Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές στην Ταϊλάνδη, οδηγώντας τον δείκτη SET στα χειρότερα επίπεδα μέσα στην εβδομάδα σε χρονικό διάστημα εννέα εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας ότι ενδέχεται κάποιοι πολίτες να έχουν προσβληθεί από τη γρίππη των πουλερικών. Οι μετοχές της Charoen Pokphand Foods Pcl, της μεγαλυτερης εταιρείας παραγωγής πουλερικών της χώρας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, οδηγούσαν στην πτώση.

Ο δείκτης SET έχανε ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στις 748,60 μονάδες στις 11:19' π.μ. στην Μπανγκόνγκ, τοπική ώρα. Μέσα στην εβδομάδα ο δείκτης έχασε συνολικά 4%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το πενθήμερο που έληξε στις 21 Νοεμβρίου του 2003.

Η Ταϊλάνδη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος πουλερικών της Ασίας. Οι μετοχές της Charoen Pokphand έχασαν το τελευταίο διήμερο ποσοστό 17%.

«Ο κόσμος ανησυχεί για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για τη γρίππη», ανέφερε ο Adithep Vanabriksha, ο οποίος διαχειρίζεται 764 εκατ. δολ. σε μετοχές εταιρειών της Ταϊλάνδης, με την Aberdeen Asset Management Co. στην Μπανγκόνγκ, συμπληρώνοντας : «Η κρίση που έχει προκληθεί, ενδέχεται να μειώσει το ΑΕΠ της χώρας, κατά περίπου 0,5%».

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Thaksin Shinawatra, ο οποίος νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα προέτρεψε του καταναλωτές να τρώνε κοτόπουλο, είπε ότι οι υγιειονομικές αρχές κάνουν εξετάσεις σε πέντε ανθρώπους για να διαπιστώσουν εάν είναι φορείς του ιού H5N1, συμπληρώνοντας ότι τα αποτέλεσματα των εξετάσεων αναμένεται να βγούν σήμερα.

Αλλού στην Ασία, οι μετοχές των αλυσίδων εστιατορίων, όπως της Kentucky Fried Chicken Japan Ltd., κινούντο πτωτικά. Χθες η Ιαπωνία απαγόρευσε τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη, μετά την ανακοίνωση γερουσιαστή της χώρας ότι ένα παιδί προσβλήθηκε από τη γρίππη των πουλερικών και η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 11.049,51 μονάδες. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Advantest Corp., μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Nihon Keizai», το οποίο ανέφερε ότι η μεγαλύτερη παραγωγός εξαρτημάτων για τον έλεγχο των ημιαγωγών ενδέχεται να εμφανίσει για πρώτη φορά λειτουργικά κέρδη μετά από τρία χρόνια. Η Advantest εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη υψηλότερα κατά 1/3 αποτελέσματα από τον μέσον όρο.

Ο MSCI Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας κέρδιζε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 91,47 μονάδες για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Μέσα στην εβδομάδα ο δείκτης κέρδισε συνολικά ποσοστό 2,3%.