Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2004 19:03

Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών αναρριχήθηκαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, καθώς και τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.695,6 μονάδες αυξημένος κατά 0,52%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.139,86 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,04% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.721,4 μονάδες με κέρδη 0,64%.

Στο Λονδίνο, αντιθέτως, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,76%, στις 4.476,8 μονάδες, υπό το βάρος πιέσεων σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών. Οι εν λόγω μετοχές είχαν πρωταγωνιστήσει στη χθεσινή άνοδο.

Στον αντίποδα, αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 2,7%, κατέγραψε η μετοχή της Nokia. Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία των πωλήσεών της στο τρέχον τρίμηνο.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών επωφελούμενος από την αναβάθμισή του από την J.P. Morgan Chase και από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών. Παράλληλα, εντείνεται η φημολογία για επικείμενες συγχωνεύσεις.

Ο τίτλος της γαλλικής Sanofi-Synthelabo σημείωσε άνοδο κατά 3,4%. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις της στο σύνολο της περυσινής χρήσης ενισχύθηκαν κατά 8,1% ανερχόμενα σε 8,05 δισεκ. ευρώ. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο τίτλος της Novartis κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,05%. Η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη ανακοίνωσε το πρωί ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξη για το 2004. Γνωστοποίησε επίσης ότι αύξησε στο 33,3% το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της ανταγωνίστριας εταιρείας Roche διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην εξαγορά της.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής “Handelsblatt”, η συμφωνία συγχώνευση της Sanofi με την Aventis ενδεχομένως να ανακοινωθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις διοικήσεων των δύο εταιρειών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ανοδο (1,04%) σημείωσε επίσης η μετοχή της γερμανικής Siemens στον απόηχο των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/22/867048.htm του 2004.