Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 11:39

Νταβός : Αρχισαν οι εργασίες του 33ου παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ

Με την παρουσία περίπου 30 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και 2.000 εκπροσώπων της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ζωής άρχισαν σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας οι εργασίες του 33ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις του Φόρουμ θα είναι η ανοικοδόμηση του Ιράκ. Μεταξύ των προσκεκλημένων στο Φόρουμ είναι οι πρόεδροι του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί, της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέινι, ο οποίος θα μιλήσει το Σάββατο, και ο αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Θα παραστούν επίσης τουλάχιστον έξι ιρακινοί υπουργοί.

Οι ελβετικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες αστυνομικοί και 2000 στρατιώτες.

Οπως και πέρυσι, έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις στον εναέριο χώρο του Νταβός και δύο μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 περιπολούν συνεχώς πάνω από το Αλπικό θέρετρο.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση κατά της Παγκοσμιοποίησης στην γειτονική πόλη Γκουάρ όπου αναμένεται να πάρουν μέρος 1000 έως 1.500 διαδηλωτές, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντανεάλα Μπερσιέ. «Η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας είναι παρόμοια με πέρυσι» τόνισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν τρομοκρατικές απειλές. «Αναλύουμε την κατάσταση καθημερινά και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν χρειαστεί», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.