηκε σε μόλις 797 εκατ. ευρώ, που είναι χαμηλότερο ποσό των τελευταίων ετών.
Συγκριτικά με το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων του Δεκεμβρίου 2014 (2.574 εκατ. ευρώ), προκύπτει μια μείωση της τάξης των 1.778 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε το Δημόσιο, καθώς για να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων προς το ΔΝΤ και ομόλογα αλλοδαπού δικαίου χρησιμοποίησε τα ταμειακά αποθέματα που διέθετε.
Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με έγγραφο του ΟΔΔΗΧ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το καθαρό ποσό που πρέπει να καταβληθεί για χρεολύσια ομολόγων και δανείων από την 1η Μαΐου 2015 έως το τέλος του 2015 φτάνει σε 13,1 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 12 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις εντόκων γραμματίων, οι οποίες όμως αναχρηματοδοτούνται. Αντίστοιχα, για τόκους θα πρέπει να καταβληθεί στο ίδιο διάστημα ποσό το οποίο σήμερα είναι στα 3,1 δισ. ευρώ.
Ο Σόιμπλε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική στάση πληρωμών, με τη στάση του να εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική ευθεία.
Σε συνέντευξή του στην «WSJ» και τη γαλλική «Les Echos» και ερωτηθείς εάν μπορεί να επαναλάβει τη διαβεβαίωση που έδωσε στο τέλος του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού την επαναλάβω, υπό τις παρούσες συνθήκες».
«Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μάς άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Οπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις περισσότερες ιδέες των Βρυξελλών για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Ο ίδιος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιοριστεί στον ρόλο που έχει ως ένας από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν την εφαρμογή του προγράμματος, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Πολλοί άνθρωποι μιλούν για πράγματα που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε δεν έχουν την ευθύνη γι’ αυτά» σημείωσε.
«Η Κομισιόν παίζει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις θεσμούς, αλλά ενεργεί εντός των ορίων αυτής της λειτουργίας» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Μεταξύ των προτάσεων που ο κ. Σόιμπλε έχει απορρίψει είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο πρέπει να αρχίσουν πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Εκτός συζήτησης είναι και η έκκληση της Αθήνας για μια πολιτική λύση, που θα υπερβαίνει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις.
«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς ήταν ανέκαθεν σκληρές, αλλά έχουν στεφθεί όλες τις φορές με επιτυχία. Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω σε αυτήν τη διαδικασία» κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.