Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004 00:01

Πιέστηκε η τεχνολογία στη Ν.Υ.

Η ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ του τομέα λογισμικού άσκησε χθες πιέσεις στις μετοχές υψηλής τεχνολογίας στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ αστάθεια παρουσίασαν και τα blue chip. «Οι επενδυτές φαίνεται να χωνεύουν τα κέρδη που απεκόμισαν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων», επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Η ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ του τομέα λογισμικού άσκησε χθες πιέσεις στις μετοχές υψηλής τεχνολογίας στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ αστάθεια παρουσίασαν και τα blue chip.

«Οι επενδυτές φαίνεται να χωνεύουν τα κέρδη που απεκόμισαν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων», επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς.

Η μετοχή της Siebel Systems, του μεγαλύτερου στον κόσμο πωλητή λογισμικού που βοηθά επιχειρήσεις να μετρούν την πελατεία τους, υποχώρησε 7%, ενώ πτώση 8,14% κατέγραψε και η μετοχή της Lucent Technologies μετά την επενδυτική υποβάθμισή της από τη Smith Barney.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Eastman Kodak ενισχύθηκε 13%, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για απολύσεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να καταστεί μία μικρότερη πιο κερδοφόρος επιχείρηση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε 0,44 μονάδες, ποσοστό 0,00%, φθάνοντας στις 10.623,18 μονάδες. Με απώλειες 23,44 μονάδων, ποσοστό 1,09%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,119,01 μονάδες.

Οριακές μεταβολές παρουσίασαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη χθες παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο των μετοχών τεχνολογίας και την επανεμφάνιση των φημών περί νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων στη Γηραιά Ηπειρο.

Οι επενδυτές επηρεάσθηκαν αρνητικά από την υποβάθμιση των εταιρειών του τομέα μέσων ενημέρωσης, αλλά και από τη νέα άνοδο του ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν χωρίς μεταβολή ο πρώτος και με κέρδη 0,63% ο δεύτερος. Ο δείκτης των 300 μετοχών άγγιξε το φράγμα των 1.000 μονάδων ενδοσυνεδριακά αλλά ξανά απέτυχε να το υπερβεί.

Το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει θετικό, όμως η αγορά χρειάζεται πιο ισχυρά κίνητρα και πιο καθαρές κατευθύνσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Nokia (+3,6%), Pearson (-4%), Aegis και WPP (-2,5% κάθε μια), Aventis (+5,2%), Sanofi (+3,5%) - λόγω δημοσιευμάτων περί πιθανής συγχώνευσής τους - Danone (+2,6%). Τα κέρδη των γαλλικών μετοχών οδήγησαν τον χρηματιστηριακό δείκτη CAC-40 στο υψηλότερο κλείσιμο από τα μέσα Ιουλίου 2002.

Ο τομέας τεχνολογίας ηγήθηκε ξανά των κερδισμένων με επικεφαλής τη μετοχή της Nokia, ενώ αντίθετα, οι μετοχές του τομέα χημικών δέχθηκαν πιέσεις.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ