Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 10:18

Market beat: Οι παρασκηνιακές πολιτικές εξελίξεις αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Η ροή των ειδήσεων δεν περιλαμβάνει θετικά γεγονότα που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αλλά ούτε και αρνητικά εκτός από δηλώσεις στελεχών της νέας κυβέρνησης πως μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της. Όταν άλλοι επαναφέρουν την πρόταση για δημοψήφισμα!

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η ροή των ειδήσεων δεν περιλαμβάνει θετικά γεγονότα που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αλλά ούτε και αρνητικά εκτός από δηλώσεις στελεχών της νέας κυβέρνησης πως μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της. Όταν άλλοι επαναφέρουν την πρόταση για δημοψήφισμα!

Το δημοψήφισμα είναι ένα ατύχημα για την αγορά. Γιατί ασχέτως του ποιο αποτέλεσμα θα φέρει, οι επαγγελματίες επενδυτές  θα πρέπει να κινηθούν υπολογίζοντας και την πιθανότητα της ανάδειξης του χειρότερου σεναρίου. Οι πιέσεις  που θα  προκαλέσει μια επίσημη αναγγελία του και οι αναταράξεις ως την ώρα που θα έρθει το αποτέλεσμα, είναι κάτι που θα άξιζε να λάβουν υπόψη οι ιδιώτες επενδυτές, γιατί αφορά στα όρια των ψυχολογικών τους αντοχών. Η στήλη θεωρεί πως στο τέλος θα υπάρξει λύση και επιστροφή στην κανονικότητα, που δεν υπάρχει στο τρέχον έτος. Αυτή η «ανωμαλία» ενοχλεί, για διαφορετικά αίτια, τους πολιτικούς και τους πολίτες αλλά και τους αγοραίους. 

Χθες αρκετοί επενδυτές αισθάνθηκαν απογοητευμένοι, γιατί ρευστοποίησαν τις θέσεις τους την προηγούμενη μέρα, φοβούμενοι πτώση στις τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές φάνηκε πως ήταν έτοιμες για απογείωση και για αυτό μετάνιωσαν οι πωλητές της Τρίτης. Αλλά στο τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης, οι αγοραστές της μέρας τρόμαξαν από την ευκολία της απώλειας των ενδοσυνεδριακών κερδών. Υπάρχει παρά ταύτα η ελπίδα, με την χρήση του σύμφωνα με τη λογική άτοπου, ότι η ισχυρή εσωτερική διαβούλευση μαζί με τη συζήτηση με τους εταίρους, θα φέρουν αποτέλεσμα.  

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ ξεδίπλωσε μια ενδιαφέρουσα άποψη πάνω σε αυτή τον τρόπο σκέψης: «Η Ελλάδα έχει πληρώσει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ στους Δανειστές (αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα του ΤΧΣ και του ΔΝΤ) επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης και εν μέσω 'σκληρών' διαπραγματεύσεων. Εκτιμάται ότι όλοι πλέον είναι σίγουροι πως η Χώρα παραμένει στο ευρώ και σύντομα θα κλείσει κάποια συμφωνία χρηματοδότησης.

Αν υπήρχε η παραμικρή πρόθεση χρεοκοπίας, θα ήταν πολύ πιο έξυπνο, να κρατήσουμε τα λεφτά και να χρεοκοπήσουμε έγκαιρα και με ένα σοβαρό "μαξιλάρι" ρευστότητας. Συνεπώς σύντομα θα πάρουμε λεφτά και στήριξη, είτε με τη μορφή αναβαθμίσεων είτε με τη μορφή επενδύσεων. Οπότε το Χρηματιστήριο θα ανέβει».

Η στήλη σέβεται τη θέση κάθε παράγοντα της αγοράς πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε άποψη του Κώστα Φέγγου. Αλλά την λογική που έχουν όσοι κυβέρνησαν επί δεκαετίες και έτυχαν σε δύσκολες οικονομικά περιόδους και έμαθαν, δεν μπούμε να την αναμένουμε από άξιους πολιτικούς που δεν έχουν ωστόσο προϊστορία σε διαχείριση οικονομικών κρίσεων με πραγματικούς όρους. Η λογική δια της ατόπου έχει σοβαρή βάση, αλλά περιγράφει μια γραμμή διαπραγμάτευσης που γίνεται στην κόψη του ξυραφιού και μπορεί πολιτικά να είναι αποδεκτή, αλλά χρηματιστηριακά θεωρείται αρκετά άνω του μέσου επενδυτικού κινδύνου.  Γιατί δεν υπολογίζει στην πιθανότητα ατυχήματος, για τη στήλη ένα δημοψήφισμα, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεδομένο είναι πως η σκληρή διαπραγμάτευση επί μήνες έχει κάνει τα αποθέματα του Δημοσίου σε ρευστό να φθάσουν κοντά στο μηδέν ή καλύτερα ανέβασε το κόστος της διάσωσης που θα απαιτηθεί. Η «υπερήφανη» στάση έχει πλέον μετρήσιμο κόστος με την επιστροφή σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης για δυο τρίμηνα στη σειρά την οποία προέβλεπαν οι εταίροι από την εποχή της διαπραγμάτευσης με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα μεγαλώνουν οι πιθανότητες να εμφανιστεί το δημοψήφισμα ως διαπραγματευτικό όπλο, που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει. Αν οι απαιτήσεις των εταίρων και πιστωτών δεν καμφθούν από τις «κόκκινες γραμμές», που ονομάζονται και προεκλογικές δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση θα το επιλέξει. Γιατί αν η κοινωνία θελήσει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, θα επικροτήσει τα μέτρα που θα φέρουν οι αρμόδιοι από τις Βρυξέλλες, αντί να τα θεωρήσει τούμπα. Αν πάλι επιλέξει τη ρήξη, τα ίδια κόμματα θα επικρατήσουν, αφού στους κόλπους της συγκυβέρνησης υπάρχουν πολλά στελέχη «φίλοι» της δραχμής.

Το ναι στο ευρώ με κάθε θυσία, θα είναι το πιο δύσκολο αποτέλεσμα. Γιατί η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει πάλι από ανθρώπους που τα θεωρούν… απάνθρωπα. Η αναφορά του κλειδοκράτορα του Ταμείου της Ευρωζώνης στο δημοψήφισμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ούτε η σπουδή της κυβέρνησης να το διαψεύσει. Η στήλη επέλεξε να παρουσιάσει τα παραπάνω τώρα, πριν έρθει μια επίσημη ανακοίνωση για δημοψήφισμα. Γιατί αξίζει να υπάρχει στο νου των επενδυτών. Αυτοί φυσικά εντυπωσιάζονται από τις ημερήσιες διακυμάνσεις αλλά δεν καταφέρνουν πάντα να προλαβαίνουν την μεταβλητότητα των τιμών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, αντισταθμίστηκαν από τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,04% στις 18.060,49 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,11% στις 4.981,69 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,03% στις 2.098,48 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Danaher σημείωσε κέρδη 1,6% και η Pall βρέθηκε στο +4,4%, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για την εξαγορά της δεύτερης έναντι του ποσού των 13,8 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η Delta Air Lines σημείωσε κέρδη 1,5%, μετά την έγκριση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 5 δισ. δολαρίων, καθώς και της αύξησης του μερίσματος κατά 50%.

Στον αντίποδα, η Orexigen Therapeutics σημείωσε απώλειες 15,35%, καθώς η Takeda Pharmaceutical απείλησε να διακόψει τη συνεργασία τους, εξαιτίας της αναστολής της έρευνας για την ασφάλεια φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 0,3% καταγράφηκε τον Απρίλιο στις τιμές εισαγόμενων αγαθών, καθώς το χαμηλότερο κόστος για αγαθά όπως τρόφιμα και βιομηχανικές προμήθειες, αντιστάθμισε την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Τους τελευταίους 12 μήνες οι τιμές εισαγωγών έχουν υποχωρήσει κατά 10,7%, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Επίσης, αμετάβλητες διατηρήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2015, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχύονταν κατά 0,2%. Σε ετήσια κλίμακα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,9%, με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2009

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, εξαιτίας της ανόδου του ευρώ, το οποίο λειτούργησε «αποτρεπτικά» για τους ξένους επενδυτές. Αρνητικά επέδρασαν και ορισμένα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 6.950 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,06% στις 11.351 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,25% στις 5.038 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,16% στις 395,47 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη έως τις 400,26 μονάδες. 

Στο ταμπλό, η SABMiller σημείωσε κέρδη 2,1%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου προ φόρων κέρδη για το έτος χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 5% στα 26,29 δισ. δολάρια.

Με κέρδη 8,9% έκλεισε η Mondi και με 9,1% η Moncler, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Στον αντίποδα, η Compass Group σημείωσε απώλειες 3,8%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους απογοήτευσαν την αγορά. Απώλειες 22% και για την Elekta, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου ότι τα αποτελέσματα που έτους θα είναι αισθητά κατώτερα των εκτιμήσεων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιτάχυνση παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ στη Γερμανία η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε. Στη Γερμανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αντιθέτως, στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση.

Επίσης, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση αλλά αυξήθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

ΧΑ

Στις δημοπρασίες διαμορφώθηκε χθες το πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κλείνει οριακά χαμηλότερα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική των επενδυτών για ενδοημερήσιες συναλλαγές, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της έκθεσης. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,03% στις 828,87 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 845,02 μονάδες και η χαμηλότερη στις 827,73. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 30,51% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 88,29 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 6 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης σημείωνε κέρδη 1-1,5%, με τον τραπεζικό κλάδο, μάλιστα, να ηγείται της ανόδου. Ωστόσο, από την αγορά δεν λείπει η μεταβλητότητα που προκαλείται από την αβεβαιότητα που επικρατεί στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, με τους traders να κοιτούν πλέον την κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά, χωρίς να παίρνουν θέσεις που να εμπεριέχουν κινδύνους. 

Άλλωστε, όπως αναφέρει η “Ν”, το οξύ πρόβλημα ρευστότητας πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση  στη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» και χρησιμοποιείται από τους εταίρους ως μέσο αποδοχής των θέσεών τους και κάμψης των αντιστάσεων της κυβέρνησης. Από τις επίσημες δηλώσεις αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν, το κλείσιμο της συμφωνίας εμποδίζεται από τις εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, ενώ έχουν υπάρξει συγκλίσεις στον ΦΠΑ, στη νομοθέτηση ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, στην εισπραξιμότητα των φόρων και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,40%, στις 248,94 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 0,92% στις 673,66 μονάδες (είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +5,85%). 

Αρνητική πρωταγωνίστρια σήμερα η ΔΕΗ (-5,65%), η οποία δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, καθώς ανακοινώθηκε χτες ότι θα διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Standard και θα μεταφερθεί στον δείκτη MSCI Small Cap. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση του MSCI, από τον δείκτη MSCI Small Cap διαγράφονται οι μετοχές των Frigoglass (+5,26%), ΜIG (7,86%) και ΓΕΚ Τέρνα (-4,37%).

Η εικόνα στον πίνακα του FTSE 25 ήταν μικτή, καθώς ανοδικά έκλεισαν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (+4,94%), του ΟΤΕ (+3,66%), της Folli Follie (+3,36%), της Πειραιώς (+2,22%), της Eurobank (+1,43%), της ΜΕΤΚΑ(+1,12%), της Aegean Airlines (+1,05%) και της Alpha Bank (+0,94%). 

Αντιθέτως, εκτός από τη MIG, τη ΓΕΚ Τέρνα και τη ΔΕΗ, μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-3,23%), της Viohalco (-2,06%), του ΟΛΠ (-1,95%), της Τέρνα Ενεργειακή (-1,83%), της Jumbo (-1,70%), της Τιτάν (-1,60%) και της Μυτιληναίος (-1,44%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+3,66%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας (-3,58%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 61 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Με δυο συνεδριάσεις ως το πέρας του βίου της σειράς Μαΐου οι επενδυτές εκφράζουν τις προσδοκίες τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη στην τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ της επόμενης σειράς που την όρισαν στις 251,50 μονάδες με τον υποκείμενο στις 248,94 χονδρικά στις 249 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις του θέσεις περάσανε τις 28.400 και επίσης αξίζει αναφοράς το πώς κινήθηκαν στα options του ίδιου δείκτη. 

Εκτιμούμε πως  και η χθεσινή συνεδρία συνέβαλε στην βελτίωση της εικόνας του 25άρη διαγραμματικά και έφερε πιο κοντά τον ΚΜΟ 30 ημερών με τον ΚΜΟ 50 ημερών. Αλλά τέσσερις συνεδριάσεις μετά την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης που σημειώθηκε το κλείσιμο του δείκτη πάνω από τις 252 μονάδες στις 252,12 για την ακρίβεια και εγγραφή υψηλού στις 257,8 ο δείκτης δεν μπορεί να κρατήσει επίπεδα τιμών πάνω από τις 252 αναδεικνύοντας τη σαν σκληρή οροφή της περιόδου. Περιττό να αναφέρουμε πως οι traders των παραγώγων εκτιμούν πως το κάτω όριο της πιθανής διακύμανσης του 25άρη είναι οι 230 μονάδες.

Θα βόλευε τους επενδυτές μια πτώση σήμερα ώστε να ολοκληρώσουν τη μετακύληση θέσεων με χαμηλότερο κόστος. Τεχνικά επιτρέπεται με βάση την συνήθεια της αγοράς να εκτονώνει τις φάσεις συσσώρευσης σε περιοχές που αποδεικνύονται πως λειτουργούν ως αντιστάσεις. Μια πτώση σε επίπεδα πλησιέστερα στις 240 μονάδες  δεν μπορεί να αποκλειστεί

Επαναλαμβάνουμε για τρίτη μέρα στη σειρά την εκτίμηση που έκανε πριν λίγες μέρες (7/5) ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ για τον ΓΔ που συσσωρεύει στη ζώνη τιμών που αναφέρει.

«Μετά το "pullback" προς τις 780 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης πήρε τις απαραίτητες δυνάμεις και έτμησε εκ νέου ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων παίρνοντας στην πορεία και το σημείο των 810 μονάδων.

Το διαγραμματικό αυτό γεγονός άνοιξε το κατάλληλο πεδίο για να έρθει ο Γενικός Δείκτης σε αντιπαράθεση με την ισχυρή αντίσταση των 847 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα πρέπει να δώσει το κατάλληλο νέο για να περάσει "με μιας" από τη ζώνη των πολυσύνθετων γραμμικών αντιστάσεων, που εκτείνονται από τις 850 έως τις 875 μονάδες, καθώς οποιαδήποτε αδυναμία, ή κωλυσιεργία διαπέρασης, θα σπρώξει αρκετούς επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών με πιθανό αντίκτυπο τον επανέλεγχο των 820 με 810 μονάδων.

Γενικά είναι πολύ κρίσιμο σε αυτή τη φάση της Αγοράς να περάσει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 875 μονάδες για να μπορέσει να δώσει στόχο και στα εβδομαδιαία διαγράμματα άνω των 920 μονάδων».

Σήμερα

Οι ξένες αγορές εξακολουθούν να πλήττονται από την παραξενιά που εγκαταστάθηκε μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008 που θέλει τους επενδυτές στις αγορές ομολόγων να ανησυχούν και να ρευστοποιούν θέσεις τους στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Αλλά και οι επενδυτές στα χρηματιστήρια αντί να πανηγυρίζουν που πιέζεται το «αντίπαλο δέος», βλέποντας την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα, ανησυχούν και πουλάνε μετοχές.

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά την Πέμπτη, με ανησυχία για την παρατεταμένη περίοδο πιέσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων. Μόνο τα χρηματιστήρια της Μαλαισίας της Τζακάρτα και της Ν Κορέας κατάφεραν να εμφανίσουν οριακή άνοδο τα υπόλοιπα βούλιαξαν αναλυτικότερα υπάρχει αναφορά στο σχόλιο της Barclays.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Η Ελλάδα έχει πληρώσει σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ στους Δανειστές (αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα του ΤΧΣ και του ΔΝΤ) επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης και εν μέσω 'σκληρών' διαπραγματεύσεων. Εκτιμάται ότι όλοι πλέον είναι σίγουροι πως η Χώρα παραμένει στο ευρώ και σύντομα θα κλείσει κάποια συμφωνία χρηματοδότησης.

Αν υπήρχε η παραμικρή πρόθεση χρεοκοπίας, θα ήταν πολύ πιο έξυπνο, να κρατήσουμε τα λεφτά και να χρεοκοπήσουμε έγκαιρα και με ένα σοβαρό "μαξιλάρι" ρευστότητας. Συνεπώς σύντομα θα πάρουμε λεφτά και στήριξη, είτε με τη μορφή αναβαθμίσεων είτε με τη μορφή επενδύσεων. Οπότε το Χρηματιστήριο θα ανέβει.

Πρόβλημα αποτελεί η περίοδος μέχρι να πάρουμε τα λεφτά, δηλαδή ο επόμενος μήνας. Η Κυβέρνηση, φαίνεται να προτίθεται να "διαπραγματευτεί" και άλλο, καθώς μόλις πλήρωσε το ΔΝΤ, επέστρεψε στη ρητορική των "κόκκινων" γραμμών και του "blame game" προς κάθε μη Έλληνα (όπου Έλληνας = ΣΥΡΙΖΑ).

Πρόβλημα επίσης αποτελεί η περίοδος, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, της λήξης της διαπραγμάτευσης, καθώς οι μέχρι τώρα Κυβερνήσεις, υπέγραφαν τα πάντα και μετά προσπαθούσαν να μην εφαρμόσουν αυτά που οι ίδιες υπέγραψαν. Στη νέα συμφωνία είναι σίγουρο πως θα υπάρχουν διασφαλίσεις να μην επαναληφθεί αυτό. Από την άλλη, θα είναι δύσκολο σε μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να περάσει χωρίς πολιτικές αναταράξεις, τα επώδυνα μέτρα που προβλέπεται να έρθουν.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Πτώση στις μετοχές της Ασίας γιατί συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν, καθώς συνεχίζεται παγκόσμια η τάση για ρευστοποιήσεις κρατικών ομολόγων, με επικεφαλής της καθόδου τη Γερμανία και την απόδοση του 10ετούς bund να έχει επιστρέψει σε επίπεδα που αντιστοιχούν στις αρχές του Δεκέμβρη, του 2014. Ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ είναι οριακά χαμηλότερη σήμερα στην σύνοδο της Ασίας, αλλά οι αποδόσεις για τα 30ετή και τα βραχυπρόθεσμα έχουν παρουσιάσει ορακή αύξηση. Οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ ήταν ως επί το πλείστον επίπεδες, ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε ελαφρά. Το δολάριο ήταν σε γενικές γραμμές ασθενέστερο μετά τα πιο ήπια από ό, τι αναμενόταν στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν -1%, ενώ η σχέση USDJPY έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 119,2. Κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο γιατί θεωρήθηκε ότι η εικόνα των φτωχών οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να πυροδοτήσουν  αυξημένη χαλάρωση. Ειδικότερα, τα δεδομένα γύρω από τις πιστώσεις και τα χρήματα της Κίνας τον Απρίλιο, δείχνουν μια πιστωτική κρίση. Επιπλέον, τα δεδομένα δραστηριότητας υποδηλώνουν πως υφίστανται περαιτέρω καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης. Οι Κορεάτικες μετοχές ήταν ελαφρώς ισχυρότερες στην πρωινή συνεδρίαση. Ο δείκτης Kospi, έχει κερδίσει 1,5% από την περασμένη Παρασκευή, Πιστεύουμε ότι η δυναμική της ανάπτυξης των κερδών είναι πιθανό να επιταχυνθεί έως το τέλος του 2015. Οι μετοχές της Ταϊβάν υποχώρησαν -1% σήμερα.

Στη ζώνη του ευρώ η προκαταρτική εκτίμηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου ήρθε ελαφρώς κατώτερη των προσδοκιών μας, στο 0,4% q / q. Η εμπιστοσύνη στη Μεταποιητική Βιομηχανία υποχώρησε ελαφρά τον Απρίλιο και περιμένουμε βιομηχανική δραστηριότητα να αποδειχθεί  μέτρια στο Q2, μετά την ισχυρή ανάπτυξη Q1. Στη Γερμανία, στο 1ο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε λιγότερο από ό, τι αναμενόταν. Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, η μεταβολή του ΑΕΠ ήταν οριακά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,1% στο 5,5%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των κερδών έχει ενισχυθεί περισσότερο από ό, τι αναμενόταν. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης της στην έκθεση για τον πληθωρισμό και υποστήριξε την άποψη της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αυξημένα κατά 372 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Από την άλλη, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 16.324 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2.037 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέσω πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων έως το τέλος του έτους για να καλύψει τους κατώτατους αποδεκτούς από τους πιστωτές δημοσιονομικούς στόχους, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση των συνομιλιών. Οι περικοπές αυτές θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 λίγο πάνω από το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, έναν στόχο που ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Βούτσης, δήλωσε σήμερα ότι είναι αποδεκτός, αναφέρει το Bloomberg.

Την έντονη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκαλεί η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «στοχοποίηση»  του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα από στελέχη της κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση "λύση Μάγιερ" για διπλό νόμισμα, υπάρχει μόνον πολιτική λύση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο υπουργείο. Σημείωσε ακόμη ότι «σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Στην εκτίμηση ότι, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο, τοξικό και μη βιώσιμο προέβη ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της «Επιτροπής Αλήθειας» για τον λογιστικό έλεγχο του Δημοσίου Χρέους, Ερίκ Τουσέν, σε συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχο.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να πληρώσει κάποια δόση του χρέους της, έδωσε ο Φιλίπο Ταντέι, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Όπως ανέφερε ο Ταντέι σε συνέντευξή του στο Bloomberg, «κανείς δεν ξέρει» από την μια μέρα στην άλλη κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το χρέος. Κατά συνέπεια, «εκπονούνται σχέδια» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Επιτάχυνση παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ στη Γερμανία η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι στατιστικές υπηρεσίες των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με το ετησιοποιημένο ποσοστό της αύξησης να ανέρχεται σε 1,1%.

Οι αλυσίδες Ahold και Delhaize επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για συγχώνευση ύψους 26 δισ. δολαρίων, από την οποία θα δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι ο νέος όμιλος που θα προκύψει θα έχει την έδρα του στην Ευρώπη, οι δύο εταιρείες θα αντλούν περίπου το 60% των πωλήσεών τους από τις ΗΠΑ.

Η Ιταλία γύρισε σελίδα ύστερα από τρία χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πιο μέτρια ανάκαμψη, της τάξης του 0,1-0,2%.

Αύξηση 0,4% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3%.

Πτώση παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Telekom το πρώτο τρίμηνο του 2015, εξαιτίας έκτακτου ισχυρού κέρδους που είχε καταγράψει η εταιρεία ένα χρόνιο νωρίτερα χάρη στην πώληση του μεριδίου της στην Scout24. Ο γερμανικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 787 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 56,7% από τα 1,8 δισ. ευρώ της περασμένης χρονιάς. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν, πάντως, τις προβλέψεις των αναλυτών.

Άνοδο παρουσίασε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ίσως έχει αρχίσει να αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι τιμές καταναλωτή, βάσει των κοινών ευρωπαϊκών προτύπων, υποχώρησαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση αλλά αυξήθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Τα στοιχεία ήταν αμετάβλητα σε σχέση με την προκαταρκτική εκτίμηση.