Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 17:04

Διαφωνούν στα στοιχεία για την ανεργία

Εντονα αμφισβήτησε σήμερα ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γιάννης Νικολάου τον ισχυρισμό ότι η ανεργία έχει φτάσει στο 13,2%.

Ο κ. Νικολάου δέχθηκε, ωστόσο, ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον οργανισμό αυτή τη στιγμή είναι 506.914, από τις 390.000 της Στατιστικής Υπηρεσίας που στηρίζουν την εικόνα ότι η ανεργία περιορίζεται στο 8,9%.

Ομως ο διοικητής του ΟΑΕΔ υπογράμμισε ότι καταμετρώνται από τον οργανισμό ως άνεργοι και οι εποχικώς απασχολούμενοι, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα και μιας τεχνητής αύξησης του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων λόγω των προγραμμάτων επιδότησης απασχόλησης που προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος.

Τα μόνα στοιχεία, τα οποία είναι αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο και χρησιμοποιούνται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, είναι τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις διαφορές των στοιχείων για το ύψος της ανεργίας.

Η Στατιστική Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια συμμορφώνονται πλήρως με τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις οδηγίες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον αριθμό των ανέργων, αυτά δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα της ΕΣΥΕ δεδομένου ότι δεν διαμορφώνονται με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται από τη Eurostat.

«Κρύβει στοιχεία η ΕΣΥΕ»

Στον ισχυρισμό ότι η ανεργία ξεπερνάει το 13,2% επέμεινε ο αναλυτής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», Γ. Βερναρδάκης που παρουσίασε σήμερα βιβλίο του Ινστιτούτου σχετικά με τα θέματα απασχόλησης.

Ο κ. Βερναρδάκης κατηγόρησε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι κρύβει στοιχεία και δίνει βελτιωμένη εικόνα της πραγματικότητας, καταλήγοντας ότι μόνο ο ΟΑΕΔ γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανέργων.

Για εκτίναξη της ανεργίας στο 13,2% κάνει λόγο και ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Παρόμοια στοιχεία, όπως αναφέρει, δίνει εδώ και καιρό και το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΕ, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι το δεύτερο υψηλότερο της Ε.Ε. Για να μειωθεί η ανεργία, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις, ενώ η επιδότηση ανεργίας είναι απλώς και μόνο βραχυπρόθεσμο μέτρο.

Για να μειωθεί η ανεργία, θα πρέπει να υπάρξει υψηλός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και αυτό, όπως τονίζει, μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή σημειώνει ότι το διαθέσιμο εισόδημα μπορεί να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα κυρίως με τη μείωση της φορολογίας.

Για κρυφή ανεργία έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σήμερα σε συνέδριο συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι οι περίπου 600.000 άνεργοι του 2003 αποτελούν κόλαφο για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, που ανέδειξε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων.

Τέλος, ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος σχετικά με τις καταγγελίες για την εγγεγραμμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ.