Άρδην άλλαξε το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά με σημαντικά κέρδη, μετά και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συμβιβαστική πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Άρδην άλλαξε το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά με σημαντικά κέρδη, μετά και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συμβιβαστική πρόταση που ετοιμάζεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,62% στις 825,1 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 825,45 μονάδες και η χαμηλότερη στις 790,05. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,22% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 68,58 εκ. € περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 0,35 εκ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης “πάλευε” να κρατήσει τις 800 μονάδες, καθώς οι ρευστοποιήσεις, ειδικά σε δεικτοβαρείς μετοχές, ήταν έντονες. Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε την τελευταία ώρα, λόγω του δημοσιεύματος περί παρέμβασης της Κομισιόν ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπρέντχαρντ, ωστόσο, δήλωσε άγνοια για τα περί ύπαρξης πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.
Η αγορά, όμως, έδειξε να αντιδρά θετικά στο δημοσίευμα του “Βήματος”, σύμφωνα με το οποίο πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους - στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις - φορείς. Στο κείμενο τίθενται οι όροι για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
Στο μεταξύ, θετικά λειτούργησαν και οι δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται πιο κοντά σε μια κοινή αντίληψη σε ό,τι αφορά πολλούς τομείς, όπου θα γίνουν μεταρρυθμίσεις.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 1,48% στις 247,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 660,32 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 4,31%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+7,69%), της Πειραιώς (+6,98%), της ΔΕΗ (+6,26%) και της Ελλάκτωρ (+5,11%), ενώ μεγάλη ώθηση έδωσαν και οι μετοχές της Motor Oil (+4,27%), της Εθνικής (+4,20%), της Jumbo (+3,39%), της Aegean Airlines (+3,35%), της Μυτιληναίος (+3,20%) και του ΟΛΠ (+3,20%).
Αντίθετα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (-3,01%), του ΟΠΑΠ (-2,35%), της Folli Follie (-1,74%), της Alpha Bank (-0,33%), των ΕΛΠΕ (-0,23%) και του ΟΤΕ (-0,23%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (5,26%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χρηματοοικομικών (-3,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 71 κινήθηκαν ανοδικά, 38 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.