Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μία ακόμη συνεδρίαση αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίων, από την οποία δεν έλειψε η μεταβλητότητα.
Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μία ακόμη συνεδρίαση αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίων, από την οποία δεν έλειψε η μεταβλητότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,55% στις 833,42 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 843,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 815,85. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 71,12 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 5,13 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά επιβεβαίωσε για ακόμη μία συνεδρίαση ότι οχυρώνεται στα επίπεδα των 800-850 μονάδων. Δεν επιχειρεί ούτε την ανοδική διαφυγή, ποντάροντας σε μια συμφωνία εντός των χρονικών ορίων που έχουν θέσει οι ανάγκες του ελληνικού κράτους, αλλά και ούτε μια πτώση σε επίπεδα που θα απειλήσουν μεγάλες θέσεις θεσμικών της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα, έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη υπομονή παρακολουθώντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μόνο ομαλές δεν είναι.
Στο μεταξύ τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προκαλούν έντονη μεταβλητότητα στην αγορά με τις αναπροσαρμογές που κάνουν, καθώς πλέον εντάσσουν στην στρατηγική τους τα νέα δεδομένα που ανακοινώνονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δημοσιονομικές επιδόσεις, διαμόρφωση του ΑΕΠ και θεμελιώδη μεγέθη είναι μερικές από τις μεταβλητές που πλέον επανέρχονται στους σχεδιασμούς των διαχειριστών.
Το θετικό των τελευταίων συνεδριάσεων πάντως είναι ότι δεν διαφαίνεται ότι η αγορά προξοφλεί κάποια αρνητική εξέλιξη, αφού επιβεβαιωθεί η συμφωνία. Η οικονομική στασιμότητα, οι εκροές καταθέσεων και η κατάρρευση της πίστης είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που δεν έχουν ληφθεί υπόψιν σε αρκετά χαρτοφυλάκια, εξέλιξη που, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, δεν αποκλείεται να γίνει η αιτία έντονης μεταβλητότητα μεσοπρόθεσμα.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 250,03 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +1,91%. Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+6,48%), της MIG (+6,20%), της Motor Oil (+3,73%), της ΕΧΑΕ (+3,07%) και του ΟΤΕ.
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean Airlines (-7,01%), της Πειραιώς (-3,70%), της ΔΕΗ (-3,47%), της Viohalco (-1,68%), της Eurobank(-1,41%), της Jumbo(-1,27%) και του ΟΛΠ (-1,20%).
Η πτώση των Πειραιώς και Eurobank οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη να καταγράψει απώλειες 0,13% τις 672,77 μονάδες, παρά το +2,49% της Alpha Bank και το +0,83% της Εθνικής.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (2,94%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (-4,57%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 75 κινήθηκαν ανοδικά, 48 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.