Στις έντονες αντιρρήσεις των δανειστών φαίνεται να «σκοντάφτει» η εξαγγελία για φθηνότερες συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Όπως παραδέχτηκαν πριν από λίγο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι «θεσμοί» δεν αποδέχονται την εφαρμογή μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συντελεστών. Εκτιμούν ότι να επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 15% στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ή ακόμη και ΦΠΑ με συντελεστή 6,5% για τις αγορές τροφίμων, φαρμάκων και βιβλίων, μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες δημοσιονομικές απώλειες εις βάρος της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Στις έντονες αντιρρήσεις των δανειστών φαίνεται να «σκοντάφτει» η εξαγγελία για φθηνότερες συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών καρτών.
Όπως παραδέχτηκαν πριν από λίγο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι «θεσμοί» δεν αποδέχονται την εφαρμογή μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες συντελεστών.
Εκτιμούν ότι το να επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 15% στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ή ακόμη και ΦΠΑ με συντελεστή 6,5% για τις αγορές τροφίμων, φαρμάκων και βιβλίων, μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλες δημοσιονομικές απώλειες εις βάρος της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Κατά τις χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών – ο οποίος και αποκάλυψε το σχέδιο για τους μειωμένους συντελεστές που θα αφορούν στις συναλλαγές με κάρτες - είχε τονίσει ότι η ελληνική πρόταση έχει τύχει θετικής υποδοχής από εκπροσώπους των δανειστών. Σήμερα, όμως η εικόνα άλλαξε.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει ενστάσεις και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον ΦΠΑ. Οι υπηρεσίες δεν στέκονται σε ζητήματα δημοσιονομικού κενού, τα οποία άλλωστε δεν αποτελούν αρμοδιότητά τους, αλλά στις τεχνικές δυσκολίες που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή διαφοροποιημένων συντελεστών ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής.
naftemporiki.gr